Skip to main content

  Leuven

  • Leuven, België
  • Geschreven op 15 december 2015

  Love Leuven 

  Leuven is 'the place to beer'. Stad van de universiteit, stad van Stella Artois en stad van de begijntjes. Hoe deze Belgische schone aan haar naam komt, is niet helemaal helder. Maar ik geloof graag dat het van het woord "Love" komt. Een stad om van te houden. Leuven is eeuwenoud, maar springlevend. Dankzij de vele studenten blijft deze oude stad verfrissend trendy. Het historische centrum van de stad is gezellig knus, alles is slechts een paar passen verderop. Het is dan ook de ideale stad om al wandelend te verkennen. 

  IMG 20151210 153909 001

  Wintertijd in Leuven

  De dagen worden donker, de nacht wordt lang. Juist tijdens de koude winterdagen gloeit Leuven als nooit tevoren. De wintertijd in Leuven staat garant voor gezelligheid! Elk jaar is de stad prachtig verlicht, is er een grote kerstmarkt en worden er winterse activiteiten georganiseerd. Vier weken lang is het centrum van Leuven in de kerstsfeer. Van intiem concert, een winterse wandeling tot een hip foodtruckfestival.

  Leuven Belgie stedentrip 12

  Groot Begijnhof 

  Neem een stap terug in de tijd en wandel door het verleden. Het Groot Begijnhof van Leuven staat in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Groot Begijnhof is een klein dorpje op zich. Een stad in een stad. Niet één hof omringd door schattige historische panden, maar verschillende hofjes en straten vormen samen het Groot Begijnhof van Leuven. Een oase van rust aan de rand van de stad. In het Groot Begijnhof mochten vroeger alleen ongetrouwde vrouwen wonen. Het was een nauwe gemeenschap die volledig voor zichzelf konden zorgen. Ze hadden een eigen bakkerij en ook een eigen kerk. Elke avond kwam de pastoor langs om de poort van de buitenkant te sluiten. Om je reputatie hoog te houden, moest je als vrouw zorgen dat je op tijd binnen was. Het Groot Begijnhof van Leuven heeft tientallen straatjes en gerenoveerde huizen waarmee het een van de grootste nog bestaande begijnhoven van Vlaanderen is. 

  De Langste Toog van Europa 

  Leuven is al eeuwenlang een studentenstad. Dat betekent veel vertier en gezelligheid, veel kroegjes en veel bier. Leuven heeft dan ook de eer 'de langste toog van Europa' te hebben. De markt in Leuven is omringd door kroegen, kroegen en nog meer kroegen. In de zomermaanden staan de terrassen hier zij aan zijn. Het grote plein is bezaaid met terrasjes, biertjes en gezelligheid. Er staan meer dan 33 cafés rondom het plein. Een kroegentocht op naaldhakken is hier een makkie; je hoeft nooit ver te lopen. Drink een Stella Artois op de Grote Markt om je stedentrip compleet te maken! 

  Leuven Belgie stedentrip 10

  Leuven is the place to beer

  Een stad waar het bier rijkelijk vloeit! Op een gemiddelde menukaart staan meer dan 30 biertjes. "Ik lust geen bier", dat bestaat hier niet. Er is altijd wel een speciaal biertje naar jouw smaak. Daarnaast is Leuven de stad van Stella Artois. Al sinds 1366 wordt Stella Artois in Leuven gebrouwen. Elke zaterdag en zondag kan je een bezoek brengen aan de brouwerij. Proef Leuven op haar best en ga voor een bierproeverij van Leuven Leisure. Niet alleen proef je een aantal heerlijke biertjes, verschillend in smaak en sterkte, maar ook Leuvense chocolade. De chocolade truffels komen van Antoine, een bekende chocolatier in Leuven. De smaken van de chocoladeballen zijn afgestemd op de smaak van het bier. Bier met ballen dus. 

  Leuven Belgie stedentrip 5

  Chocolade ballen

  De truffels van Antoine zijn een begrip in Leuven. Ze zijn gemaakt met veel passie en dat kan je proeven! De speciale ronde truffels van Antoine hebben allemaal bijzondere smaakjes. Waar je bij normale bonbons de smaak pas proeft na het doormidden bijten van het chocolaatje, zijn de truffels van Antoine anders. Daar begint de smaakbeleving al aan de buitenkant. De smaak van binnen, zit ook van buiten. En daarmee zijn de truffels van Antoine uniek. 

  Leuven Belgie stedentrip 2

  Biercafés 

  In veel Leuvens cafés wordt het bier nog zelf gebrouwen. Andere kroegen hebben een bierkaart waar je 'u' tegen zegt. Domus is één van die cafés waar het bier zelf gebrouwen wordt. Het café zelf ziet er heerlijk nostalgisch uit. De obers lopen in witte blouses, een zwart strikje en zwart short. Leuk om een biertje te gaan drinken! De lekkerste streekbiertjes proef je in de volgende kroegen; 

  • Domus, Tiensestraat 8
  • The Capital, Grote Markt 14
  • De Blauwe Kater, Hallengang 1 
  • M-café, Savoyestraat 10
  • De Metafoor, Parijsstraat 34
  • De Fiere Margriet, Margarethaplein 11

  IMG 20151210 125425 001

  IMG 20151211 114719 001

  M-Museum 

  Dat oud en nieuw prima hand in hand kunnen gaan, laat het M-Museum zien. Dat begint al aan de buitenkant van het museum. Het historische pand, waar ooit het museum begon, is uitgebouwd met een prachtig modern gebouw. Het museum werd geopend door prinses Mathilde en koningin (toen nog prinses) Maxima. Naast een vaste collectie met historische werken zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Toen ik het M-Museum bezocht vulde de kunstwerken van Sarah Morris de zalen. Kleurige, grafische vormen die van het doek spatten. Deze bekende Amerikaanse kunstenares heeft ook diverse films gemaakt. Sarah Morris is tot maart 2016 te bewonderen in het M-Museum. 

  P1230840 001

  Hippe en vintage winkeltjes 

  In de gezellig straatjes van Leuven staan veel originele winkeltjes. Niet alleen de grote ketens, maar ook veel unieke boetiekjes met vintage kleding en hippe meubeltjes. In de Parijsstraat vind je een aantal van deze leuke plekjes zoals "Living Lounge" een hippe woon- en geschenkenwinkel en 'HIPPO! Royale' waar je retro kleding en sieraden kan kopen. Maar wandel vooral ook eens door de Dietsestraat en de Mechelsestraat. Prachtig ingerichte speciaalzaken verkopen hier hun waar. Kijk anders even op de website van 'Leuven Anders Geshopt'. Daar vind je een handig overzicht van hippe winkeltjes in de stad. 

  IMG 20151210 164726 001

  Stadhuis van Leuven

  Het Stadhuis is toch wel de trots van de stad. "Dit is het mooiste stadhuis van de wereld", aldus onze gids. En eerlijk is eerlijk, het is ook wel een pronkstuk. Niet eerder zag ik zoveel gotische versieringen op één gebouw. Het Stadhuis staat er statig bij. Er staan maar liefst 236 beelden in de gevel. Het Stadhuis is dagelijks vanaf 15.00 uur te bezoeken.

  Zien en doen in Leuven 

  Bezienswaardigheden genoeg in Leuven. Zowel historische hoogtepunten als trendy blikvangers, Leuven is van alle markten thuis. Alleen al rustig wandelen door de stad levert de mooiste plaatjes op. Maar er zijn ook leuke activiteiten die je kan ondernemen in de stad. En regent het? Ook dan is er genoeg te beleven in Leuven. 

  • Bezoek het Stadhuis 
  • Wandel door de straatjes van het Groot Begijnhof 
  • Spiek even binnen in de Sint-Pieterskerk 
  • Pik een terrasje op Oude Markt
  • Aanschouw de kunst van het M-Museum 
  • Lees een boek in de Universiteitsbibliotheek 
  • Bezoek de brouwerij Stella Artois 
  • Diner in het eetstraatje van Leuven de 'Muntstraat'
  • Proef van Bier&Ballen van Leuven Leisure 
  • Fiets, wandel of kano met één van de activiteiten van Leuven Leisure 
  • Sla chocolade in bij Antoine. Een begrip in Leuven.

  Leuven Belgie stedentrip 15

  Praktische info 

  • Leuven ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht, maar is (met overstap) ook goed met de trein bereikbaar. Check NS Internationaal voor een reisplan. 
  • Kom naar Leuven tijdens het 'Leuven Innovation Beerfestival'. Jaarlijks in mei wordt er tijdens dit festival heel wat op los geproost. Proef van de meest heerlijke bieren, lokaal gebrouwen en vol gekke en lekkere smaken. 

  Overnachten in Leuven

  Hotspots in Leuven

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder