Niet doen in Thailand

Doe dit maar niet! 

Tempels bezoeken, Thais eten en zwemmen in de tropische zee, dat zijn dingen die je vooral wél moet doen op vakantie in Thailand. We weten maar al te goed hoe we het liefste vakantie vieren. Cultuur opsnuiven, lekker liggen bij het zwembad en onthaasten. Thailand is een land dat makkelijk te bereizen is. Het is er veilig, de locals ontvangen toeristen met open armen en de sfeer is er heel relaxed. Maar wat moet je nou vooral NIET doen in Thailand? Wat kan je beter overslaan en wat kan je beter niet doen in Thaise cultuur? 

IMG 20151105 144027 001

 • Iemand over zijn bolletje aaien 

Die schattige Thaise kindjes. Ze spelen vrolijk in het zonnetje en hebben altijd een glimlach op hun gezicht. Komen ze vrolijk langs rennen, aai ze dan vooral niet over hun bolletje. Wij kennen het als een simpele uiting van vriendelijkheid, maar in Thailand is dit 'not done'. Het hoofd is een heilig deel van het lichaam en mag dus niet zomaar aangeraakt worden. De Thai vinden het heel vervelend. Het hoofd moet rein blijven. Dus geef een 'high five' of een handje, maar laat dat schattige hoofdje met rust. 

P1220001

 • Je voeten aan Budda laten zien 

Een grotere belediging voor Buddha bestaat er waarschijnlijk niet! Dan heb ik het niet zozeer over je voeten, maar specifiek over de onderkant van je voeten. Je schoenen moeten uit als je een tempel betreedt. Blootsvoets lopen de mensen naar binnen en knielen om te bidden naar Buddha. De onderkant van je voeten mag je echter nooit aan de Buddha laten zien. Je loopt op deze voeten, dus deze toon je niet aan zoiets heiligs als Buddha zelf! Je mag gerust knielen, net zoals de locals, maar doe dat dus met de goede kant van je voeten. Ik zou toch het risico niet willen lopen dat ik Buddha ongunstig stem... 

IMG 20151103 124706

 • De koning beledigen 

Hij is de 'dad' van het land. Zo wordt hij ook echt genoemd. De vader van Thailand is echt heilig. Vanuit het Buddhisme gelooft men in verering van de vader en de moeder. Buddha zegt dat je niet een of andere God moet eren, maar je vader en je moeder, zij zijn immers degenen die je geschapen hebben. Een mooie gedachte, vind ik zelf. De koning en koningin zijn de vader en moeder des vaderlands. Zij worden dus vanzelfsprekend door de Thai 'op handen gedragen'. Het beledigen van de koning staat gelijk aan het beledigen van de Thai zelf. Dit wordt hoog opgenomen en is zelfs strafbaar! Wil je wat meekrijgen van die (soms bizarre) verering van de koning? Ga dan eens rond 18:00 uur naar het Lumpinipark. Elke dag om 18:00 uur klinkt hier het Volkslied uit de luidsprekers. De Thai stoppen spontaan met al hun bezigheden, staan stil en gaan meezingen. Pas daarna gaat het gewone leven weer verder. Gek om te zien.

IMG 20151105 134025 001

 • Thais proberen te lezen 

Het Thaise geschrift is zo sierlijk en mooi. Maar hoe erg ik ook mijn best deed om er chocolade van te maken, het lukte niet. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Gelukkig zijn de meeste borden ook in het Engels, dus verdwalen is er niet meer bij. Zelfs de meeste menukaarten zijn in het Engels, hoewel 'Engels'... Veel Thai spreken echter nog nauwelijks Engels. Zelfs de taxichauffeurs in Bangkok hebben er de grootste moeite mee. Wil je zeker weten dat je weer terugkomt in je hotel, neem dan een visitekaartje mee van je hotel in het Thai. Geef dit kaartje aan de taxichauffeur en je komt weer veilig thuis. 

P1220484

 • Op een olifant rijden 

Dit is echt zo not-done! Gelukkig worden we langzaam wijzer en wordt er meer awareness gecreëerd voor het dierenleed dat schuil ga de olifantenritjes. Toch heb ik met pijn in mijn hart moeten zien hoe de olifanten rond sjokten met toeristen op hun rug. Inmiddels komen er steeds meer 'parken' waar olifanten worden opgevangen en verzorgd. Wij bezochten het Elephant Retirement Park in Chiang Mai waar je de olifanten mag knuffelen, voeren en een modderbad mag geven. Fijne dingen de ze in het dagelijks leven ook graag doen. Hoewel ik me goed realiseer dat elke vorm van dierlijk vermaak discutabel is, voelde het fijn om bewust geld te besteden aan deze opgevangen olifanten en niet aan een ritje op de rug. Hetzelfde geldt overigens voor het op de foto gaan met 'wilde' tijgers en een 'vermakelijke' apenshow. Gewoon niet doen.

IMG 20151101 170823

 • Alleen in restaurants eten 

Zonde! Het eten in Thailand is echt zo lekker. Met een gerust hart kan je bij de meeste straattentjes heerlijk eten. Een Pad Thai wordt ter plekke voor je gewokt. Niet alleen lekker smullen maar ook nog eens heel goedkoop. De smaak van het streetfood doet vaak niet onder voor de restaurants. Zeker in hotels betaal je al gauw het driedubbele voor een gerecht, als het niet meer is. Ik was een beetje huiverig voor het eten op straat gezien de stank en viezigheid op sommige plekken in de stad. Toch maak je, met een beetje gezond verstand, meestal een goede keuze. Kijk of het eten vers de BBQ of de pan in gaat en of er veel locals iets bestellen. Probeer op zijn minst een Pad Thai en een Banana Pancake, altijd goed. 

P1210874 001

 • Een taxi nemen tijdens spitsuur

In Bangkok is het verkeer chaotisch druk. Een driebaansweg is hier geschikt voor minstens vijf rijen auto's. Alles gaat kriskras door elkaar en echte regels zijn er niet. Borden zijn er om te negeren. Het verkeer staat hier bijna standaard vast. Spits'uur' duurt hier bijna de hele dag. Dan doe je over 4 kilometer ongeveer een uur! 's Ochtends duurt spitsuur van 8:00 tot ongeveer 10:00 uur en 's middags van 15:00 uur tot 20:00 uur. Op deze momenten is de skytrain stukken sneller. Een tuk tuk kan ook, maar neem dan een sjaal mee die je voor je mond kan doen. Anders hoest je nog een paar dagen na. 

P1210617

 • Met schoenen een huis betreden

In Thailand is het heel gebruikelijk om je schoenen uit te doen voordat je een huis betreedt. Ook in sommige kleine winkeltjes wordt het zeer op prijs gesteld om je schoenen buiten te laten. Hoewel de vriendelijke Thai het een toerist nooit kwalijk zouden nemen, is het fijn om rekening te houden met gebruiken van de locals, vind ik. 

P1210577 001

 • Naar links kijken als je over wil steken 

Het is zo'n gewoonte die je zelf niet meer in de gaten hebt. Je wil oversteken en kijkt eerst naar links. In Thailand rijdt het verkeer aan de linkerkant en daar moet ik altijd erg aan wennen. Op de weg zelf gaat dat nog vrij gemakkelijk. Maar als voetganger oversteken is soms levensgevaarlijk. Ik kijk automatisch de verkeerde kant op en steek mijn been soms al uit om te gaan lopen. Gelukkig bedenk ik me vaak net op tijd (of er wordt luid getoeterd) en zo worden ongelukken voorkomen. Links kijken, links kijken, links kijken, prent het jezelf in. 

IMG 20151110 144138 001

 • Pizza bestellen 

Thais eten is in Thailand echt verrukkelijk, maar een fatsoenlijke pizza hebben de Thai nog nooit gegeten. Het lijkt niet eens op een pizza. Een soort van klein, slap rondje is met iets wat lijkt op kaas in de oven gestopt. Pizza toch? Het kostte ons twee pogingen om te realiseren dat pizza bij de Italianen hoort zoals curry's bij de Thai. Hou het gewoon lekker bij Thais eten, dan weet je zeker dat je een goede maaltijd krijgt.

IMG 20151104 091308

 • Scheetjes laten in de taxi

Gatverdarrie, hoor ik je denken. Dat kan natuurlijk echt niet! Blijkbaar gebeurt het hier zo vaak dat er een bordje voor nodig is! Het bordje werkte bij ons nogal op de lachspieren, maar de taxichauffeur kon er niet om lachen. Scheetjes laten in de taxi is echt 'not done'. Dus...

IMG 20151102 172924

 • Tuk Tuk nemen 

Oké, een keertje dan! Voor de ervaring. Maar daarna nooit meer. Het is levensgevaarlijk, echt waar. Met hoge snelheid, zonder gordels en 'los' achterin word je door het drukke verkeer gesleept. De Tuk Tuk's slingeren door het verkeer en manoeuvreren langs de auto's. Een kort ritje is goed te doen. Maar ben je langer onderweg, dan ga je zelfs de uitlaatgassen proeven. Van een ritje van een half uur heeft mijn keel nog een dag zeer gedaan. Nu zijn wij qua smog natuurlijk ook niets gewend, maar dat gassen happen vond ik echt minder. Zorg er daarnaast voor dat je goede afspraken maakt met de chauffeur en laat je niet naar een ander adresje brengen. Zo voorkom je afgezet te worden. 

IMG 20151101 132520

 • Naar een dure spa gaan 

Er zijn genoeg luxe spa's te vinden in Thailand die hele dagbehandelingen aanbieden. Heerlijk natuurlijk, maar voor de meeste behandelingen kan je prima terecht in de kleine salons of gewoon op straat. Al vanaf €5 word je een uur gemasseerd! Laat je lekker kraken en kneden tijdens een traditionele Thaise massage of kies voor een Aloë Vera behandeling als je verbrand bent. De meeste salons zien er keurig netjes uit. Je krijgt een menukaart in je handen gedrukt, kiest een fijne massage en je komt als herboren weer naar buiten. 

IMG 20151113 122009 001

 • Bootexcursie boeken 

Je moet vooral wél met een boot gaan varen! Begrijp me niet verkeerd. In het Zuiden van Thailand vind je de mooiste stranden van de wereld, paradijselijke eilandjes, afgelegen baaitjes en een wonderschone zee. De beste manier om deze te verkennen is met een boot. Bij hotels en lokale reisbureaus worden vele dagtrips per boot aangeboden. Tijdens zo'n dag word je langs de mooiste plekjes gevaren, erg leuk. Het nadeel is echter dat deze bootjes behoorlijk volgepropt worden. Daarnaast leggen al die bootjes exact dezelfde route af. Dat kan ook anders! Regel gewoon zelf een bootje bij een local. Bij het strand of bij de pier word je door de lokale booteigenaren en vissers vaak al aangesproken. Zij nemen je graag een dagje mee, omdat het goede verdiensten zijn. Niet alleen ben je dan goedkoper uit, je hebt ook nog eens een privé trip! Ook bepaal je zelf hoe lang je op het strand wil liggen, wanneer je weer verder wil varen én kan je de grote groepen toeristen voor blijven. 

GOPR3126 001

 • Haasten 

Gaandeweg onze vakantie lukte het steeds beter om te onthaasten. Zo gewend aan ons westerse tempo, is het even omschakelen in Thailand. In het relaxte Thailand gaat alles een versnelling lager. In het begin soms irritant. "Loop toch eens door", dacht ik vaak. Maar op het einde van onze trip een verademing. Laat je meevoeren door het relaxte Thaise sfeertje en je komt echt tot rust. Zeker in het zonnige zuiden waar een echte 'eilandsfeer' heerst. Op het einde van onze vakantie betrapten we onszelf erop zelfs langzamer te gaan lopen. Heerlijk! Maar hoe je dit zolang mogelijk vast houdt in Nederland...? Ik zoek nog naar de gouden tip.  

P1230141 001

Lees mijn blogs over Thailand! 

Wat wel te doen? Er blijft nog veel meer over wat je vooral wel moet doen, dan wat je vooral niet moet doen. Ik geef je tips, vertel je mijn ervaringen en laat je de mooiste plekjes van onze reis door Thailand zien 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in