Nancy

Stijlvolle Franse dame

Nancy, spreek het op z'n Frans uit en je ziet een stijlvolle dame voor je. Dat klopt ook wel. Nancy is een stad met een uniek karakter. Een stad vol weelderige gebouwen, de stad van Art Nouveau en protserige pleintjes. Een stad vol oude schatten maar met een jonge uitstraling. Nancy is een echte studentenstad. Dat betekent dat de stad rijk is aan gezellige café's en hippe festivals. Nancy is een echte aanrader voor een stedentrip. Vanuit de Ardennen ben je er zo! Ook is het een heerlijke tussenstop voor je reis van en naar het zonnige zuiden. Neem de afslag Nancy en je wordt niet teleurgesteld. 

Een rijke geschiedenis 

Hoewel Nancy er Franser uitziet dan buurtstad Metz, heeft het langer geduurd voordat Nancy ook echt Frans was. Nancy hoorde lange tijd bij het hertogdam Lotharingen. Lodewijk XV besluit de stad aan zijn schoonvader te schenken. Deze schoonvader Stanislas genaamd, is een afgezette Poolse koning. Hij regeerde tot 1766 over de stad. Sinds zijn dood behoort Nancy weer tot het koninkrijk Frankrijk. Wanneer in de Frans-Duitse oorlog Metz wordt ingenomen door de Duitsers, blijft Nancy Frans. Vele Fransen verlaten Metz en vestigen zich in Nancy. Een stad met vele gezichten dus. 

{mosmap sv='bottom' | svpano='40CKOMZkAEsAAAQqiImvwQ'| svaddress='0' | height='0' }

Mooiste plein van Frankrijk

Sierlijke poorten met gouden versieringen geven je toegang tot het mooiste plein van Frankrijk. De lichtgekleurde gebouwen staan statig rondom het plein. Midden op het plein staat het grote beeld van Stanislas, de man waarnaar het plein is vernoemd. Place Stanislas wordt vaak het mooiste plein van Frankrijk genoemd en ik snap wel waarom. Groots, historisch, statig en vol sier. Ook 's avonds hangt hier een bijna sprookjesachtige sfeer. De gebouwen zijn prachtig verlicht en in de zomermaanden is er zelfs een ware lichtshow. Ook UNESCO weet dat dit een bijzonder plein is en heeft Place Stanislas op de Werelderfgoedlijst gezet. 

P1180025 001

Parken in Nancy

Nancy is een groene stad met verschillende stadsparken en tuinen. Er zijn maar liefst 11 parken en 13 tuinen in Nancy. Het grootste en bekendste stadspark is Pépinière Park. Het park is gesticht door Stanislas en het ligt direct achter Place Stanislas en Place de la Carrière. Enorme bomen, grote grasvelden, kabbelend water en een parkcafé vormen het succes van dit park. Het park is maar liefst 23 hectare groot en is een geliefde plek voor joggers, wandelaars, kinderen, studenten en picknickers. 

P1180110 001

Smakelijk eten

Aan restaurants geen gebrek in Nancy! Er zijn vele smaakvolle restaurants waar je kan genieten van de Franse keuken en de plaatselijke lekkernijen. Gastronomische specialiteiten van Nancy zijn bergamot, bitterkoekjes, pruim en natuurlijk quiche Lorraine! 

Restaurants in Nancy 

"Gevelen"

Middeleeuwse bouwwerken, Rococo, Art Nouveau en Art Deco, je vindt het allemaal in Nancy. Loop rond door de stad en word verrast door steeds weer een andere bijzonder gevel. Collega reisblogger Esther noemt het "gevelen"; het fotograferen van de gevels van een gebouw. Gevelaars, architecten en liefhebbers van unieke gebouwen kunnen hun hart ophalen in Nancy.

IMG 20150619 145059 001

Art Nouveau en Art Deco

Twee kunststromingen die beide volop te bewonderen zijn in Nancy; Art Nouveau en Art Deco. Maar wat is nou precies het verschil tussen Art Nouveau en Art Deco? Ik moest me er even in verdiepen voordat ik de verschillende gevels en stijlen herkende. Eerst was er Art Nouveau (ongeveer van 1880 tot 1914), nieuwe kunst voor die tijd. Kunst die zich afzette tegen de toenmalige stromingen met de natuur als voorbeeld. Uitbundige lijnen en asymmetrie horen bij Art Nouveau. Art Deco kwam in de periode daarna (van 1920 tot 1939) waarbij hetzelfde onderwerp weer heel anders werd afgebeeld. Hier gaat het meer om de kleur en vormgeving. 

P1170972 001

Museum L'Ecole

Een museum toegewijd aan een gehele kunststroming; Art Nouveau. Eén van de bekendste kunstenaars van zijn tijd, Émile Gallé, woonde in Nancy. Veel van zijn kunstwerken zijn in het museum L'Ecole de Nancy te aanschouwen, maar ook andere meubels, glaswerk en keramiek van L'Ecole de Nancy.

street art Nancy

Street Art in Nancy 

De mooiste kunstwerken op de muren van de stad. In de binnenstad van Nancy is er veel streetart te vinden. In 2015 is er ook een Street Art festival. Internationale en lokale kunstenaars geven de muren van de stad kleur. Een aantal van deze kunstwerken blijven permanent te zien. Eén van de mooiste die ik ben tegengekomen is dit kunstwerk van David Walker. Enkel en alleen strepen vormen de basis voor dit schilderij waarin duidelijk een gezicht te herkennen is. 

{mosmap sv='bottom' | svpano='CRCVkLECoikAAAQqh6J0tA'| svaddress='0' | height='0' }

Place de la Carrière 

Nóg zo'n mooi plein, gelegen naast Place Stanislas, is Place de la Carrière. Ook dit plein staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein komt uit de 16de eeuw. Aan weerszijden van het plein staan historische gebouwen en twee rijen groene bomen. Kijk zelf anders even rond op bovenstaande 360 graden foto van het plein. 

IMG 20150619 142457 001

Markten in Nancy 

De centrale markt, of Le Marché Central, is een overdekte markt. Het is één van de levendigste markten van Frankrijk. Op één deel van de markt vind je kraampjes met handgemaakte producten, kleding, schoenen en make-up. De andere helft van de markt is voor voedsel. Heerlijke verse groente en fruit en lokale lekkernijen. De markt is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 7 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds. Naast deze markt zijn er nog vier andere (onoverdekte) markten in de stad, meestal op vrijdag en zondag. 

Vintage- en oude rommelliefhebbers opgelet. Er is regelmatig een rommelmarkt in Nancy. Op bepaalde data, één maal per maand op zondag, zijn de oude straten van Nancy gevuld met kraampjes 'rommel'. De rommelmarkt heeft in de ochtend ook een speciale voedselmarkt.  

P1180139 001

Wat te doen in Nancy?

 • Draai rond in het midden van het Place Stanislas, het mooiste plein van Frankrijk. Maar vergeet niet om ook een bezoekje te brengen aan Place de la Carriere en Place d'Alliance. Alle deze pleinen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 
 • Naast het museum L'Ecole de Nancy is ook het Museum van de Schone kunsten voor kunstliefhebbers een must. In het museum vind je kunst van de 14de tot de 21ste eeuw. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw op Place Stanislas. 
 • Breng een bezoekje aan de overdekte markt of één van de andere markten van Nancy. 
 • Hou je van groen en van bloemen? Bezoek dan de botanische tuin van Montet. Er zijn meer dan 20.000 plantensoorten. 
 • Nancy heeft ook een eigen jachthaven compleet met watertuinen. Leuk om rond te wandelen. 
 • Er zijn verschillende citytours die je het mooiste van de stad laten zien. Boek een speciale Art Nouveau tour met gids of wandel zelf door de stad met een audiotour. 
 • Het grootste luchtballonnenfestival ter wereld vindt elke twee jaar plaats vlakbij Nancy! In het dorpje Chambley stijgen honderden luchtballonnen tegelijkertijd de lucht in. Een magisch gezicht! In 2015 vindt dit grootste evenement plaats van 24 juli tot 2 augustus. 

Hotels in Nancy

Dagtripjes vanuit Nancy 

De omgeving van Nancy is prachtig en leent zich uitstekend voor een aantal mooie dagtripjes. Met de auto, maar ook met de fiets, heb je de mogelijkheid om veel Lorraine te verkennen. Ik zette een aantal aanraders op een rijtje; 

IMG 20150620 182050

Speciale fietsroute

Volg de rivier! Een speciale fietsroute die je helemaal langs de Moezel voert. Zo kom je al fietsend door de mooiste dorpjes, waaronder Toul en Liverdun. De route is zo'n 90 kilometer. Je kan het in een dag fietsen (als je flink doortrapt), maar waarom zou je? Huur een fiets en ga er een paar dagen op uit. 

Middeleeuws Liverdun

Liverdun is een klein middeleeuws stadje gelegen op een rots. De stad biedt een fantastisch uitzicht over de Maas. Vroeger was Liverdun een geliefde zomerresidentie van de bisschoppen van Toul. Liverdun is een badplaats. Zwemmen in de Moezel is er nog steeds toegestaan. Daarnaast is Liverdun bekend vanwege zijn beroemde specialiteit; madeleines. 

P1180165 001

De bisschoppen van Toul

Zie je een enorme kathedraal boven de stad uitsteken, dan weet je dat je in Toul bent aangekomen. Toul is een oud vestingsstadje met als belangrijkste bezienswaardigheid de Saint Etienne kathedraal. De kathedraal is een symbool van het rijke bisschoppelijke verleden van de stad. Tegen de heuvels van Toul staan de wijngaarden van de 'gris de Toul'. Moet je geproefd hebben! 

Chateau Lunéville

Ga op bezoek bij Stanislas in zijn kasteel Lunéville. Deze 'chateau' was vroeger het woonhuis van Stanislas. Hoewel een grote brand in 2003 verwoestte, is het kasteel prachtig gerenoveerd. 

Mooi Metz

Op slechts drie kwartier rijden vanaf Nancy ligt het mooie Metz. Een romantisch stad vol geschiedenis. Metz heeft veel in huis, meer dan een dagtrip je kan bieden! 

IMG 20150620 163253

Jeanne d'Arc

Domrémy-la-Pucelle, het zegt je misschien niet meteen iets. Maar de naam Jeanne d'Arc misschien wel! In de plaatsje werd de Franse heldin in ongeveer 1412 geboren. De legende van Jeanne fluistert door het hele dorp. Bijzonder mooi is de basiliek die is toegewijd aan Jeanne d'Arc, genaamd Basiliek Bois-Chenu. De basiliek ligt tegen een heuvel met het dal onder zich. In de zomermaanden wordt er een spectaculaire show opgevoerd bij de basiliek. Het dorpje zelf is schilderachtig mooi. Ook het huis waar Jeanne d'Arc is geboren is te bezichtigen.

Praktische info 

P1180030 001

 • Combineer je bezoek aan Nancy met een stedentripje Metz
 • Nancy is perfect bereikbaar met de trein. De TGV is er in no-time. Vanaf Parijs is het nog maar 1,5 uur naar Nancy. 
 • Ook met de auto ben je er sneller dan je denkt! Maak een stop wanneer je op weg bent naar het zonnige zuiden. Neem op de snelweg eens de afslag Nancy en je zal aangenaam verrast worden.
 • Ben je een weekendje naar de Ardennen? Binnen een uurtje rijden sta je al in Nancy, een heerlijke dagtrip. 
 • Ook met het vliegtuig is Nancy goed te bereiken. Het vliegveld Metz-Nancy Lorraine ligt op 30 minuten van het centrum van Nancy. Ander vliegveld in de buurt is het vliegveld van Straatsburg. 
 • Handig voor een bezoek aan Nancy is de Nancy Citypass. De pas is 24 uur geldig en geeft je gratis toegang tot 6 musea en nog vele andere extraatjes. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina