Ubud, Bali

Exotische kunst & cultuur 

Schaamteloos ging ik vreemd...Het was liefde op het eerste gezicht. Sorry New York, maar ik ben als een blok gevallen voor een nieuw liefje; Bali. Bali is een tropische verrassing, kleurrijk, gastvrij, vriendelijk en vol cultuur. Gelegen in de jungle en tussen de rijstvelden van Bali ligt Ubud. Ook wel het culturele hart van Bali genoemd. Een dorpje dat barst van de kunst, cultuur en culinaire lekkernijen. Niet alleen in Ubud maar op heel Bali word je als toerist hartelijk ontvangen door de locals en krijg je het meest smakelijke eten voorgeschoteld. Behalve de schitterende natuur en de lachende gezichten van de Balinezen is vooral de geur van Bali me erg bijgebleven. De geur van gestoomde witte rijst in combinatie met wierookstokjes en verbrande oliën maken van Bali een unieke ervaring. 

Kunstenaarsdorp

Ubud is met name bekend geworden door de Westerse kunstenaars die er hun intrek namen. Geïnspireerd door de prachtige omgeving werden hier de mooiste werken gemaakt. Dat kunst onlosmakelijk verbonden is met Ubud zie je al gauw. Echte ambacht is er nog, handgeweven manden vol sierlijke tekeningen, kleurrijke schilderijen met Balinese landschappen en eigen ontworpen zilveren sieraden. 

TempelKepitu

Hindoeïsme 

Alhoewel de meeste Indonesiërs moslim zijn, hangen de meeste Balinezen het hindoeïsme aan. Dat maakt het eiland in alle opzichten uniek. Als toerist zie je dat in eerste instantie vooral aan de vele tempels. Elke familie en elk huis heeft sowieso zijn eigen tempel, maar ook elk dorp heeft een of meerdere grotere tempels. Offergaven, van kleine bloemetjes tot hele varkens, vormen een belangrijk onderdeel van het hindoeïsme. De hindoes geloven in het bovennatuurlijke. Bij rituele gelegenheden bezoeken de Goden het land van de levenden. Dikke kans dat je ook veel tempels ziet langs de kant van de weg, bij een boom of een opmerkelijke rots. De hindoes geloven namelijk dat grote stenen, bomen en andere natuurlijke objecten plaatsen zijn waar onzichtbare wezen graag verblijven. 

Eeuwenoude erediensten worden nog steeds vol overgave gevierd. Als je een beetje geluk hebt, beland je midden in een ceremonie. Zowel een begrafenis als het huldigen van een gebouw zijn een grootse belevenis. Ik viel met mijn neus in de boter toen ons hotel officieel met een ceremonie werd geopend. Drie maanden na de opening moeten de Goden en de omgeving worden geëerd. De lokale bevolking, vrienden en familie van de eigenaar en de plaatselijke overheid is bij zo'n ceremonie aanwezig. Een dag vol gezang, offers, een heilige priester die onverstaanbaar mompelt, traditionele dans en natuurlijk eten, heel veel eten. 

Balinese dans Ubud

P1130404 001

Creatief en muzikaal Ubud

Ubud hoort tot het voormalig koninkrijk Gianyar waardoor er in de heuvelrijke omgeving veel adellijke huizen staan. Het werd echter pas echt bekend als cultureel centrum van Bali toen westerse kunstenaars en intellectuelen hier neerstreken. Zo rond 1930 ontdekten de westerlingen de schoonheid van Ubud. Met hun films, boeken en verhalen over Bali trokken zij de nieuwsgierigheid van anderen, zoals de Duitse schilder Walter Spies en de Nederlandse schilder Rudolf Bonnet. Inmiddels is Ubud bekend om zijn kunstzinnige karakter en dat is te zien aan de vele winkeltje en galerieën in de stad. 

Pasar Ubud

Pasar Ubud 

Markt betekent in het Indonesisch Pasar, dus vanzelfsprekend is Pasar Ubud de markt van Ubud. In de vroege, vroege ochtend wordt er op de markt groente en fruit verkocht. Lokale restaurant- en hoteleigenaren komen in alle vroegte naar de markt om verse ingrediënten te kopen. Tegen de tijd dat de meeste toeristen de markt bezoeken, zo ging het tenminste in mijn geval, is er van de groente en fruit niet veel meer te zien. Wel vind je er allerlei snuisterijen en souvenirs, zoals kleurrijke sarongs, zelfgemaakte manden en geurige wierookstokjes. 

P1120802-001

P1120929 001

P1120863 001

Rijstvelden van Ubud

De rijstvelden van Bali bepalen in grote mate het beeld van het eiland. Het is dan ook een schitterend gezicht. Meteen bij het zien van de rijstvelden waan je je in tropische sferen. De felgroene sprieten van de rijstplant steken af tegen de helderblauwe lucht. De velden worden afgebakend door torenhoge palmbomen. Je hoeft niet ver te lopen om de schitterende rijstvelden te zien, deze liggen al een stap buiten het drukke centrum van Ubud. In sommige cafeetjes heb je direct uitzicht op de rijstvelden, zoals bij het Tropical View Café om de hoek van Monkey Forest. Maar je waant je pas echt op Bali wanneer je een wandeling gaat maken door de rijstvelden. De meeste hotels bieden een gratis wandeling met gids aan, leuk want zo krijg je ook nog wat te horen over de productie van rijst en ontmoet je vaak locals. 

Ubud Palace 

Het was een oud paleis en nu het decor voor uitbundige dansvoorstellingen. Het paleis van Ubud is overdag gratis te bezichtigen. Een klein gedeelte van het paleis is open voor het publiek. 's Avonds wordt het oude paleis omgetoverd tot theater. Het Gamelan orkest van tientallen muzikanten zitten aan de rand van het paleis achter hun tingeltangel. Op het verlichte podium komt de Balinese cultuur en traditie tot leven. Gekleed in traditionele kostuums vol kant en kleur en met sierlijke bewegingen laten de danseressen je kennis maken met de Legong dans. Wanneer de muziek zwaarder wordt en de trommels klinken komt de koning van de geesten, de barong, tevoorschijn. Laat je meeslepen door dit bijzondere schouwspel.

Monkey Forest Ubud

P1130284 001

Monkey Forest

Het gebrul van de brutale aapjes laat je weten dat je bij de ingang van Monkey Forest bent beland. In dit kleine stukje jungle, wat op zich al de moeite waard is om even te bekijken, woont een groep brutale Makaken. De aapjes zijn de aandacht van de toeristen meer dan gewend en zijn dan ook behoorlijk brutaal. Het blijven wilde apen, dus houdt gepaste afstand. Een krab of beet van deze lieflijke beestjes betekent gegarandeerd een bezoekje aan het ziekenhuis. Maar dat wetende, is het leuk om de spelende aapjes in het echt te aanschouwen. Ze springen, klauteren en tuimelen door de bomen en langs de nieuwsgierige toeristen op. In Monkey Forest is verder een tempel. De tempel met de rondspringende aapjes geven je een beetje het 'Jungle Book' gevoel. 

Tempel Ubud

Pura Taman Saraswati 

Pura Taman Saraswati of ruim vertaald 'Lotus Tempel'. De naam is dan ook niet ver gezocht, voor de tempel ligt een grote lotusvijver. In de vijver zwemmen visjes waar de plaatselijk kinderen een hengeltje in gooien. Het is een schitterend gezicht, de weerspiegeling van de oude tempel tussen de lelies in het water. De tempel vereert Dewi Saraswati, de godin van de wijsheid en de kunst. Deze godin heeft haar zegen gegeven aan Ubud. In de tempel worden regelmatig dansoptredens gegeven en is op zulke momenten geopend voor publiek. 

P1120896

P1130512 001

Spoedcursus Balinees

Om meteen een goede indruk te maken op de locals vind je hier een spoedcursusje Balinees. De Balinese taal is namelijk net anders dan het Indonesisch en de Balinezen vinden het erg leuk als je ze in hun eigen taal bedankt of aanspreekt. Maar ook al ben je gewoon je vriendelijke zelf, zonder in acht neming van alle etiquette, dan nog zijn de meeste Balinees vriendelijk, hartelijk en gastvrij. 

  • Matur Suksema - Bedankt. Om het even compleet te maken, zet je ook je handen vlak tegen elkaar als je bedankt uitspreekt. 
  • Sin Ken Ken - Geen probleem. Als er ook maar iets mis gaat, verontschuldigt een Balinees zich menigmaal. Een simpele Sin Ken Ken laat hem weten zich geen zorgen te maken. 
  • Bapak en Ibu - Meneer en mevrouw. 
  • Schakel je linkerhand uit. Voor mij als linkspoot was het niet gemakkelijk. Alhoewel ik vaak in de fout ging, ben ik er overigens nooit op aangesproken, maar de etiquette in Bali schrijf je voor nooit iets weg te geven of aan te nemen met je linkerhand. Dat is onsmakelijk en onbeleefd.
  • Wijs niet met je vinger. Het is ook onbeleefd om in Bali met je wijsvinger iets aan te wijzen. Wil je dat toch doen, wijs dan met je duim. 
  • Als een tempel geen toegangsprijs vraagt, is het wel gebruikelijk om een kleine donatie te doen. Deze wordt vervolgens gebruikt om de tempel te onderhouden. 
  • Het dragen van een sarong is bij de meeste tempels verplicht. De vele verkopers bij tempels laten je geloven dat je toch echt eentje moet kopen omdat je anders niet naar binnen mag, maar niets is minder waar. Bij de ingang zijn vaak gratis sarongs te leen.

Soto Ayam Ubud

P1130488 001

P1130469 001

Omgeving/ vooral doen 

  • Maak een wandeling door de rijstvelden! Het is prima te doen om op eigen houtje door de velden te lopen. De bewoners en boeren heten je van harte welkom. Toch is het ook leuk om de wandeling met een gids te maken. 
  • Ga naar een traditionele Balinese dansvoorstelling. Deze worden door heel Ubud gehouden, elke avond is er wel ergens een show. 
  • Zin in avontuur en de natuur van Ubud van een andere kant te aanschouwen? Ga dan raften op de Ayung rivier! Op een vlot stort je van de rivier af en stroom je door de jungle van Bali. 
  • Huur een auto met chauffeur en bewonder de omgeving van Ubud. In de directe omgeving van Ubud ligt bijvoorbeeld de bijzondere Goa Gajah grot (olifantengrot). Deze grot werd pas rond 1930 ontdekt maar komt waarschijnlijk uit de 11de eeuw. 
  • Ubud heeft ook enkele musea zoals het Museum Puri Lukisan en het Neka Museum. Beide musea zijn gericht op Balinese en westerse kunst. 
  • Drink een vruchtensapje bij het Lotus Café. Op kussentjes op de grond nip je van je drankje en heb je een schitterend uitzicht op de Lotus Tempel. 

IMG 20141123 115016-001

Overnachten in Ubud

P1130483-001

Praktische info

  • Ubud ligt in midden Bali en is ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld. 
  • Het verkeer op Bali is chaotisch en druk en zonder regels (lijkt het). Een auto huren is daarom misschien niet zo'n goed idee. Daarentegen is het huren van een auto met chauffeur goedkoop en makkelijk te regelen. Laat je dus rondrijden door de chauffeur, die soms ook nog een goede gids blijkt. 
  • Ubud is een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken, vanaf hier sta je zo in Munduk, bij de Ayung rivier en bij omliggende dorpjes. Ook kan je prima vanuit Ubud een dagje naar bijvoorbeeld de Zuidkust om Tanah Lot te bezoeken. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in