Skip to main content

  Ayutthaya

  • Ayutthaya, Thailand
  • Geschreven op 18 januari 2016

  Stad van de oude tempels

  De rust en serene sfeer van deze plek staan in schril contrast met de drukte van Bangkok. Ayutthaya, de stad van de oude tempels, bereik je gemakkelijk vanuit Bangkok. Met de trein ben je er zo! En toch is deze plek zo compleet anders. De monniken wandelen door de historische tempels en de gigantische wortels van een eeuwenoude boom omarmen een Boeddhabeeld. Ayutthaya was meer dan 400 jaar de machtige hoofdstad van Siam (het oude Thailand). Tientallen tempels en paleizen werden er gebouwd. Tot de stad in 1747 bijna geheel verwoest werd door de Khmer (Myanmar). En zo overwoekerde de jungle deze magische stad...

  IMG 20151102 135926 001

  Overwoekerd en herrezen

  In 1991 zette de Verenigde Naties Ayuttaya op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grootste deel van de stad werd schoongemaakt en opgeknapt. Op sommige plekken worden de tempels nog overwoekerd door groene planten, maar dat heeft juist zijn charme. De mensen weten hun weg naar Ayutthaya weer te vinden. Eens een miljoenenstad, een stad van pracht en praal, nu ook weer een geliefde plek voor monniken, boeddhisten en toeristen.

  IMG 20151102 135738 001

  Na de verwoesting van Ayutthaya en het overlijden van de toenmalige koning, kroonde Taksin zichzelf tot Koning. Hij stichtte in 1768 de nieuwe hoofdstad van Siam; Ton Buri. Dit kleine vissersdorpje, ten zuiden van Ayutthaya, zou uitgroeien tot de metropool Bangkok! Ook in Bangkok herrezen tientallen tempels en een koninklijk paleis, die tot in de puntjes worden onderhouden. Maar juist de verlatenheid en het ruwe van Ayutthaya sprak mij enorm aan.

  P1210986 001

  IMG 20151102 125601 001

  De mooiste tempels van Ayutthaya

  • Wat Mahathat 

  Niet zozeer een tempel, dit is een heel ruïnecomplex! Bruin gekleurde stenen torens en tempels omringd door een groen landschap. Afgebrokkelde muren omarmen de eeuwenoude boeddhabeelden. Sommigen zijn nog één geheel, van anderen zijn alleen de voeten nog zichtbaar. Maar er is nog een reden waarom deze tempel zo bijzonder is. In de tempel staat misschien wel het meest gefotografeerde boeddhahoofd van Thailand. Compleet overwoekerd door de wortels van een bodhiboom, is dit een prachtig plaatje. Kom het liefst zo vroeg mogelijk naar deze plek, dan heb je dit stukje paradijs nog een beetje voor jezelf. 

  IMG 20151102 135724 001

  • Wat Phra Si Sanphet 

  De drie enorme 'stoepa's' zijn al vanaf ver te zien. Wat Phra Si Sanphet is een indrukwekkende tempel. Hij staat nog bijna in zijn geheel omhoog. Deze tempel was vroeger de belangrijkste tempel van Ayutthaya. Hij werd in de 15de eeuw gesticht. De tempel dankt zijn naam aan een enorm bronzen Boeddhabeeld bedekt met gouden platen, die de koning 'Phra Si Sanphet' noemde. De tempel diende als koninklijke tempel en als rechtbank. De tempels zijn nog in goede staat, al kan je er niet ín. Volledig omringd door groen, bomen en gras hangt er hier een uniek sfeertje. 

  P1220044 001

  • Wat Chaiwatthanaram 

  Aan de westelijke kant van de rivier vind je een tempel die volgens velen de mooiste tempel van Ayutthaya is. De naam van de tempel betekent letterlijk 'de tempel van de lange heerschappij en het glorieuze tijdperk'. Koning Prasat Thong bouwde de tempel er in 1630 ter nagedachtenis aan zijn moeder, die in het gebied had gewoond. Het is een gek idee dat deze tempel veertig jaar geleden nog compleet overwoekerd werd door Thaise jungle. Nu heerst er levendigheid; biddende monniken, fotograferende toeristen en spelende Thaise kinderen.

  P1220001 001

  • Wat Yai Chai Mongkhon

  Deze tempel ligt net iets buiten de kaart, aan de oostelijke kant van de rivier. Maar het is de omweg meer dan waard. Deze tempel wordt goed onderhouden en bezocht door vele monniken. De monniken lopen met hun oranje gewaden langs de tientallen Boeddhabeelden van de tempel. In lange rijen staan de Boeddhabeelden rondom de tempel. 

  P1220017 001

  • Wat Lokaya Sutharam

  Behalve Bangkok heeft ook Ayutthaya haar eigen liggende boeddha, Wat Lokaya Sutharam genaamd. Deze liggende boeddha is ongeveer 37 meter lang en 8 meter hoog. In tegenstelling tot de liggende boeddha in Bangkok, is er geen tempel of dak die Lokaya Sutharam beschermd. Met een beetje geluk zie je Wat Lokaya Sutharam gehuld in een enorm oranje doek. 

  Plattegrond van Ayutthaya

  Ayutthayamap2

  Ayutthaya is een grote stad waar inmiddels meer dan 80.000 mensen wonen. Wanneer ik het heb over de heerlijke rust en serene sfeer van de stad, dan heb ik het over het National Park Ayutthaya. Dat park zie je hierboven op de kaart, omsloten door de Chao Phraya River. De meeste pareltjes van tempels en ruïnes vind je binnen de armen van deze rivier. Buiten het park is het, net als elders in Thailand, een drukte van jewelste.

  P1220054 001

  Vervoer van en in Ayutthaya

  Een makkelijke en goedkope manier om naar Ayutthaya te reizen, is met de trein. Vanuit Bangkok vertrekt er verschillende keren per dag een trein richting Chiang Mai, die ook stopt in Ayutthaya. Voor zo'n €0,40 per persoon heb je al een plaatsje in de trein. Dat is dan een staanplaats in de derde klas. Wil je liever iets comfortabeler reizen, koop dan een zitplaats in de tweede klas. 

  Tegenover het treinstation in Ayutthaya vind je verschillende fietsverhuurbedrijfjes. Fietsen is een aangename manier om Ayutthaya te verkennen. Lopen is echt te ver. Voor een klein bedrag mag je de hele dag een fiets meenemen. Om in de oude stad te komen, kan je een pondje nemen of of de snelweg fietsen (!). Met de fiets overbrug je makkelijk de afstanden tussen de tempels. Een andere manier is om voor de hele dag een tuktuk te huren. De chauffeur rijd je dan vervolgens van tempel naar tempel. Iets minder milieuvriendelijk en slecht voor je keel. Ook een brommer of scooter is een goede optie. 

  Nog meer leesvoer over Ayutthaya? Collega-blogger Manon maakte een drieweekse rondreis door Thailand, waaronder Ayutthaya, en schreef daar deze uitgebreide blog over. 

  IMG 20151102 125929 001

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder