Skip to main content

  Diva van het Zuiden

  Met haar Victoriaanse huizen en fabelachtige parkjes is Savannah een van de best bewaarde geheimen van Amerika. Het is de oudste stad van de staat Georgia. Niet zonder reden wordt Savannah vaak in één adem genoemd met de fraaie stad Charleston. Het zouden zusjes van elkaar kunnen zijn. De steden hebben veel van elkaar weg, zeker ook vanwege de grandioze eikenbomen met het hangende mos die in beiden steden het stadsbeeld bepalen.

  De groene parkjes zijn omringd door weelderige huizen met protserig ijzerwerk. In tegendeel tot Charleston waar de meeste huizen van hout zijn, zijn in Savannah de huizen wat statiger en van bakstenen. Neem een stap terug in de tijd en laat je verleiden door de Zuidelijke charme en gastvrijheid van Savannah. Niets doet je vermoeden dat je hier in Amerika bent... Savannah is zó charmant, vol historische verhalen en gebouwen. Zonder meer één van de meest bijzondere plekken die we van Noord-Amerika gezien hebben.

  Savannah Noord Amerika 23

  Prachtige parkjes 

  Op elke hoek van de straat wandel je weer een ander parkje binnen. Savannah is de stad van de parkjes en de pleintjes. Deze zijn overigens keurig door de oprichter van de stad, James Oglethorpe, op de tekentafel ontworpen. Er zijn maar liefst 21 van deze groene, schaduwrijke pleintjes in het historische centrum. Op de pleintjes staan fonteinen en standbeelden en kan je rusten op een van de bankjes. Omringd door de grote eikenbomen is het hier aangenaam vertoeven. Aan de rand van de pleinen staan historische monumenten en prachtige herenhuizen uit de 18de en 19de eeuw. 

  Savannah Noord Amerika 32

  Havenstad

  Met haar ligging aan de gelijknamige rivier is Savannah een van de belangrijkste zeehavens van Amerika. Dat brengt ook flinke industrie met zich mee. Maar als je denkt dat het een rokende en stinkende stad is, dan heb je het mis. In het historische centrum merk je niets van alle bedrijvigheid van de waterindustrie. 

  Openlucht museum

  Een wandeling door Savannah is als een wandeling door het openlucht museum. De eeuwenoude herenhuizen en de statige lanen nemen je mee terug in de tijd. Je ziet levendig voor je hoe de vrouwen met hoepelrokken uit de koetsen stapten. De charme en romantiek van deze stad is ook vele filmregisseurs opgevallen. Een van de bekendste films die hier is opgenomen is Forrest Gump. Ook ik streek neer op het bankje waar de beroemdste scene van de film is opgenomen "Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get". 

  Savannah Noord Amerika 16 

  Toeristische trekpleister 

  Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat een pareltje als Savannah nog helemaal niet zo lang bekend is onder de toeristen. Pas sinds de jaren 1990 trekt de stad steeds meer bezoekers. Het toerisme is dus nog vrij nieuw in Savannah. De New Yorkse journalist John Berendt schreef de roman "Middernacht in de tuin van goed en kwaad". Een spannend boek over Savannah in de jaren '50 en de moord op een homoseksueel. Clint Eastwood verfilmde het boek in 1997 waarmee de stad Savannah in één klap wereldberoemd werd. Sindsdien staat Savannah 'op de kaart' en wist het ook mijn interesse te trekken. Een bijzonder stad die je echt niet mag overslaan op je rondreis door Amerika. 

  Savannah Noord Amerika 14

  City Market 

  In Savannah zijn er verschillende lekkere restaurants, van prijzige eerste klasse restaurants tot smaakvolle pizzaria's. Vooral bij City Market (vlakbij Ellis Square) zijn gezellige terrasjes waar je wat lekkers kan eten en drinken. Er is een klein winkelstraatje met souvenirwinkeltjes en barretjes. City Market is al eeuwenlang de zogenoemde 'buik van Savannah'. Hier verhandelden de plaatselijke boeren en vissers hun waar. 

  Daar aan de Waterkant

  Aan de waterkant (West River Street) vind je een lange boulevard met restaurants, café's en winkels. De voormalige pakhuizen staan aaneengeschakeld aan het water en doen herinneren aan vervlogen tijden. Het is een behoorlijke klim naar beneden want de boulevard ligt aanzienlijk lager dan de achterliggende stad. Een bijzonder gezicht. De stijl van de pakhuizen is weer heel anders dan die van de herenhuizen. Hier aan de kade werd vroeger de katoen van het binnenland verhandeld, opgeslagen en verscheept. The Cotton Exchange met daarvoor de gouden leeuw is een symbool van de stad. De katoenhandel bracht Savannah enorme welvaart. 

  Savannah Noord Amerika 27

  Omgeving/vooral doen 

  • Laat je rondrijden met een van de oude trolleys en leer meer over de geschiedenis van de stad. De trolleys vertrekken allemaal bij het Visitor Centre waar je ook andere excursies kan boeken. 
  • Het historische centrum van Savannah is klein en overzichtelijk. Het is gemakkelijk te voet of met de fiets te verkennen. Wandel door de romantische straatjes van de stad. 
  • 's Avonds gezellig een drankje doen kan bij the City Market of aan de waterkant. Een lekkere pizza eet je bij Vinnie GoGo en een goede pasta bij Urban Spoon. Daar hebben ze ook heerlijke sangria van perzik. 
  • Nog niet genoeg groen gezien, ga dan Forsyth Park. Het grootste park van de stad heeft ook een speeltuin voor de kinderen. 
  • Spieter, spetter, spater, lekker op het water! Maak een rondvaart over de rivier met de Savannah Riverboat Cruises. Er zijn ook rondvaarten met diner en avondvaarten. 
  • In Amerika is ze hartstikke bekend en staat ze met haar witte tanden op elke folder geprint; Paula Deen. Deze kok maakt de lekkerste gerechten die vol calorieën blijken te zitten. Maar is dat soms ook niet het lekkerst. Samen met haar zoons runt ze het restaurant "The Lady and Sons" wat een fenomeen is in de stad. 
  • Het oudste gebouw van de stad was ooit van de piraten. Het is nu wel een beetje toeristisch, maar 'the Pirates House' leuk om te zien. Je kan er ook een hapje eten en drinken. Het grappige is dat onlangs (vanwege een verbouwing) een geheime kamer werd ontdekt. 
  • In een belangrijke havenstad kan een scheepsmuseum natuurlijk niet ontbreken. Ships of the Sea vertelt je het verhaal van de scheepvaart en de schipbreuken van Savannah. 

  Savannah Noord Amerika 10

  Thunderbird Inn 

  Een all American motel geheel in de retro stijl van de jaren 60. Dit motel was een van de oudste motels van Savannah tot het een paar jaar geleden dit hippe jasje kreeg. Frisse kleuren blauw, groen en geel spatten van de muren. Daarnaast heeft het Thunderbird Inn de laagste tarieven in het historische centrum van Savannah. In de kleine lobby van het hotel wachten elke ochtend verse koffie en zoete broodjes op je. Het oude centrum van Savannah is letterlijk om de hoek.

  Beachcruisers 

  Geheel in de stijl van de jaren 60 heeft het Thunderbird Inn motel een aantal beachcruisers speciaal voor hun gasten. Je mag de fietsen gratis meenemen om door de oude stad Savannah te gaan crossen. Een super leuke manier om op ontdekking te gaan. Het verkeer in Savannah is vrij rustig. Zeker in het historische centrum, kan je met een gerust hart rond fietsen. 

  Prijs-Kwaliteit

  De prijs-kwaliteit verhouding is goed. Zeker als je nagaat dat er gratis ontbijt bij zit, gratis parkeren, gratis toiletartikelen, elke dag gratis cola met koekje, gratis draadloos internet en gratis fietsverhuur. Plus het motel ligt in het oude centrum. 

  Collages3

  Praktische info 

  • Het historische centrum van Savannah ligt ten zuiden van de Savannah River en ten noorden van Forsyth Park. 
  • Vanuit Savannah rij je in 2 uur naar Charleston. Richting het zuiden ben je vanaf hier in 2 uur in St. Augustine (het oudste stadje van Amerika waar de Spanjaarden aan land kwamen) en in ongeveer 5 uur in Orlando. 

  Savannah Noord Amerika 20

  Savannah Noord Amerika 34

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder