Skip to main content

  Stedentrips dichtbij Nederland

  • Geschreven op 4 januari 2018

  Verrassende steden dichtbij

  Even een paar dagen weg, weg van Nederland, maar niet té ver weg... Er zijn genoeg leuke steden in de buurt van Nederland. Precies ver genoeg voor een weekend weg. Maar dan een keer wat anders dan de alom bekende steden als Antwerpen, Parijs of Brussel. En het mooie? Voor deze steden hoef je niet het vliegtuig in. Fijn als je graag op pad wil met iemand die het vliegtuig liever mijdt. Eventjes in de auto en hupsakee je bevindt je in een andere wereld. Welke van deze steden heb jij al bezocht?

  IMG 20151210 164814 001

  1. Leuven

  Leuven is 'the place to beer'. Stad van de universiteit, stad van Stella Artois en stad van de begijntjes. Hoe deze Belgische schone aan haar naam komt, is niet helemaal helder. Maar ik geloof graag dat het van het woord "Love" komt. Een stad om van te houden. Leuven is eeuwenoud, maar springlevend. Dankzij de vele studenten blijft deze oude stad verfrissend trendy. Het historische centrum van de stad is gezellig knus, alles is slechts een paar passen verderop. Het is dan ook de ideale stad om al wandelend te verkennen. Leuven is een leuke stad voor een weekendje weg, zowel in de zomer (lees: veel terrasjes!) als in de koude wintermaanden.

  IMG 20150515 160118

  2. Lille 

  Op weg naar het zuiden van Frankrijk? Laat het gas los, trap je rempedaal in en bezoek de mooie stad Lille! Lille wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd en dat snap ik wel. Zeker het oude stadscentrum ademt een Parijs sfeertje. Smalle straatjes met historische panden, op elke hoek van de straat een heerlijk geurende bakker en de borrel- en eetcultuur zijn op en top Frans. Vanuit Nederland is Lille een ideale stad voor een weekendje weg. Het ligt nét over de Belgische grens en is dus gemakkelijke bereikbaar.  

  IMG 20150618 172305 002

  3. Metz

  Onbekend maakt onbemind. Metz, ik had er nog nooit van gehoord. Het klinkt een beetje Duits, misschien wel meer dan Frans. En dat klopt ook wel. Ooit was het een Duitse stad, lang geleden. Dat betekent een Franse stad met Duitse invloeden. Gotisch, Renaissance, Barok, Art Deco en Jugendstil, al deze bouwstijlen zijn te vinden in Metz. Metz is de verrassing van de streek Lorraine. "Het is geen Metz, maar Mess", corrigeert de reisgids me. Deze stad heeft me enorm verrast! Een echte aanrader. Een perfecte stad voor een weekendje weg, een leuke stedentrip of als stop tijdens je reis naar het zonnige Zuiden. Een eeuwenoude stad met een uniek karakter.  En kijk ook eens naar Nancy! Metz en Nancy liggen dicht bij elkaar, dus vormen een perfecte combi voor een duo-tripje!

  IMG 20150619 122636 001

  4. Nancy

  Vlakbij het mooie Metz ligt het even zo bijzondere Nancy. Deze twee steden liggen dicht bij elkaar en vormen een mooie combi! Twee vliegen in één klap, zou ik zeggen. Plan wat extra dagen vrij en bezoek zowel Metz als Nancy. Nancy, spreek het op z'n Frans uit en je ziet een stijlvolle dame voor je. Dat klopt ook wel. Nancy is een stad met een uniek karakter. Een stad vol weelderige gebouwen, de stad van Art Nouveau en protserige pleintjes. Een stad vol oude schatten maar met een jonge uitstraling. Nancy is een echte studentenstad. Dat betekent dat de stad rijk is aan gezellige café's en hippe festivals. Nancy is een echte aanrader voor een stedentrip. Vanuit de Ardennen ben je er zo! Ook is het een heerlijke tussenstop voor je reis van en naar het zonnige zuiden. Neem de afslag Nancy en je wordt niet teleurgesteld. 

  IMG 20160505 191206 001

  4. Colmar 

  Oké, deze bestemming ligt iets verder weg dan de rest, maar is desalniettemin de moeite van de rit waard. Het lijkt wel een schilderij...Gekleurde vakwerkhuisjes staan schots en scheef, achter elke hoek van de straat wacht een nieuwe verrassing en de kleuren spatten van het doek. Alleen is het geen kleurrijk schilderij, maar het is écht! Romantisch Colmar laat mijn hart sneller kloppen; een historische binnenstad waar elk gebouw de moeite waard is. Veel groene parkjes met bloeiende bloemen. Wijntjes proeven op één van de vele terrasjes terwijl de zonnestralen ons gezicht verblijden. Colmar heeft het beste van twee werelden, een beetje Frans en een beetje Duits. Een goede Franse wijn uit de Elzas gaat prima samen met een Duitse flammkuchen. Waan jezelf in een sprookje en bezoek het verrassende Colmar. Colmar is weliswaar iets verder rijden dan bovenstaande bestemmingen, dus doe je er goed aan iets meer tijd voor dit stadje uit te trekken. Vooral het voorjaar is een fantastische periode om Colmar te bezoeken.

  P1100317 001

  5. Bremen

  Dé stad voor wijnliefhebbers! Het klinkt misschien een beetje gek voor een stad die helemaal niet in een wijnstreek ligt, maar toch is Bremen de stad met de grootste wijncollectie van Duitsland. Hou je wel van een heerlijk Duits wijntje, dan ben je hier dus aan het juiste adres. In de Ratskeller (de oude wijnkelders onder het stadhuis) liggen enorme vaten. Maar liefst vijf voetbalvelden groot is het ondergrondse gangenstelsel. Hier rusten de lekkerste en beste wijntjes van Duitsland. Van vroeger uit importeerde Bremen wijn uit het hele land en sloeg het hier op. Nu kan je er de wijnvaten bekijken, wijntjes proeven en wijn kopen. 

  IMG 20160602 150442 001

  6. Mechelen 

  Allez! Maak kennis met het mooie Mechelen. Een ondergewaardeerde Belgische bestemming die absoluut de moeite waard is! Mechelen is de stad van de begijntjes, de beiaard en de biertjes. Hoewel Leuven 'the place to beer' is, doet Mechelen daar zeker niet voor onder. Mechelen is een veelzijdige stad die nog niet overlopen wordt door toeristen en daardoor heerlijk authentiek! Het heeft alles in huis voor een gezellig weekendje weg of een bruisende stedentrip. Ik ben er gewoon gek op, die Belgische steden. De gastvrijheid, het taaltje, de historische binnensteden en de Belgische biertjes... Eén en al gezelligheid. Bezoek dus zeker ook eens de kleinere Belgische steden zoals Mechelen, Leuven en Gent. 

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder