Leuven!

In de Groetjes Uit rubriek worden er tien vragen gesteld aan locals. Zo krijg je eens wat andere tips dan de doorsnee tips uit reisgidsen! Sofie woont in Leuven en schrijft regelmatig op haar blog Wonderful Wanderings over haar thuisstad en de rest van België. Maar ze trekt ook de landsgrenzen over, op zoek naar de ontmoeting met andere culturen. Ze maakte een handige printbare checklist die je kan gebruiken wanneer je je koffer pakt. Zo vergeet je nooit meer iets!

1- Wie ben je en hoe kom je in Leuven terecht? 

Hey! Ik ben Sofie en ik heb altijd wel een band gehad met Leuven. Als kind kwam ik er al regelmatig met mijn ouders en ik ging er uiteindelijk ook studeren. Tijdens die studentenjaren leerde ik mijn vriend, een echte Leuvenaar, kennen, en dus verbaasde het niemand toen wij in Leuven gingen samen wonen.

DSCF4345

2- Wat moet iedereen gezien hebben in Leuven?

Het stadhuis is een waar kunstwerkje. De gevel is bezet met 236 beelden van bekende figuren. Het is ook typische afspreekplek voor vrienden: "aan de trappen van het stadhuis".

3- Deel ons je geheim: wat is jouw hidden gem?

De Kruidtuin. Die ligt iets buiten het commerciële centrum maar is echt de moeite waard. Hij is best groot en in de zomer is het er aangenaam lezen op een bankje. De toegang is gratis, wat ook mooi meegenomen is.

DSCF0795

4- Wat is jouw favoriete hotspot?

Brasserie De Werf op het Hogeschoolplein. De Werf serveert heerlijke gerechten aan erg redelijke prijzen en alles wordt ook steeds op een originele manier gepresenteerd. Zo krijg je boterhammen in een echte boterhammendoos, salade in grote kaarsvetachtige kommen en wraps op kleurrijke schoteltjes. Het leukst is het grote terras. Dat zit bij mooi weer altijd vol. En wordt het wat fris, dan kan je gebruik maken van het dekentje dat over je stoel hangt.

5- Wat is een typisch gerechtje of lekkernij uit Leuven?

Stella Artois! InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, heeft een brouwerij in Leuven en Stella Artois is het plaatselijke bier. Ik ben zelf geen bierdrinker, maar het belang van deze gouden drank voor Leuven valt niet te ontkennen.

Train station Leuven

6- Wat doe je ‘s avonds in Leuven?

In Het Depot kan je naar muziekoptredens en in de Schouwburg kan je regelmatig een toneelstuk meepikken. De grootste nachtelijke publiekstrekker is echter de Oude Markt, ook wel bekend als de Langste Bar omdat het plein haast volledig uit café's bestaat. In de zomer staat de Oude Markt vol met terrassen en is het vaak zoeken naar een plekje. 's Avonds gaat in de verschillende café's het volume omhoog en wordt er gedanst.

7- Wat mag je als toerist best overslaan?

Dat is een moeilijke. Misschien de markt op vrijdag. Die is niet zo erg speciaal, vind ik.

8- Wat te doen in Leuven bij slecht weer?

Als het regent, kan je een kijkje gaan nemen in Kunstencentrum STuK. Daar vindt altijd wel een tentoonstelling of een evenement plaats. Het STuKcafé is ook een gezellige plek om even droog te zitten. Je kan er zelfs gezelschapsspelletjes lenen. Kunstliefhebbers kunnen ook naar het M Museum. Dat heeft zowel een permanente als een wisselende collectie. En je kan natuurlijk ook gaan winkelen. In de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan kan je van de ene winkel de andere in duiken. Ideaal als het slecht weer is.

Stadspark

9- Welke tijd van het jaar kan je Leuven het beste bezoeken?

Als je het echte Leuven wil leren kennen, kom je best begin mei of in september-oktober. Dan heb je een goede kans op mooi weer en zijn de studenten nog volop aanwezig. Met zo'n 40.000 studenten tegenover een bevolking van 90.000 inwoners, hebben die studenten een enorme invloed op het straatbeeld in Leuven. Kom je in de zomer, dan heb je het meeste kans op mooi weer, maar zijn veel van die studenten naar huis. Voor mij is dit de leukste periode van het jaar, maar wie weet hou jij wel van wat drukte? Welke periode je ook komt, ik raad je wel aan Leuven niet op een zondag te bezoeken. Dan is haast alles gesloten, zelfs de koffiebars en restaurantjes.

10- Heb je zelf nog een laatste tip of opmerking?

Ondanks dat de huizenprijzen de pan uitswingen, is Leuven lange tijd een relatief goedkope stad geweest om te bezoeken. Dat is dankzij die grote hoeveelheid studenten. Zij gaan heus geen €3 betalen voor een Cola. De laatste tijd komt daar echter verandering in. Meer en meer hippe hotspots openen de deur en gaan prijzen aanrekenen die je in een stad verwacht. Als je er over denkt Leuven te bezoeken, raad ik je dan ook aan het nu te doen, voor alles even duur wordt als elders.

Groetjesuit3

Ook een kaartje sturen?

Woon jij in een bruisende stad en vind je het leuk om insiders tips te geven over jouw stad? Of ken je iemand die in op een gave plek woont en graag wat wil vertellen over zijn of haar stad? Laat het me weten!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in