Skip to main content

  De stad van Duitse wijnen 

  Het klinkt misschien een beetje gek voor een stad die helemaal niet in een wijnstreek ligt, maar toch is Bremen de stad met de grootste wijncollectie van Duitsland. Hou je wel van een heerlijk Duits wijntje, dan is een citrytrip Bremen een aanrader! In de Ratskeller (de oude wijnkelders onder het stadhuis) liggen enorme vaten. Maar liefst vijf voetbalvelden groot is het ondergrondse gangenstelsel. Hier rusten de lekkerste en beste wijntjes van Duitsland. Van vroeger uit importeerde Bremen wijn uit het hele land en sloeg het hier op. Nu kan je er de wijnvaten bekijken, wijntjes proeven en wijn kopen. 

  Bremen Duitsland Stedentrip 18

  Eten in de Ratskeller

  In de Ratskeller kun je niet alleen een rondleiding maken langs de wijnvaten, maar ook heerlijk dineren. Vroeger, toen er nog face-to-face onderhandeld werd, namen de belangrijke mannen plaats in een van de spreekhokjes. Het deurtje van deze spreekkamer mocht alleen dicht als er een derde persoon bij het gesprek aansloot. Achterdochtig als men was. Nu zijn de spreekkamertjes omgetoverd tot knusse eethoekjes waar je met een klein gezelschap aan tafel kan. Deze bijzondere plekjes moet je uiteraard wel van tevoren even reserveren. 

  Bremen Duitsland Stedentrip 23

  Het beeld van Roland 

  Hij is het icoon van de stad en bepaalt het stadsbeeld al eeuwenlang, maar wie is toch die man die daar op het plein staat? Dat is een goede vraag, want helemaal zeker weten de Duitsers dat niet. Hij symboliseert de vrijheid van de stad Bremen en staat een beetje provocerend naar de grote kathedraal van Bremen te kijken. Vermoedelijk is hij familie van Karel de Grote, maar helemaal zeker weet men dat niet. 600 jaar geleden werd hij voor het eerst op het plein neergezet. In elk geval hoort Roland bij Bremen zoals Manneken Pis bij Brussel hoort. 

  Bremen Duitsland Stedentrip 11

  Werelderfgoed UNESCO

  Zowel het beeld van Roland als het oude Stadhuis staan sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ongeveer 600 jaar geleden werden beiden gebouwd en ook nu nog staan ze samen te pronken op het plein. Ook bijzonder, maar (nog) niet op de werelderfgoedlijst, zijn het Gildehuis van de Kooplieden en de Kathedraal. Wanneer je op het Marktplein staat, heb je uitzicht op alle vier deze bijzondere bouwwerken. Daarom één van de mooiste, historische plekjes van Bremen! 

  Stadsmuzikanten van Bremen

  De ezel, de hond, de kat en de haan hebben van Bremen een bekende stad gemaakt. Deze verstoten dieren vormen samen een heel onmuzikaal clubje. Door goed samen te werken, wisten ze hun plekje te veroveren. Het beeld van de Stadsmuzikanten staat bij het Stadhuis en wordt veel gefotografeerd. De poten van de ezel worden door de toeristen stevig vast gegrepen. De legende gaat dat je dan een wens mag doen. Niet vergeten om beide poten vast te houden. Geen idee wat er gebeurt als je maar één poot vasthoudt, maar ik zou het niet op gokken.

  P1100676 001

  Hutjemutje Schnoor

  Wat een wonderschoon wijkje is Schnoor. Schnoor betekent vrij vertaald snoer, als in een snoerenketting. Wanneer je door deze wijk rondloopt, begrijp je ook meteen waarom. De oude huisjes staan hier hutjemutje. De smalle straatjes zijn soms maar een schouderlengte breed. Schnoor is de oudste wijk van de stad en heeft een knusse, gezellige uitstraling. In de smalle straatjes vind je restaurants en winkeltjes. Lekker eten kan je hier overal. Het Katzen-café heeft een knus terras en smakelijke Franse gerechtjes. Een openluchtmuseum dus waar je heerlijk doorheen kan struinen. 

  Bremen Duitsland Stedentrip 5

  Hippe wijken in Bremen

  Behalve historische gebouwen en een bewogen geschiedenis is Bremen een dynamische en bruisende stad. De wijk Viertel is hier een goed voorbeeld van. Leuke boetiekjes, kunstzinnige graffiti op de winkelmuren en relaxte cafeetjes. Hier kan je goed shoppen, borrelen en stappen. Een urban wijk met leuke alternatieve tentjes zoals 'Wohnzimmer' vol met tweedehands meubeltjes, alsof je in een oude woonkamer terecht bent gekomen. Ook het oudste winkeltje van Bremen vind je in deze straat. Wandel zeker ook de leuke zijstraatjes eens in!

  Böttcherstrasse 

  Een bizar straatje met een eigen kunstzinnige stijl. Het straatje kreeg vroeger zijn naam vanwege de vaten die hier werden gemaakt. Een beetje een louche buurt waar je als bezoeker niet kwam. Totdat vanaf 1920 een rijke koffiehandelaar (Kaffee Hag) gebouwen in het straatje begon op te kopen. Samen met twee architecten wist hij er een bijzonder straatje van te maken waar ook nu nog ambachtslieden aan het werk zijn. Elke dag vanaf 12.00 uur op het hele uur, kun je hier het carillon aanschouwen. 

  Bremen Duitsland Stedentrip 39

  Breminale 

  Bezoek Bremen tijdens Breminale! In het laatste weekend van juli vind je aan de waterkant en in het park allerlei tentjes, bandjes, optredens, lekkernijen en gezelligheid. Een modern festival vol leuke activiteiten voor zowel jong als oud. Er is een vol dagprogramma en je kan er heerlijk eten bij één van de multiculturele kraampjes. 

  Wat te doen in Bremen

  • Boek via de Bremen Toeristiek Zentrale (BZT) een stadswandeling met gids. Wij hadden het genoegen op pad te mogen met Guido die ons veel interessante en leuke verhalen vertelde over de stad. Zo kom je op plekjes waar je anders nooit van gehoord had. 
  • Liever niet te voet, dan heeft BZT ook een minibus die je de mooiste plekjes van de stad laat zien.  
  • Bezoek het oude stadhuis van Bremen. Deze is voor publiek geopend. Een gids leidt je door dit bijzondere UNESCO gebouw. 
  • Kunst genoeg in Bremen. In de Bremer Kunsthalle zijn de meest uiteenlopende kunstwerken te bewonderen; historische kunst en moderne kunst. Het prentenkabinet is zelfs een van de belangrijkste in zijn soort. 
  • Beklim de toren van de kathedraal. Oké het is een flinke klim, maar je hebt daarna een schitterend uitzicht over de stad. 
  • Elke dag vanaf 12.00 uur is er een klokkenschouwspel in de Böttcherstrasse. Niet alleen klinkt het carillon, maar er is ook een verschuifbare muur te zien! Je herkent de Böttcherstrasse aan het gouden plakkaat die je vanaf het Marktplein kan zien. 
  • Moedig de plaatselijke voetbalclub Weder Bremen aan! Het stadion ligt op loopafstand van het stadscentrum.
  • Ervaar een tornado van dichtbij, spring over je eigen schaduw en voel de vibratie van een gigantische gong bij het Universum. Je mag in het Universum aanraken, uitproberen en experimenteren. Het Universum ligt op loopafstand van hotel 7Things.
  • In de zomermaanden is er een klein strandje aan de overkant van de rivier. Met een pondje kan je vanaf de Osterdeich naar Cafe Sand varen. 
  • Bezoek Bremen tijdens het grote volksfeest de Bremer Freimarkt. Een enorme kermis die al sinds 1035 in Bremen plaatsvindt. Het evenement duurt maar liefst 17 dagen en is het grootste volksfeest van Duitsland! 

  P1100403-002

  Praktische info 

  • Bremen ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Enschede en op 3 uur en 20 minuten rijden vanaf Utrecht. Je kan de stad ook bereiken met de trein. Check NS Internationaal voor een reisplan. 
  • Combineer een citytrip Bremen met een bezoekje aan Bremerhaven. Bremerhaven is een oude havenstad aan de Duitse Waddenzee. 
  • Maak gebruik van de handige "Erlebnis Card". Deze pas kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je tot wel 50% korting op vele culturele attracties in Bremen. Ook mag je met de pas van de Osterdeich naar het strandje van Cafe Sand varen. Er zijn kaarten voor één, twee en drie dagen vanaf €10,90. 

  Overnachten in Bremen

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder