Skip to main content

  Thuis op vakantie

  • Geschreven op 17 februari 2015

  Hoe word je een reiziger dichtbij huis?

  Je woont al tien jaar, misschien nog wel langer, op je eigen vaste plekje in die ene mooie stad. Fijn natuurlijk, want een goede thuisbasis maakt reizen alleen maar leuker. Dan heb je ook weer wat om naar thuis te komen. Maar als we wat langer op één plek wonen, worden we 'buurtblind'. We zien de schoonheid van onze eigen stad niet meer. Dat is hartstikke zonde, want ons eigen kleine landje heeft veel te bieden. En hoe vaak heb je jouw stad eigenlijk al bezocht als toerist? Precies! Tel daarbij op dat je voor een vakantiegevoel helemaal niet ver weg hoeft te gaan. Juist niet. 

  Kleine portemonnee of weinig vrije dagen? 

  Klinkt goed een verre reis naar een tropisch oord, maar zo'n reis zit er niet altijd in. Omdat je dit jaar minder te spenderen hebt, omdat je aan het sparen bent voor iets belangrijks of omdat je nooit genoeg vrije dagen hebt. Dan is een vakantie dichtbij een hele goede optie. Door op pad te gaan in je eigen buurt, maar dan als reiziger, ontdek je weer hele nieuwe dingen. De kunst is om een andere bril op te zetten. De bril van een toerist, van een reiziger. Bekijk je vertrouwde wereld met een frisse blik...

  Met de onderstaande tips creëer je dat vakantiegevoel in je eigen achtertuin

  haarlem hofjes

  1. Maak een bucketlist voor je eigen omgeving 

  Bedenk wat je graag zou willen zien of ervaren in je eigen omgeving. Welk museum wilde je altijd al eens bezoeken? In welk restaurant heb je nog nooit gegeten? Is er een nieuw café geopend in de stad die je echt moet ontdekken? Heb je wel eens een stadswandeling gemaakt door je eigen stad? Allemaal goede vragen die je helpen om een bucketlist samen te stellen. Wedden dat er verrassende uitjes uit voort gaan komen. 

  2. Koop een reisgids 

  Ga naar een reisboekenwinkel en koop een reisgids van jouw stad of provincie. Laat je verrassen door de verfrissende informatie uit de reisgids. In jouw buurt valt er nog heel veel te ontdekken, alleen zie je dat niet meer. Door een reisgids te lezen, krijg je meer achtergrond informatie van bekende plekjes. Je leert meer over de geschiedenis. Gebouwen waar je eerder gewoon langs liep, krijgen nu een andere betekenis. In een reisgids staan goede tips voor activiteiten en tours. Neem eens een tour of wandeling met gids door je eigen omgeving.

  3. Kampeer in je eigen tuin 

  camping de paap

  Dit is niet alleen fantastisch voor kinderen, maar ook met een groep volwassen vrienden gegarandeerd een top avond. Tover je eigen tuin om tot ware camping. Zet één of meerdere tenten op. Vul ze met een lekker matras en slaapzakken. Een zaklamp mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zorg ervoor dat je een kampvuurtje maakt en rooster wat marshmallows. Of steek de BBQ aan en bak wat worstjes. Heb je zelf geen grote tuin, vraag iemand in je omgeving of de boer met boomgaarden om de hoek. 

  4. Neem een culinaire tour 

  wijnenspijs

  Er zijn heerlijke restaurantjes en leuke eetbars waar je nog nooit geweest bent, terwijl ze vlakbij zitten! Met een culinaire tour is je maag de reisgids. Je kan op eigen initiatief een tocht langs de leukste restaurantjes doen, maar je kan je ook laten verrassen door georganiseerde culinaire tours. Zo kwam ik op de Wijn&Spijs Wandeling, een wandeling door de stad met een proeverij bij deelnemende restaurants. Je ontvangt een strippenkaart vol heerlijke plekjes welke je één voor één laat afstempelen. Bij elk restaurant krijg je een culinair hapje voorgeschoteld met een bijpassend wijntje. Jammie! Op deze manier ontdekte ik leuke, nieuwe restaurants. 

  5. Bekijk het vanaf een andere kant 

  ballonvaart

  Meestal zien wij onze omgeving vanuit hetzelfde oogpunt, vanuit de auto op de weg of lopend over het voetpad. Een super leuke manier om je eigen stad met andere ogen te bekijken is vanaf het water. Woon jij in de buurt van een rivier of meer, huur eens een bootje! Misschien zijn er in jouw stad wel grachten, boek een rondleiding over het water of huur je eigen sloep. Een andere verrassende manier is om alles eens vanuit de lucht te bekijken! Met een ballonvaart zie je op een bijzondere manier hoe plat Nederland eigenlijk is en hoeveel landbouw en weilanden er zijn. Zwaai naar de mensen onder je en kijk je ogen uit. 

  6. Slaap eens ergens anders

  Pak je koffertje en check in bij het dichtstbijzijnde hotel. Meteen krijg je dat vakantiegevoel en toch ben je lekker dichtbij huis. Doordat je in een hotel verblijft, word je ook nog eens lekker verwend. Je bedje is fris opgemaakt en de volgende ochtend staat er een ontbijtje voor je klaar. De perfecte manier om vervolgens die bucketlist af te werken of een rondwandeling te gaan doen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij Bedandbreakfast.nl omdat er vaak ook leuke B&B's zijn die je van de buitenkant vaak niet kan zien. 

  Een super leuke manier om te overnachten in je eigen stad, is mee te doen aan de Hotelnacht. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag organiseren jaarlijks een hotelnacht waarbij stadsgenoten worden uitgenodigd om tegen een klein prijsje te komen slapen.

  7. Laat je kind of hond bepalen 

  Ga van de gebaande paden en laat je leiden door je kind. Wandel door het bos en laat je hond bepalen of je links of rechts gaat. Laat het los en kijk wat er gebeurt. Je volgt daardoor een andere route en komt op plekken die je anders niet had gezien. Neem de hand van je kind en doe er twee uur over om uit te komen bij de winkel op de hoek. Nog een manier om alles met andere ogen te zien, is om je kinderen invulling te laten geven aan de dag. En dan natuurlijk ook echt gaan doen wat zij verzinnen. 

  P1110827-001

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder