Skip to main content

Dublin

  • Dublin, Ierland
  • Geschreven op 9 maart 2018

Ierse gezelligheid

Tegenwoordig vliegen de acties van de luchtvaartmaatschappijen je letterlijk om je oren. Voor twee euro kun je al in het vliegtuig zitten richting een leuke Europese stad. Komt er binnenkort weer zo'n leuke niet-te-missen-vliegticket-actie voorbij? Denk dan eens aan Dublin! Deze Ierse stad ligt halverwege aan de oostkust van het eiland, aan Dublin Bay, een inham van de Ierse Zee, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. 

Dublin is in drie woorden levendig, vriendelijk en knus. Ja echt; doordat de stad vrij compact is, heb je binnen no-time door hoe de straten in elkaar overlopen. Dat scheelt weer een aantal keer verdwalen of noodgedwongen op elke hoek van de straat de kaart erbij pakken (en dit maakt het makkelijker je verblijf terug te vinden na wat glaasjes Ierse Whiskey of pintjes Guinness…). Dit maakt de stad extra fijn voor een korte citytrip. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn dus makkelijk met elkaar te combineren in kortere tijd.

Bij aankomst kom je natuurlijk altijd meteen voor de eerste keuze te staan: hoe kom je zo snel mogelijk in je verblijf zodat je zo snel mogelijk de stad kunt verkennen? Wij kozen ervoor de bus te pakken. De goedkoopste manier om van het vliegveld naar het centrum van Dublin te komen is met de ‘Airlink’ bus. Deze dubbeldekker brengt je in ongeveer een halfuur naar het centrum voor 12 euro. Dit kaartje is een retourticket, dus voor de terugweg hoef je meteen niets meer te regelen.

Dublin1

Dublin14

Tijd vergeten in Temple Bar

Ons verblijf zat in de gezellige uitgaanswijk Temple Bar. Omdat wij de locatie boven luxe verkozen, sliepen wij twee nachten in een hostel. Dit hostel, Oliver St John Gogarty’s hostel, is de perfecte uitvalsbasis. Verwacht geen luxe, goed ontbijt of mooie kamers. Maar hé, je wilt ook echt niet lang in je hotelkamer zitten wanneer er zoveel te zien en te beleven valt! (Tip van de redactie; ga je in de zomermaanden naar Dublin, verblijf dan op de campus van het Trinity College! Daar worden in de zomer kamers en appartementen verhuurd aan toeristen. Een unieke kans!)

Ik moet eerlijk bekennen dat wij dit weekend niet bijster veel cultuur hebben gesnoven. Althans, niet in de vorm van het afstruinen van historische gebouwen, interessante musea en imposante bouwwerken. Nee, wij kozen er bewust voor op ons gemakje door de stad te wandelen en heel vaak neer te strijken in één van de talloze Ierse pubs. Zonde? Ik denk het niet. Ook in de lokale Ierse pubs maak je kennis met de cultuur van het land. Een stad is in mijn beleving niet spectaculair om zijn gebouwen, maar leer je pas echt kennen door de sfeer te proeven die er hangt en door kennis te maken met de traditionele gebruiken. So… Two Irish coffee please!

In de pubs staan de televisieschermen altijd aan, zodat de kroeggasten de laatste sportwedstrijden op de voet kunnen volgen. Aan de andere kant van de pub sleept een zanger je mee met zijn Ed Sheeran-achtige muziek. Eigenlijk voel je je gelijk thuis!

In de wijk Temple Bar stikt het van de kroegjes. Dublin staat zelfs bekend om deze bruisende uitgaansplek! En hoe fijn; al vanaf het middaguur zit de stemming er goed in. Niet veel later zingt de hele kroeg mee met de folklore liederen. Je hoeft dus niet te wachten tot middernacht voor het feestgevoel er goed inzit.

Dublin6

Dublin3

Trinity College

Trinity College is dé must-see van Dublin. Het college werd opgericht in 1546 door Hendrik VIII van Engeland, maar behoort vandaag de dag ook nog tot één van de beste universiteiten van de wereld. Trinity heeft een groot aantal bekende alumni voortgebracht, waaronder 32 Nobelprijswinnaars. Je zult geen uren dwalen de ‘Old Library’, maar het is zeker een bezoekje waard. De indrukwekkende ‘Long Room’ laat je overwegen opnieuw te gaan studeren als je de hoge boekenkasten met duizenden boeken ziet. Marmeren borstbeelden van bekende denkers, wetenschappers en schrijvers zoals Plato, Newton en Locke maken de bibliotheek extra speciaal.

Ook buiten de bibliotheek, op de campus, kijk je je ogen uit. De 18e eeuwse gebouwen met hun zuilenentree doen je even vergeten dat je eigenlijk middenin de stad bent. Er schijnen eekhoorntjes in de bomen te zitten rondom de grasvelden op de campus, maar ik denk dat deze zich toen wij er waren schuil hielden voor de kou.

Niet veel verderop zit Dublins Castle, middenin het hart van het historisch centrum. Het begon al te schemeren en wij ware op zoek naar het kneuterige taartenwinkeltje, wat ons deed besluiten alleen even rond dit kasteel te slenteren. Slechts een deel van het kasteel is open voor publiek. Hier worden rondleidingen gegeven of er zijn tentoonstellingen.

Queen of tarts; dáár ging ons hartje harder van kloppen! Een schattig, klein taartwinkeltje in Dublin met de meest lekkere cakes en taartjes geserveerd op kitcherige servies. De eigengemaakte taartjes staan tentoongesteld en dat maakt het extra moeilijk om te kiezen. De twee eigenaresses, tevens zussen, zijn de jaren ’90 naar New York vertrokken om daar de fijne kneepjes van de banketbakkerij te leren kennen. In 1998 opende zij de deuren van Queen of tarts. Queen of tarts is klein en kneuterig, dus de tafeltjes zijn helaas ook snel bezet. Niet getreurd! Iets verderop in de straat zit nog een vestiging van dit fijne tentje!

Dublin11

Dublin2

Diceys Garden

‘s Avonds gaan de voetjes van de vloer! En wel in Diceys Garden. Diceys Garden zorgt voor grote feesten em goedkope borrels. Als je namelijk voor 22:00 uur je pintje besteld, betaal je hier slechts twee euro voor. De club is ontzettend druk, maar zeker een leuke afwisseling op de typisch Ierse live muziek in de pubs. En ook hier begint het feest al vroeg. De club heeft een binnen- en buitengedeelte met enorm veel lichtjes en andere versieringen. Door deze bijzondere indeling heb je het gevoel tegelijkertijd in een kroeg als op een festival te staan. In de winter zorgt dit er wel voor dat je het óf buiten erg koud hebt zonder jas, óf binnen erg warm hebt met jas. Tja, als dat je enige zorg is…

Dublin12

Café Nero

Omdat het ontbijt in ons hostel ietwat tegenviel (dit is een understatement), namen wij vroeg in de ochtend een kijkje bij café Nero. In eerste instantie omdat het er gewoon uitziet als een heel gezellig koffietentje, maar al snel kwamen we erachter dat het ook heel lekkere koffie schenkt! Ik had er nog nooit van gehoord, maar na wat research blijkt dat deze company wereldwijd al meer den 825 koffietentjes heeft zitten. Helaas maar in acht landen, waaronder dus Ierland. Als je goed kijkt, zie je café Nero op een aantal hoeken in Dublin zitten. Omdat wij gelijk fan waren, hebben wij hier een aantal keer koffie gedronken met wat lekkers. Zelfs een keer nadat wij ergens avond gegeten hadden, konden wij het niet laten om hier als toetje nog een gebakje op te peuzelen!

Dublin11

Dubbel zo leuk Dublin

Wat maakt Dublin zo leuk? Dat je cultuur en natuur heel goed met elkaar kunt combineren. Niet alleen de vele Ierse pubs met live muziek maken Dublin tot een geweldige stad, maar ook de mogelijkheid om je verblijf samen te doen met de rustgevende kustplaats Howth die Ierland rijk is.  Voor ons was het bezoek aan Howth letterlijk het hoogtepunt van onze citytrip. Even verdwalen in de mooie, bergachtige landschappen. En je bent er zo! Vanaf verschillende plekken in Dublin vertrekt om het halfuur een trein (DART) naar Howth en deze reis duurt slechts 25 minuten. Bij aankomst in Howth kun je ervoor kiezen om meteen in één van de vele Fish & Chips tentjes te gaan eten, maar wij wilden ons daarmee belonen ná onze klim.

Dublin9

Er zijn verschillende looproutes, allemaal aangegeven met een kleur pijl op de wandelroutebordjes. Wij kozen voor de 8 kilometer. Nu zijn wij best sportief, maar zelfs wij vonden het een pittige wandeling. En wij maakten dé grootste fout door onze mooie laarzen en goede sneakers aan te hebben. Kennelijk waren wij door de zonnige dagen die wij hadden, even vergeten dat we in het toch wel regenachtige Ierland waren en dat de paden dus vrij modderig waren. Onze gouden tip is dus: neem een paar oude loopschoenen mee, dat scheelt je een hoop krampachtige momenten en gepoets achteraf!
De weg naar boven is slingerend, maar vanaf elk punt prachtig. Elke keer dat je een ‘uitkijkpunt’ bereikt, denk je het mooiste gezien te hebben. Maar dit is absoluut niet zo! Hoe hoger je komt, hoe adembenemender het uitzicht. Omdat wij niet de juiste schoenen aan hadden en al goed onder de bruine smurrie zaten, twijfelden wij halverwege om terug te gaan. Iets in ons zei echter dat we gewoon door moesten lopen en dat is echt de beste beslissing van ons weekend geweest. De zon brak gedeeltelijk door en dit gaf echt fantastische beelden. Cliché maar waar; op de foto komt het lang niet zo mooi uit als dat wij het met eigen ogen zagen. Er waren dikke lagen wolken, maar de zon vond zijn weg door enkele gaten en scheen op de zee en het land als ware spotlights op huisjes en boten. Tijdens onze wandeling waren er wat waaghalzen die van hoge rotsen doken, waar ze menig keer een groot applaus van andere toeristen voor kregen. De weg naar boven hebben wij uiteraard op de gevoelige plaats vastgelegd, voordat we aan de afdaling begonnen. Ik denk dat wij te diep in gesprek waren over wat we zojuist gezien hadden, waardoor we van de route af zijn gegaan. Onze route terug was daarom een stuk minder spectaculair, omdat wij langs de wijk en door woonwijken aan onze afdaling begonnen. Eenmaal terug aangekomen in het oorspronkelijke vissersdorpje, hebben wij onze hongerige buiken gevuld met Fish & Chips en uiteraard een Guinness biertje. In dit lokale restaurantje hadden wij een tafeltje bij de grote openhaard, waardoor we heerlijk opgewarmd aan onze terugreis naar Dublin konden beginnen.  Wij trokken voor ons tripje naar dit havendorpje een kleine dag uit. Even de drukte van de stad ontglippen en even uitwaaien aan zee. Maar door de verschillende wandelroutes bepaal je dus zelf hoe lang je hier je tijd wilt besteden.

Dublin4

Dublin7

Dublin8

Dublin15

Auteur: Daisy Wubbels

Geschreven door Daisy

Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
Hoi, ik ben Daisy! Ik heb áltijd reiskriebels, altijd. Soetkees is mijn koffer gevuld met ideeën voor tripjes in binnen- en buitenland. Een uit de hand gelopen passie, want hiernaast heb ik ook nog een ‘gewone’ baan. Reizen doe ik in mijn vrije dagen. En zo ontdek ik de wereld plekje voor plekje. Gewapend met camera en drone verzamel ik al ruim 10 jaar de beste reistips voor op mijn blog. Ik tip je graag de leukste adresjes, reis je mee?