Veluwe

Groene schatkamer

Dé manier om de groene schatkamer van Nederland te ontdekken? In een eendje natuurlijk! We kronkelen over kleine landweggetjes en rijden langs glooiende zandduinen en uitgestrekte heide. We zitten samen op een ieniemienie bankje en draaien aan het grote stuur. We klappen de kleine kraampjes omhoog en trekken aan de oude pook. De eend brengt ons naar de mooiste plekjes in de Veluwe, van oude Hanzestadjes tot diep in de rauwe natuur van het Nationaal Park. Ik ben om! Dit is nog eens de Veluwe verkennen in stijl…

De Veluwe

De Veluwe is er even helemaal tussenuit in eigen land. De natuur is hier op haar best; weelderige bossen worden afgewisseld met kleurige heide en stuivende zandduinen. Met een beetje geluk komt je knorrende zwijntjes tegen of grazende edelherten. En dit alles wordt afgewisseld met oude kastelen en historische Hanzesteden. De Veluwe is een perfect stukje Nederland! Je hebt het gebied de Veluwe, wat een groot gedeelte van Gelderland omvat en waar vele mooie dorpjes liggen. En je hebt het Nationaal Park de Hoge Veluwe, een omheind natuurgebied waar enkel wat kleine weggetjes doorheen lopen. De natuur van de Veluwe is uniek en dat komt door de afwisseling van verschillende landschappen; bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en grasvlakten wisselen elkaar af. 

Veluwe oldtimer blauwe eend

De leukste dorpjes op de Veluwe

De Veluwe kent een lange historie en heeft daardoor ook op cultureel vlak veel te bieden! Al rijdend door de bossen en over de kleine landweggetjes komen we langs de mooiste kleine dorpjes. Hattem, Elburg en Harderwijk zijn misschien wel de mooiste stadjes op de Veluwe! Deze steden zijn overigens ook oude Hanzesteden. Wanneer je door Elburg loopt, waan je je in de Middeleeuwen, het prachtige oude Harderwijk is een stad met meer dan 100 monumenten en ook Hattem is een geliefde toeristische bestemming vanwege haar historische roots. 

Veluwe verkennen in oldtimer

Vintage Road Trips

Een schattig eendje, mooi kever of toch liever een vintage volkswagenbusje? Bij Vintage Road Trips heb je de meest toffe wagentjes voor een tripje door de Veluwe. Ik kies voor de blauwe eend, 'blue dolly' zoals de Engelsen zouden zeggen. Blue Dolly brengt ons van Amersfoort naar het hart van de natuur. Compleet met picknickmand en leuke route verlaten we de Randstad en slaan we al gauw de weilanden in. Met een vintage autootje de Veluwe verkennen is dé manier om te onthaasten. Niet in de laatste plaats omdat de auto gewoonweg niet hard gaat en je dwingt om rustig aan te doen. Heerlijk! Zo tuffen we door bossen en over heide en zien we hoe mooi ons eigen landje eigenlijk is... 

Wild spotten op de Veluwe

Bezienswaardigheden op de Veluwe 

 • Radio Kootwijk. Een eigenaardig gebouw zo omringd door enkel en alleen natuur. Radio Kootwijk en het gelijknamige dorpje mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoekje aan de Veluwe. Dit oude radiostation was een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en de toenmalige koloniën waaronder Nederlands-Indië. Je kan Radio Kootwijk (het gebouw) helaas niet zomaar bezoeken, maar je kan wel mee met één van de georganiseerde excursies
 • Paleis het Loo. Vroeger het Koninklijk Paleis en nu een nationaal museum. Paleis het Loo ligt al meer dan 300 jaar aan de rand van Apeldoorn. Je kan het museum en de tuinen een bezoekje brengen!  
 • Nederland Openluchtmuseum. Dit is absoluut één van mijn favoriete musea van Nederland. Wandel terug in de tijd en loop door oude woningen en boerderijen, koop snoepjes in de vintage winkel, maak papier in de historische papiermolen en ga zo maar door. Het is een levendig en interactief museum waar je je in oude tijden waant. 
 • Burgers' Zoo. Niet zomaar een dierentuin, maar een reisje rond de wereld. Burgers' Zoo is een prachtige zoo in een natuurlijke omgeving. 
 • Klimbossen. Kleine aapjes, avonturiers en waaghalzen opgelet! Op de Veluwe vind je verschillende klimbossen. Hoewel ik absoluut geen held ben, vond ik het klimmen en klauteren door de metershoge bomen een ware ervaring! Gelukkig ben je altijd goed gezekerd en is vallen uitgesloten. Klimbos Veluwe in Apeldoorn is het klimbos der klimbossen en vind je naast de Apenheul. 
 • Bezoek de Ermelosche Heide en de Schaapskooi van Ermelo. Super leuk om de schaapskudde met herder 'in het echt' te zien. 
 • Wandel door Het Speulderbos, één van de oudste en mooiste bossen van Nederland! Dit bos wordt ook wel 'het bos van de dansende bomen' genoemd omdat de eeuwenoude, kromme eiken soms lijken te bewegen in de nevel. 

Veluwe bezienswaardigheden en activiteiten

Ermelosche Heide 

Kom zeker eens naar de Ermelosche heide in augustus/september als de heide in bloei staat! Dan kleurt het glooiende landschap van Ermelo helemaal paars. Er zijn meer plekken op de Veluwe waar je de heide in al haar schoonheid kan bewonderen. De Ermelosche Heide heeft nog een goede troef in handen; de Schaapskooi! Het is hartstikke leuk om de schaapskudde in de ochtend te zien vertrekken en 's avonds weer terug te zien keren. Bij De Schaapskooi Ermelo is een leuk en gezellig bezoekerscentrum waar je een kopje koffie kan drinken en informatie kan krijgen over de regio. Hier starten ook verschillende wandelingen over de heide. Het is een prachtige gebied met veel kans om wildlife te spotten; zoals de ree of het wilde zwijn.  

Ermelosche Heide Veluwe4

Ermelosche Heide Veluwe6

Ermelosche Heide Veluwe24

Overnachten op de Veluwe 

Hoe kan je nou beter overnachten op de Veluwe dan in een echt Veluwse Zwerfhut? Een Veluwse Zwerfhut is een houten huisje gemaakt van bomen van het natuurgebied de Planken Wambuis, helemaal van hout en boomstammen maar van alle gemakken voorzien. Het huisje wordt omringd door de natuur en is op steenworp afstand van de zandduinen in Otterlo. Dit huisje is té schattig voor woorden; compleet van hout, tafels en stoelen van boomstammen, een potkachel én een echte bedstee! 

 

Natuurhuisje op de Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe

5.500 hectare aan rust en ruimte, even terug naar de natuur. Na een tripje Veluwe kom je opgeladen weer thuis. Adem de natuur in, hoor de stilte en zie bomen wiegen op de wind. Met een beetje geduld en een beetje geluk kan je perfect wildlife spotten in het Nationaal Park. Neem plaats in één van de wildobservaties (makkelijk bereikbaar met de witte fiets of lopend) en geniet van het uitzicht. De wildobservaties zijn zo gebouwd dat dieren je minder goed zien zitten en dus is de kans redelijk dat er een zwijntje, een ree of een wildhert voorbij komt lopen! Maar niets is zeker in de natuur…

Behalve wildlife-spotten is er altijd wat te beleven in het Nationaal Park. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, excursies, workshops en evenementen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten. 

Veluwe zandverstuivingen natuur

Veluwe Nationaal Park de Hoge veluwe

Fietsen en wandelen in het nationaal park

Natuurlijk kom je naar de Veluwe om te genieten van de natuur, wandelen, fietsen, paardrijden, ziplinen of zelf klimmen. Het kan allemaal in de Veluwe. Er zijn volop wandel- en fietspaden, voor een kleine wandeling maar ook voor meerdaagse wandelingen. Wanneer je een bezoek brengt aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe kan je gebruik maken van de gratis witte fietsen. Parkeer je auto bij één van de ingangen en stap op de witte fiets. Zo verplaats je je gemakkelijk binnen het park én kan je optimaal genieten van de natuur. Er zijn ook witte fietsen voor kinderen en fietsen met kinderzitjes. 

Veluwe vintage road trips

Met de auto het park in

Het is ook mogelijk om met de auto het Nationaal Park de Hoge Veluwe in te gaan. Zeker met een oldtimer is dit super charmant. We tuffen met ons eendje langzaam door het prachtige landschap. Neem een picknickmand en kleedje mee en verken op je gemakje het park. Stop hier en daar voor een mooi foto en strijk af en toe ergens naar voor een lekker kopje koffie. 

Bezienswaardigheden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

 • Museonder. Ontdek de wereld ónder de grond. Daal af in het mooi Museonder en leer meer over de Veluwe. Het museum is met je entreekaartje van het nationaal park gratis toegankelijk! 
 • Kröller Müller Museum. De stichters van het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het echtpaar Kröller-Müller!
 • Wildobservaties. Neem een goede camera mee, een thermosfles met thee of koffie, een portie geduld, een beetje geluk en strijk neer in één van de wildobservaties in het park. Blijf goed kijken want er kan zomaar een zwijntje, een ree of een edelhert voorbij komen lopen! 
 • Jachthuis Sint Hubertus. In opdracht van het echtpaar Kröller-Müller ontwierp de beroemde architect Berlage 'het Jachthuis'. Dit was het buitenshuis van het echtpaar en één van de belangrijkste monumenten van Nederland. 
 • Parkrestaurant. Honger of dorstig geworden na al dat wandelen en fietsen? Dan vind je in het Nationaal Park ook een Parkrestaurant. Het Parkrestaurant is een buffetrestaurant, maar prima voor een gebakje, kopje koffie of lekkere lunch. 

Praktische info 

 • De Veluwe strekt zich over een groot gedeelte van Gelderland uit. Prima uitvalsbasis voor de Veluwe is het bruisende Arnhem! Vanaf hier ben je in no-time in de natuur of in het nationaal park. Goed uitgangspunt voor het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het dorpje Otterlo. 
 • Wist je dat je op de Veluwe, behalve de boomhutten en zwerfhutten van de Wije Werelt, veel mooie vakantieparken hebt? Kijk op Parkvakanties voor een handig overzicht met alle vakantieparken op de Veluwe.

Veluwe toeren in 2CV

Veluwe houten natuurhuisje Wije Werelt

Veluwe bezienswaardigheden Jachthuis

Veluwe Radio Kootwijk

Veluwe bezienswaardigheden Radio Kootwijk

Veluwe natuurpark Nederland

Veluwe roadtrippen in eigen land

Veluwe roadtrip toeren in 2CV

Veluwe de hoge Veluwe mooiste routes

Veluwe bossen en heide camping

Veluwe toeren in 2CV vintage oldtimer

Veluwe Jachthuis Hubertus

Veluwe activiteit wild spotten wildobservaties

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in