Skip to main content

  Veluwe

  • Veluwe, Nederland
  • Geschreven op 28 maart 2024

  Groene schatkamer van Nederland

  Er is geen plek in Nederland waar ik al zo vaak geweest ben en zo graag kom als De Veluwe... De Veluwe is er even helemaal tussenuit in eigen land. De natuur is hier op haar best; weelderige bossen worden afgewisseld met kleurige heide en stuivende zandduinen. Met een beetje geluk komt je knorrende zwijntjes tegen of grazende edelherten. En dit alles wordt afgewisseld met oude kastelen en historische Hanzesteden. De Veluwe is een perfect stukje Nederland!

  Je hebt het gebied de Veluwe, wat een groot gedeelte van Gelderland omvat en waar vele mooie dorpjes liggen. Er zijn twee Nationaal Parken op de Veluwe; Nationaal Park de Hoge Veluwe, een omheind natuurgebied waar enkel wat kleine weggetjes doorheen lopen en Nationaal Park Veluwezoom (met de bekende Posbank!). De natuur van de Veluwe is uniek en dat komt door de afwisseling van verschillende landschappen; bossen, heidevelden, stuifzandgebieden en grasvlakten wisselen elkaar af. 

  Bezienswaardigheden op de Veluwe 

  • De Posbank in Nationaal Park Veluwezoom is bijna on-Nederlands mooi; glooiende heuvels met heide, omrand door bossen. Deze plek moet je gewoon een keer gezien hebben. 
  • Als je naar 'de Veluwe' wil, dan moet je ook zeker naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hier mag een ritje op de witte fiets niet aan je to-do-lijstje ontbreken. Het is dé manier om dit nationale park te verkennen. Stop ook even bij het Museonder om alles te ontdekken van de natuur van de Veluwe. 
  • Radio Kootwijk. Een eigenaardig gebouw zo omringd door enkel en alleen natuur. Radio Kootwijk en het gelijknamige dorpje mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoekje aan de Veluwe. Dit oude radiostation was een belangrijke communicatieverbinding tussen Nederland en de toenmalige koloniën waaronder Nederlands-Indië. Je kan Radio Kootwijk (het gebouw) helaas niet zomaar bezoeken, maar je kan wel mee met één van de georganiseerde excursies
  • Paleis het Loo. Vroeger het Koninklijk Paleis en nu een nationaal museum. Paleis het Loo ligt al meer dan 300 jaar aan de rand van Apeldoorn. Je kan het museum en de tuinen een bezoekje brengen!  
  • Nederland Openluchtmuseum. Dit is absoluut één van mijn favoriete musea van Nederland. Wandel terug in de tijd en loop door oude woningen en boerderijen, koop snoepjes in de vintage winkel, maak papier in de historische papiermolen en ga zo maar door. Het is een levendig en interactief museum waar je je in oude tijden waant. 
  • Burgers' Zoo. Niet zomaar een dierentuin, maar een reisje rond de wereld. Burgers' Zoo is een prachtige zoo in een natuurlijke omgeving. 
  • Klimbossen. Kleine aapjes, avonturiers en waaghalzen opgelet! Op de Veluwe vind je verschillende klimbossen. Hoewel ik absoluut geen held ben, vond ik het klimmen en klauteren door de metershoge bomen een ware ervaring! Gelukkig ben je altijd goed gezekerd en is vallen uitgesloten. Klimbos Veluwe in Apeldoorn is het klimbos der klimbossen en vind je naast de Apenheul. 
  • Bezoek de Ermelosche Heide en de Schaapskooi van Ermelo. Super leuk om de schaapskudde met herder 'in het echt' te zien. 
  • Wandel door Het Speulderbos, één van de oudste en mooiste bossen van Nederland! Dit bos wordt ook wel 'het bos van de dansende bomen' genoemd omdat de eeuwenoude, kromme eiken soms lijken te bewegen in de nevel. 

  De leukste dorpjes op de Veluwe

  De Veluwe kent een lange historie en heeft daardoor ook op cultureel vlak veel te bieden! Al rijdend door de bossen en over de kleine landweggetjes komen we langs de mooiste kleine dorpjes. Hattem, Elburg en Harderwijk zijn misschien wel de mooiste stadjes op de Veluwe! Deze steden zijn overigens ook oude Hanzesteden. Wanneer je door Elburg loopt, waan je je in de Middeleeuwen, het prachtige oude Harderwijk is een stad met meer dan 100 monumenten en ook Hattem is een geliefde toeristische bestemming vanwege haar historische roots. 

  Overnachten op de Veluwe 

  Hoe kan je nou beter overnachten op de Veluwe dan in een echt Veluwse Zwerfhut? Een Veluwse Zwerfhut is een houten huisje gemaakt van bomen van het natuurgebied de Planken Wambuis, helemaal van hout en boomstammen maar van alle gemakken voorzien. Het huisje wordt omringd door de natuur en is op steenworp afstand van de zandduinen in Otterlo. Dit huisje is té schattig voor woorden; compleet van hout, tafels en stoelen van boomstammen, een potkachel én een echte bedstee! 

  Nationaal Park de Hoge Veluwe

  5.500 hectare aan rust en ruimte, even terug naar de natuur. Na een tripje Veluwe kom je opgeladen weer thuis. Adem de natuur in, hoor de stilte en zie bomen wiegen op de wind. Met een beetje geduld en een beetje geluk kan je perfect wildlife spotten in het Nationaal Park. Neem plaats in één van de wildobservaties (makkelijk bereikbaar met de witte fiets of lopend) en geniet van het uitzicht. De wildobservaties zijn zo gebouwd dat dieren je minder goed zien zitten en dus is de kans redelijk dat er een zwijntje, een ree of een wildhert voorbij komt lopen! Maar niets is zeker in de natuur…

  Behalve wildlife-spotten is er altijd wat te beleven in het Nationaal Park. Er worden veel activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, excursies, workshops en evenementen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten. 

  Fietsen en wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

  Natuurlijk kom je naar de Veluwe om te genieten van de natuur, wandelen, fietsen, paardrijden, ziplinen of zelf klimmen. Het kan allemaal in de Veluwe. Er zijn volop wandel- en fietspaden, voor een kleine wandeling maar ook voor meerdaagse wandelingen. Wanneer je een bezoek brengt aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe kan je gebruik maken van de gratis witte fietsen. Parkeer je auto bij één van de ingangen en stap op de witte fiets. Zo verplaats je je gemakkelijk binnen het park én kan je optimaal genieten van de natuur. Er zijn ook witte fietsen voor kinderen en fietsen met kinderzitjes. 

  Met de auto het park in

  Het is ook mogelijk om met de auto het Nationaal Park de Hoge Veluwe in te gaan. Zeker met een oldtimer is dit super charmant. We tuffen met ons eendje langzaam door het prachtige landschap. Neem een picknickmand en kleedje mee en verken op je gemakje het park. Stop hier en daar voor een mooi foto en strijk af en toe ergens naar voor een lekker kopje koffie. 

  Vintage Road Trips - In je eendje

  Dé manier om de groene schatkamer van Nederland te ontdekken? In een eendje natuurlijk! We kronkelen over kleine landweggetjes en rijden langs glooiende zandduinen en uitgestrekte heide. We zitten samen op een ieniemienie bankje en draaien aan het grote stuur. We klappen de kleine kraampjes omhoog en trekken aan de oude pook. De eend brengt ons naar de mooiste plekjes in de Veluwe, van oude Hanzestadjes tot diep in de rauwe natuur van het Nationaal Park. Ik ben om! Dit is nog eens de Veluwe verkennen in stijl…

  Een schattig eendje, mooi kever of toch liever een vintage volkswagenbusje? Bij Vintage Road Trips heb je de meest toffe wagentjes voor een tripje door de Veluwe. Ik kies voor de blauwe eend, 'blue dolly' zoals de Engelsen zouden zeggen. Blue Dolly brengt ons van Amersfoort naar het hart van de natuur. Compleet met picknickmand en leuke route verlaten we de Randstad en slaan we al gauw de weilanden in. Met een vintage autootje de Veluwe verkennen is dé manier om te onthaasten. Niet in de laatste plaats omdat de auto gewoonweg niet hard gaat en je dwingt om rustig aan te doen. Heerlijk! Zo tuffen we door bossen en over heide en zien we hoe mooi ons eigen landje eigenlijk is... 

  Bezienswaardigheden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe

  • Museonder. Ontdek de wereld ónder de grond. Daal af in het mooi Museonder en leer meer over de Veluwe. Het museum is met je entreekaartje van het nationaal park gratis toegankelijk! 
  • Kröller Müller Museum. De stichters van het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het echtpaar Kröller-Müller!
  • Wildobservaties. Neem een goede camera mee, een thermosfles met thee of koffie, een portie geduld, een beetje geluk en strijk neer in één van de wildobservaties in het park. Blijf goed kijken want er kan zomaar een zwijntje, een ree of een edelhert voorbij komen lopen! 
  • Jachthuis Sint Hubertus. In opdracht van het echtpaar Kröller-Müller ontwierp de beroemde architect Berlage 'het Jachthuis'. Dit was het buitenshuis van het echtpaar en één van de belangrijkste monumenten van Nederland. 
  • Parkrestaurant. Honger of dorstig geworden na al dat wandelen en fietsen? Dan vind je in het Nationaal Park ook een Parkrestaurant. Het Parkrestaurant is een buffetrestaurant, maar prima voor een gebakje, kopje koffie of lekkere lunch. 

  Nationaal Park Veluwezoom 

  Deze plek is bijna on-Nederlands mooi!  Wanneer we, na een flinke wandeling, bij het uitkijkpunt komen, valt mijn mond open van verbazing! We kijken uit over talloze glooiende heuvels met heide omringd door groene bossen. Er komt zelfs een klein zwijntje voorbij grazen. Niet onder de indruk van ons, wij diep onder de indruk van hem. Van gepaste afstand (want je weet maar nooit met zo’n zwijntje) zien we hoe hij al knorrend en wroetend zijn weg vervolgd. We verblijven bij Boutique hotel Beekhuizen, de nieuwste aanwinst op de Veluwe, en wat voor eentje! Een unieke bouwstijl die een Alpengevoel geeft, luxe lodges (sommige met pelletkachel) en plek voor het hele gezin. Er tegenover ligt Buitenplaats Beekhuizen, nog zo’n super toffe plek om met kinderen te bezoeken; fikkie stoken en overnachten in een POD. 

  Nationaal Park Veluwezoom is het oudste Nationale Park van Nederland en nog steeds adembenemend mooi! Je vindt hier meer dan 5.000 hectare bos, heide, stuifzand en landgoederen. 

  Uitkijkpunt De Posbank

  Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Het glooiende landschap is kenmerkend voor dit Nationaal Park en vind je nergens anders in Nederland. Je hebt er een prachtig uitzicht en met mooi weer kan je op De Posbank zelfs tot in Duitsland kijken! Het bankje is een eerbetoon aan meneer Pos en heeft, net als het omliggende gebied, in de volksmond de naam Posbank gekregen.

  Bezienswaardigheden Nationaal Park Veluwezoom

  • Hét startpunt voor alle wandelingen en fietsroutes is Bezoekerscentrum Veluwezoom. Er is volop informatie over het gebied verkrijgbaar, zoals plattegronden en routes. De meeste wandelroutes starten ook daadwerkelijk hier. Verder is er voor de kleintjes hier een klein belevenispad van Pieter Konijn. 
  • Een lekker hapje en drankje nuttig je bij Restaurant De Ruif. Deze ligt vlakbij het Bezoekerscentrum en is een ideaal start- of eindpunt van een dagje Veluwezoom. 
  • Het hoeft geen uitleg dat je sowieso naar het mooiste uitkijkpunt van de Veluwe moet gaan ;) 
  • Een leuke manier om de Veluwezoom te ontdekken, is met een e-scooter. Het is milieuvriendelijk en stil en wat milder voor de beentjes dan zelf trappen ;)
  • Andere hotspots; de schaapskudde in Rheden, de beken en sprengen bij Beekhuizen en Laag-Soeren en de wildkijkhut De Elsberg in Dieren.

  Ermelosche Heide 

  Kom zeker eens naar de Ermelosche heide in augustus/september als de heide in bloei staat! Dan kleurt het glooiende landschap van Ermelo helemaal paars. Er zijn meer plekken op de Veluwe waar je de heide in al haar schoonheid kan bewonderen. De Ermelosche Heide heeft nog een goede troef in handen; de Schaapskooi! Het is hartstikke leuk om de schaapskudde in de ochtend te zien vertrekken en 's avonds weer terug te zien keren. Bij De Schaapskooi Ermelo is een leuk en gezellig bezoekerscentrum waar je een kopje koffie kan drinken en informatie kan krijgen over de regio. Hier starten ook verschillende wandelingen over de heide. Het is een prachtige gebied met veel kans om wildlife te spotten; zoals de ree of het wilde zwijn.  

  Radio Kootwijk & Kootwijkerzand

  Dit is een imposante, gekke plek zoals geen ander. Radio Kootwijk is uniek in zijn soort. Het imposante gebouw van Radio Kootwijk is zo typisch, zo anders en steekt af tegen de omringende natuur. Radio Kootwijk is een unieke plek in Nederland. Dit monumentale zendstation zorgde in de jaren twintig van de vorige eeuw voor het radiotelegrafisch contact met het toenmalige Nederlands-Indië. Niet zonder reden werd deze plek uitgekozen voor het zendstation; het bevindt zich midden op de grote zandverstuiving van Kootwijkerzand. Hier maken de bossen van de Veluwe opeens plaats voor een groot open gebied van heide en zand. Ideaal voor een zendstation!

  Je kan Radio Kootwijk ook bezoeken middels een excursie, maar dat moet je dus van tevoren boeken.

  De zandverstuivingen van Kootwijkerzand

  Het is een gekke gewaarwording. Zo fiets je door de bossen en zie je niets dan bomen, dan stap je van je fiets en zie je, zover je kijkt, zand. Alleen maar zand. De zandverstuiving van Kootwijkerzand is de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het heeft een oppervlakte van 700 hectare! Beklim de hoge uitkijktoren en kijk kilometers van je af!

  Praktische info 

  • De Veluwe strekt zich over een groot gedeelte van Gelderland uit. Prima uitvalsbasis voor de Veluwe is het bruisende Arnhem! Vanaf hier ben je in no-time Nationaal Park Veluwezoom. Of (nog beter misschien wel) Boutique Hotel Beekhuizen ligt ín het Nationaal Park (en is héél mooi). Goed uitgangspunt voor het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het dorpje Otterlo. 
  • Wist je dat je op de Veluwe, behalve de boomhutten en zwerfhutten van de Wije Werelt, veel mooie vakantieparken hebt? Kijk op Parkvakanties voor een handig overzicht met alle vakantieparken op de Veluwe.

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder