Skip to main content

  Stad met vele gezichten 

  Sa Wa Dii Bangkok. Wat ben je moeilijk onder woorden te brengen. Je straalt zoveel warmte uit, bent soms zo gehaast maar ook zo relaxed. Je bent complex, vol geheime straatjes en verborgen plekjes maar tegelijk ook zo simpel en toegankelijk. Je gezicht is misschien niet standaard mooi, maar oh wat ben je prachtig van binnen. De ene keer ben je stoffig en oud, de andere keer strak en hypermodern. Bangkok, een stad met vele gezichten. Neem de tijd om haar verschillende gezichten te leren kennen, want wie te vroeg afhaakt, mist een boel! 

  Bangkokcollage

  Veelzijdige Metropool

  Bangkok is de hoofdstad van Thailand, een metropool met miljoenen inwoners. Maar het is niet altijd de hoofdstad geweest. Vroeger diende Bangkok als haven voor Ayutthaya, de toenmalige hoofdstad van het land. De skyline van Bangkok wordt bepaald door de moderne skyscrabers in het 'nieuwe' Bangkok. Dit is het district van de kantoren, hotels en enorme shoppingsmalls. Oud Bangkok ligt dichterbij de rivier en kent eigenlijk nauwelijks hoogbouw. Daar vind je smalle straatjes waar mensen op straat lijken te wonen. Ook is er nog Bangkok aan de westzijde van de rivier. Dit gedeelte is veel minder toeristisch. Begeef je tussen de locals, slenter door de straatjes of maak een boottochtje door de vele kanalen die Bangkok kent. Wist je trouwens dat Bangkok officieel de langste stadsnaam ter wereld heeft? Krunhthep Mahanakhon Bovorn Ratanakosin Mahintharayutthaya Pop Noparatratchatchani Burirom Udomratchanivetmahasathan Amornpiman Avartarnsathitsakkathatti Yavisnukarmprasit om precies te zijn. Je mag het proberen. Maar je mag ook gewoon Bangkok zeggen. 

  IMG 20151101 130354

  Welke wijk voor je hotel

  Bangkok is een grote stad en waar moet je dan je hotel boeken? Lopend van het nieuwe naar het oude centrum, vergeet het maar. De afstanden zijn gewoonweg te groot. Daarom is het belangrijk dat je of kiest voor een hotel in het oude centrum (waar de meeste bezienswaardigheden liggen) of voor een hotel in de buurt van de skytrain. In de wijk Sukhumvit, aan Sukhumvit Road, vind je veel moderne hotels. Je zit dan weliswaar niet in het historische centrum, maar kijkt wel uit op de prachtige skyline van Bangkok. Daarnaast ben je dan even weg uit de drukte. De wijken Siam en Sukhumvit hebben veel goede hotels. Hotel Ad Lib en hotel Indigo Wireless Road zijn twee hippe hotels met zwembad op loopafstand van een skytrainhalte.

  Bangkok 5

  Historische centrum Bangkok

  Belangrijke bezienswaardigheden, grote trekpleisters, eeuwenoude paleizen en tempels bevinden zich in het oude hart van Bangkok. Dit oude hart klopt nog steeds. Er is altijd wat te doen dit oude gebied, Rattanakosin genaamd. Het oude hart van Bangkok begeeft zich meteen aan de oostelijke oever van de rivier Chao Phraya. Bezoek hier het Koninklijk Paleis dat in al zijn pracht en praal staat te pronken. Of de Wat Pho, de beroemde liggende buddha. De koning woont inmiddels niet meer in het Koninklijk Paleis in Rattanakosin. Hij woont in een paleis in het Dusit district. Behalve de bezienswaardigheden zijn er in het oude centrum vele eettentjes, barretjes en massagesalons. Slenter door de straten en ervaar het echte Thailand.

  bangkokcollage2

  Streetfood

  Thailand staat bekend om haar uitstekende eten. Ook bij de kraampjes op straat kan je voor een prikkie een goede maaltijd nuttigen. De meeste gerechten zijn van goede kwaliteiten en smaken heerlijk. Zeker als je eetkraampjes of 'buitenrestaurantjes' ziet waar veel locals aanschuiven, weet je dat het eten er vers is. Want dat is wel belangrijk. Kijk goed of het vlees of de vis vers wordt gebakken. Een pad thai of een roti banaan zijn altijd een goed idee. En voor de echte waaghalzen staan er ook insecten, maden en schorpioen op het menu. Je mag Bangkok in elk geval niet verlaten zonder van het streetfood geproefd te hebben.

  IMG 20151103 125113

  De koning en zijn paleis 

  De Thai zijn dol op hun koning en koningin. Buddha zegt dat je geen God hoeft te eren, maar je vader en je moeder. Zij zijn tenslotte degene die je geschapen hebben. De koning en de koningin zijn de vader en moeder van het vaderland. Dat betekent dat zij geëerd worden door alle Thai. Ze worden op een voetstuk geplaatst en men mag geen verkeerd woord over 'mom and dad' spreken. Ik kreeg de indruk dat deze verering oprecht is. De Thai zijn werkelijk weg van hun Koningshuis. Beledig het Koningshuis dus niet, dat wordt je niet in dank afgenomen en kan je zelfs duur komen te staan. 

  De Koning woonde, jaren geleden, in het Koninklijk Paleis in de wijk Rattanakosin. Dit Koninklijk Paleis is echt een bezoek waard. Het is een enorm complex van paleizen, tempels en andere vertrekken. Neem de tijd om rustig door het complex te wandelen en alle vertrekken te bekijken. 

  P1220130 001

  De mooiste tempels van Bangkok

  Thailand is het land van het Buddhisme. Een geloof waarbij verlichting centraal staat en niet zozeer het geloven in één God. Tolerantie is van groot belang. Met name in Bangkok in het Noorden van Thailand vind je vele tempels. Zoveel dat je ze onmogelijk allemaal kan bezoeken. De meeste tempels zien er qua bouwstijl en versieringen hetzelfde uit. In een tempelcomplex vind je meerdere gebouwen. In één of meerdere daarvan staat een gouden Buddha. Ik geef je een paar tempels die een bezoekje waard zijn;

  IMG 20151103 150341

  Wat Pho

  Naast het Koninklijk Paleis staat de Wat Pho, waar een enorme liggende Buddha op je wacht. Deze tempel vonden wij een van de mooiste van Bangkok. In vergelijking met de drukte in het Koninkijk Paleis heerste hier een serene rust. Er liepen wat monniken en kinderen speelden voetbal op het nabijgelegen schoolplein. De liggende buddha is gigantisch en is bijna niet op één foto vast te leggen. Wat Pho staat daarnaast bekend als de geboorteplaats van de Thaise massage. In het tempelcomplex kan je een traditionele Thaise massage ondergaan. Als een herboren mens kom je weer naar buiten. 

  IMG 20151103 144834 001

  Wat Kalayanamit 

  Omdat veel toeristen niet aan de westelijke oever van Bangkok belanden, is deze tempel nog vrij onbekend. Wel onder de locals, maar niet onder de toeristen. En dat terwijl deze tempel één van de grootste buddhabeelden van Bangkok herbergt! In alle rust kan je een kijkje nemen in deze tempel en zie je hoe locals de buddha eren. 

  Wat Phra Kaew 

  Deze tempel is de belangrijkste van Thailand. Het is de tempel van de Smaragdgroene Buddha. De tempel ligt binnen de muren van de Grand Palace. Hoewel de populariteit van de tempel een enorme buddha doet vermoeden, is de smaragdgroende buddha slechts zo'n 66 centimeter groot. 

  Wat Arun 

  Dit is waarschijnlijk de meest bekende tempel van Bangkok. Zeker onder de toeristen, want deze tempel verschijnt vaak op foto's over Bangkok. De tempel heeft een kenmerkende pagode die je kan beklimmen. Je ziet deze tempel al glinsteren vanaf de Chao Phraya rivier. Vooral als het donker is, valt deze prachtige tempel meteen op. Hij is schitterend verlicht en daarmee een van de mooiste tempels van Bangkok.  

  IMG 20151103 211044 001

  Beroemde en beruchte Khao San Road 

  Misschien is dit wel de bekendste straat van heel Bangkok. Vooral onder de backpackers. Tja, het is er een gekke bende. Alles kan in Khao San Road. Alles is er te koop. Overal branden er lichtjes en uithangborden. De drank komt er in emmertjes en op straat staan overal verkopers hun waar aan de man te brengen. Van maatpakken, schorpioenen op stokjes tot gebakken banaan. Zelfs het insectenkraampjes krijgt het gaandeweg de avond (als de toeristen dronken worden) drukker en drukker. Altijd al een diploma van de Universiteit willen hebben of een motorrijbewijs? Op Khao San Road koop je deze gewoon. Het duurde nog geen minuut voordat we werden uitgenodigd voor een pingpong voorstelling. Je moet er van houden, maar de gekte van Khao San Road is berucht en beroemd. 

  IMG 20151101 155844

  Lumphini Park en het stadion

  Bangkok is her en der een behoorlijk groene stad. Er zijn wegen waar de bomen weelderig groeien en een aantal parken. Het bekendste en grootste park van Bangkok is het Lumphini Park. Dit park ligt in de wijk Sukhumvit, het nieuwe gedeelte van Bangkok. Het is een enorm park waar de locals ook graag komen. Naast het park ligt het Lumphini stadion. Dit boksstadion is een van de belangrijkste van Thailand. Thai Box wedstrijden die in heel Thailand worden uitgezonden op de televisie, worden hier gespeeld. Wil je een keer naar een Thai Box wedstrijd, dan kan je dus het beste naar dit stadion.

  P1210577 001

  Fietsen door Bangkok

  Je bent Nederlander of niet! Natuurlijk ga je fietsen door een stad waar het verkeer geen regels kent! Want wij Nederlanders fietsen nu eenmaal. Co van Kessel is jaren geleden begonnen met zijn bedrijf waarbij hij al fietsen 'zijn' Bangkok aan toeristen laat zien. Op de fiets kom je op plekken waar je lopend nooit komt. Het is een uitgelezen kans om meer van Bangkok te zien omdat je per fiets nu eenmaal makkelijker meters maakt. De fietstocht was één van onze hoogtepunten in Bangkok. We fietsen door de huizen van oud Bangkok, steken de drukke straten van China Town over en nemen vervolgens de boot naar het westen van de stad. Daar fietsen we langs de locals, door de steegjes naar de grootste buddha van Bangkok. We varen met een longtailboot door de vele grachten van de stad voordat we weer terug fietsen naar de oude stad. 

  Bangkok 1

  Bezienswaardigheden Bangkok

  • Koninklijk Paleis
  • Wat Pho 
  • De grachten van west Bangkok (neem een longtailboot) 
  • Chao Praya (vaar over de rivier) 
  • Wat Arun 
  • Wat Phrae Kaew (de belangrijkste tempel van Thailand) 
  • China Town
  • Lumphini Park
  • Lumphini Stadion (ga naar een Thai Box wedstrijd) 
  • Fietsen door Bangkok met Co van Kessel 
  • Dusit Palace en Dusit Park 
  • Drijvende markt Ampawa (de meeste toeristen gaan naar Damnoen Saduak, reden genoeg om naar Ampawa te gaan)

  Trips vanuit Bangkok 

  Bangkok is het ideale vertrekpunt voor verschillende trips in de buurt. Vanuit het centraal treinstation vertrekken vele treinen die je naar alle uithoeken van Thailand brengt. Vanuit Bangkok kan je gemakkelijk een dagtripje maken naar Ayutthaya. Deze historische stad was ooit de hoofdstad van Thailand. Van deze heilige stad vol tempels zijn alleen nog wat ruïnes over. Maar deze ruïnes zijn prachtig en ademen een bijna magische sfeer uit. Al vanaf 40 baht kan je de trein nemen naar Ayutthaya. De rit duurt ongeveer 1,5 uur. Bij het centraal station worden fietsen verhuurd (tip!) waarmee je naar de ruïnes kan fietsen. 

  Een andere prachtige bestemming die je vanuit Bangkok kan aandoen, is River Kwai. Het is te ver om River Kwai in een dag te doen. De treinrit duurt toch gauw 3 a 4 uur. Maar met een overnachting erbij is dit een perfect tripje vanuit Bangkok. Helaas hebben wij zelf niet de tijd gehad om deze rit te maken. Maar reden genoeg om nog een keertje terug te gaan! 

  P1210874 001

  Vervoer & Verkeer

  Goed naar rechts én naar links kijken met oversteken en dan gewoon gaan. Langzaam doorlopen, niet stoppen en niet rennen. Op die manier kom je veilig aan de overkant. Verkeersregels lijken er in Thailand niet te zijn. Verkeersborden zijn er om massaal genegeerd te worden en de politie vindt dat prima. Het verkeer is op zijn zachtst gezegd een chaos. Er wordt links gereden, een driebaansweg is geschikt voor zeker vijf rijen auto's en het is er altijd druk. Spitsuur duurt hier een halve dag. Van 8.00 uur tot 10.00 uur en van 15.00 uur tot 21.00 uur is het filerijden. 

  Er zijn verschillende manieren om je te vervoeren in Bangkok. De skytrain is de meest moderne en vaak ook de snelste manier. De skytrain gaat echter niet verder dan station Siam en dan sta je nog lang niet in het oude centrum van de stad. Wil je naar het oude centrum, neem dan de skytrain naar Saphan Taksin en neem vanaf daar de ferry rivieropwaarts. De ferry vaart goed op tijd en met enige regelmaat. 

  IMG 20151102 172924

  Een andere manier om je door Bangkok te verplaatsen is met de taxi. Taxi's zijn goedkoop en, een groot voordeel, beschikken over airco! Het nadeel van een taxi is dat het voor geen meter op schiet. Het is altijd druk op de weg en spitsuur duurt hier uren. Een ritje van zo'n 4 kilometer neemt tijdens de spits al gauw een uur in beslag. Vergeet niet om alleen in te stappen als de taxichauffeur op de meter wil rijden óf maak van tevoren een duidelijke prijsafspraak. Veel taxichauffeurs spreken en lezen slecht Engels. Neem daarom het adres van je hotel mee in het Thaise schrift. 

  En dan is daar nog de tuktuk. De tuktuk's zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Thailand. Natuurlijk wil je als toerist op zijn minst één keer in een tuktuk gezeten hebben. Het is een erverend ritje. De tuktuks kunnen hartstikke hard en je wordt door het verkeer van Bangkok geslingerd. Mijn tip is om een tuktuk alleen voor korte routes te nemen. De uitlaatgassen van de tuktuk zijn erg vervelend voor je keel. Zeker als je langer door het verkeer van Bangkok moet crossen. 

  IMG 20151103 132007 001

  Praktische info 

  • Bij alle tempels en het Koninklijk Paleis moet je gepast gekleerd zijn. Dat betekent dat de knieën en de schouders bedekt moeten zijn. Ook slippers zijn niet altijd toegestaan, dichte schoenen wel. Bij sommige tempels zijn doeken aanwezig die je dan moet omknopen, bij anderen niet. Zorg dus altijd zelf voor de juiste kleding of neem een extra sarong mee.  
  • Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen naar Thailand. Onze Nederlandse stekkers passen gewoon in de Thaise stopcontacten. Handig! 
  • Neem altijd een visitekaartje (in het Thais) mee van je hotel. Zo vind je altijd de weg terug!
   Bangkok 21
  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder