Top 10 landen 2020

De mooiste landen in 2020

2020, twintig twintig, wat klinkt dat raar hè! Een gloednieuw jaar en dat vraagt om gloednieuwe bestemmingen om te bezoeken. Maar waar kan je nou het beste naar toe reizen in 2020? Wat zijn de landen die je in 2020 echt gezien moet hebben? Lonely Planet komt elk jaar met een inspirerende lijst van landen en steden. Deze mooie lijst wil ik jullie natuurlijk niet onthouden. Dit zijn de landen volgens Lonely Planet die je moet bezoeken in 2020. En wat vinden we anno 2020 belangrijk? Duurzaamheid natuurlijk! Het verkleinen van je voetafdruk, groener worden en die waanzinnige natuur van onze planeet zoveel mogelijk behouden en veilig stellen. De landen op deze lijst zetten in elk gevoel hun beste beentje voor. Andere landen staan op deze lijst vanwege een bijzondere viering, jubileum of evenement, ook een goede reden om eens kennis te maken met een mooi land.

(bron hoofdfoto: Pixabay fotograaf @Sciencefreak)

Bhutan Tiger Nest

1. Bhutan 

Een stukje Himalyaparadijs die de claim om de titel van het echte Shangri-La verdient. Er heerst een strikt toeristisch beleid in Bhutan. Zij willen de impact van toerisme zo klein mogelijk houden, de zogenaamde 'voetafdruk' verkleinen. Daarom moeten toeristen een dagelijkse vergoeding betalen om het land (alleen al te voet) in te mogen. Het is een behoorlijk bedrag, maar de beloning is er ook naar. Op de met pijnbomen begroeide heuvels vind je de meest kleurrijke kloosters. Het land is zo schoon en voelt zo groen. Hier vind je echt geen afval langs de wandelpaden. Bhutan is met recht één van de groenste landen ter wereld. Duurzaamheid staat er bijzonder hoog in het vaandel. Het is het al enige CO2-negatieve land ter wereld! Wauw! En tegen 2020 zal het de eerste volledig biologisch-organische natie worden. Een bijzonder groene reden om het land eens (zonder voetafdruk) te bezoeken. 

(bron afbeelding: Pixabay fotograaf @SuketDedhia)

Zuid West Engeland

2. Engeland

Wat ben ik ontzettend dol op dit land en om die reden ook al vele keren geweest. Ook de Lonely Planet prijst Engeland en in het bijzonder de Engelse kustlijn. Ik kan je beamen, de kustlijn van Engeland is echt bijzonder mooi! Ooit was deze kustlijn, met zijn woeste rotsen, een perfecte verdedigingslinie tegen ongewilde indringers. Het was bijzonder moeilijk om Engeland via haar kustlijn binnen te vallen. Nu is het een vredige plek waar locals en ook toeristen kunnen genieten van rustgevende activiteiten zoals een winderige wandeling, een verse fish and chips, zoeken naar fossielen in de eeuwenoude kliffen of dolfijnen spotten! Maar (aan de Westkust met name) kan je ook prima surfen! Zo staat Newquay bekend als echt surfersdorpje. Eén van de meest gefotografeerde spots aan de Engelse Kustlijn is wellicht 'Durdle Door' en als je de foto's zie dan begrijp je ook wel waarom. Het lijkt wel een dinosaurus die zijn snuit verstopt in het strand. Op deze plek, genaamd 'Jurassic Coast' kan je naar hartelust fossielen zoeken. In 2020 wordt het nog makkelijk om te genieten van deze prachtige kustlijn dankzij het England Coast Path. Deze wordt in 2020 geopend! Als het pad helemaal compleet is kan je bijna 5.000 kilometer wandelen langs de hele kustlijn van het land! Daarmee wordt het het langst ononderbroken pad ter wereld! Lees ook eens mijn blog over rondreizen in Zuid-West Engeland! 

Noord Macedonie Meer van Ohrid

3. Noord-Macedonië

De meeste mensen kennen Noord-Macedonië als simpelweg Macedonië, maar in 2020 gaat dat veranderen. Na tientalen jaren politiek debat met buurland Griekenland heeft het land een nieuwe naam gekregen. In 2020 zal dan ook niet de opening van een bijzonder wandelpad of nieuw vliegveld of een jubliea worden gevierd, maar een totale naamsverandering van het land! Het land zet zich daarmee even extra in de kijker. Er zullen nieuwe vliegroutes komen naar het Meer van Ohrid. Dit meer staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het zo bijzonder en zo bijzonder groot is. En wil je echt pieken tijdens je bezoeken aan het 'nieuwe' Macedonië? Dan leg je het nieuwe 'High Scardus Trail' af. Een trail voor echte wandelaars want het brengt je langs de grootste en meest dramatische pieken van de regio (en dat zijn er nogal wat!). Verder is dit kleine land, dat in de hart van de Balkan ligt, bekend om zijn oude tradities, de prachtige natuur en zijn gastronomie. Op naar het nieuwe Noord-Macedonië dan maar? 

(bron foto: Pixabay fotograaf @dimitrasvetsikas1969)

Aruba strand

4. Aruba

Het staat nog steeds hoog op mijn lijstje om een keertje, als het hier donker en koud is, af te reizen naar één van de ABC-eilanden. Lonely Planet zette Aruba op een goede vierde plaats vanwege haar inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zo is het land druk bezig met het implementeren van een volledig verbod op wegwerpplastic en zonnebrand dat zo schadelijk is voor de riffen. Stranden met plastic, het is niet alleen super slecht voor de natuur maar het is ook een doorn in het oog. Hoe vreselijk mooi Bali ook was, ik vond het vreselijk om te zien dat het eiland bezaaid is met plastic. Er zijn stranden waar meer plastic dan wier aanspoelt. Hoera dus voor Aruba die hier een einde aan willen maken. Ook komen er steeds meer nieuwe homestays en evenementen die het eiland authentieker, betaalbaarder én duurzamer dan ooit maken! Denk daar de ongerepte stranden tropische palmbomen bij op en voilá een ideale vakantiebestemming. 

(bron foto: Pixabay fotograaf @Vivianaveloso)

swaziland 263011 1920

5. eSwatini

eWat? Swaziland doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, maar eSwatini had ik (eerlijk is eerlijk) ook nog niet van gehoord. Toch is recentelijk voormalig Swaziland hernoemd tot Koninkrijk eSwatini. Maar dat is niet zozeer de reden dat dit land op nummer 5 is geeindigd. Het land is heel bijzonder; klein, maar fijn en boordevol cultuur, avontuur en legendarische wilde dieren! Het nieuwe internationale vliegveld en het verbeterde wegennetwerk zijn erop gericht om meer toeristen te trekken en daar kan jij als een van de eerste bij zijn! Want voordat je het weet is dit prachtige land ontdekt door de grote menigte (tja, ook dankzij deze artikelen van Lonely Planet), maar in 2020 kan jij er als eerste bij zijn. Het land leent zich uitstekend voor avonturiers, je kan er tokkelen, hiken, raften en oog in oog komen te staan met neushoorns! Tel daar de vele boeiende culturele feesten bij op en eSwatini staat op jouw bucketlist. 

(bron foto: Pixabay fotograaf @Dieter55)

Costa Rica vulkaan

6. Costa Rica 

Als het gaat om duurzaam toerisme is Costa Rica absoluut een topper. Jaarlijks komen er vele bezoekers op de enorme biodiversiteit van het land af. Ze komen kijken naar de slaperige luiaard, naar de beroemde kleine kikker met rode ogen en naar de prachtige kustlijn waar je walvissen kan spotten. De Costa Ricanen begrijpen maar al te goed dat dit unieke stukje aard goed bewaard moet blijven. Zij zorgen goed voor hun stukje tropisch paradijs. Ze hebben een manier gevonden door bezoekers te verwelkomen én tegelijkertijd in harmonie te leven met de natuur. 90% van de energie in het land wordt opgewerkt door hernieuwbare bronnen. In 2020 zou het wel eens één van de eerste CO2 neutrale landen kunnen worden (naast Bhutaan dan, die nu al CO2-negatief is!). Reden voor een huldiging dus. Natuurliefhebbers zijn er nog steeds van harte welkom om het beste van Moeder Aarde te komen aanschouwen en tegelijkertijd worden zij zich er bewust van gemaakt hun voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Behalve wandelen en tokkelen door het regenwoud kan je in Costa Rica ook tot rust komen. Van 'me time' genieten met yoga-retraites en spa-ervaringen. De slogan van het land 'pura vida' (puur leven) is hier een manier van leven! 

(bron foto: Pixabay fotograaf @FrankRavizza)

Delft Stedentrip 3

7. Nederland

Joehoe! Daar staat 'ie dan hoor! Ons eigen kleine landje in de beroemde lijst van Lonely Planet! Absoluut iets om trots op te zijn hoor :) En waar hebben we dat aan verdiend? Onder andere aan een bijzonder jubileum in 2020. Dan viert ons land 75 jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat zal gevierd gaan worden met bijzondere evenementen door het hele land. De Lonely Planet zegt "Amsterdam is altijd een bezoek waard, maar ook de rest van het land zit nog vol verrassingen". Dat wisten wij natuurlijk allang, maar hier nogmaals een oproep aan alle toeristen (en ook de toeristen uit eigen land). Stap in de trein en ontdek de vele gezellige steden en plekken van Nederland! Misschien dat deze lijst je kan inspireren om eens verder te kijken dan het mooie Amsterdam? April en mei 2020 worden in elk geval feestelijker dan ooit, want ook het Eurovisie Songfestival komt dit jaar naar ons land. Liever aan de drukte ontsnappen? Neem dan de boot naar de Waddeneilanden, een stukje unieke aarde dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Liberia Libassa Resort

8. Liberia

Liberia is voor de meesten een beetje een mysterie (als ook voor mij). Want geen idee wat je kan verwachten bij een reis naar dit land in West-Afrika... Diegenen die er wel mee bekend zijn, zijn lyrisch over Liberia! Over de vriendelijke, optimistische bewoners en over de natuurwonderen van het land. De beste golven van West-Afrika spoelen hier aan op de meest idyllische stranden. Vanuit de meest prachtige en rustige resorts geniet je van deze mooie stranden en de woeste zee. Daarnaast vind je in Liberia het op een na grootste gebied met regenwoud in West-Afrika! Het Sapo National Park! In dit beboste regenwoud vind je chimpansees, bosolifanten en de beroemde pygmee-nijlpaarden (kleine nijlpaarden die niet groter zijn dan een Shetland-pony). En als dit moois moet goed bewaard blijven, vind ook Noorwegen. Want er is een baanbrekend ontwikkelingsakkoord gesloten tussen Liberia en Noorwegen om alle ontbossing in 2020 te stoppen. Hulde aan deze landen. Zo kan die prachtige natuurlijk schat nog vele generaties veilig gehouden worden. 

(bron foto: Liberia Libassa Resort)

Marokko

9. Marokko 

Marokko beleeft een koersverandering! Eeuwenoude attracties worden aangevuld met duurzame (en super stijlvolle!) accommodaties. Oude medina's in Fez, Essaouira, Meknes, Tetouan en Marrakech krijgen een make-over. Restaurants serveren seizoensproducten en langs de kust zijn wellness-retraites die yoga en surfen combineren. Door Marokko waait een nieuwe, frisse wind. En dankzij het verbeterde infrastructuur is het makkelijk en sneller reizen dan ooit! Neem de eerste hogesnelheidstrein van Afrika en reis in slechts twee uur van Casablanca naar Tanger. De hoofdstad van Marokko, Marrakech, wordt in 2020 gekroond tot de eerste Culturele Hoofdstad van Afrika vanwege het rijke erfgoed van de stad. 

(bron foto: Pixabay fotograaf @Walkers.sk)

Uruguay sunset

10. Uruguay 

Stond Uruguay al op je Zuid-Amerikaanse bucketlist? Nee? Nou, dan zet hem er maar snel op. Want in 2020 wil jij dit land zeker bezoeken! Uruguay heeft maar liefst 660 kilometer aan kustlijn en 'Rio de la Plata'. Het heeft daarnaast een bloeiende wijnindustrie (jammie!), prachtige glooiende landschappen, bubbelende warmwaterbronnen en voor ieder wat wils. De sociale agenda van het land is nogal progressief (zeker voor Zuid-Amerikaanse begrippen). Zo wordt marihuana gelegaliseerd, komt men op voor de rechten van homoseksuelen en wordt duurzaamheid bevordert! Maar dat zal zeker niet hetgeen zijn wat je het meest bij zal blijven van Uruguay. Dat zijn de vriendelijke, nuchtere inwoners en de magische schoonheid van het landschap. 

(bron foto: Pixabay fotograaf DpKelly07)

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in