Skip to main content

  Hijs de Zeilen!

  • Geschreven op 20 juli 2014

  Zeilreizen in Nederland

  De wind in je haren en de zoute spetters in je gezicht. Middenin op zee wordt er naar je geroepen "alle hens aan dek!" Althans, dat is wat ik me er altijd bij voorstelde en dat klopt aardig. Op uitnodiging van Holland Sail vaarde ik mee op zeilboot De Grote Beer op zoek naar het onbekende avontuur... 

  Geen ervaring, geen probleem

  Nog nooit eerder heb ik op een zeilboot gevaren, dus als groentje stond ik te kijken hoe de zeilen vakkundig werden gehesen door de matroos. Meteen vingen de enorme zeilen wind en zette we koers richting Waddenzee. Omdat er altijd een ervaren kapitein en matroos aan boord is, is zeilervaring niet nodig. Maar je mag natuurlijk wel actief mee doen als je dat wil. Trek aan de touwen en ervaar hoe het is om zelf te zeilen. Ik kreeg de moeilijke taak om een touw eventjes vast te houden zodat hij niet omhoog ging. Een zware taak die ik met succes volbracht, grapje natuurlijk. Je mag meedoen, maar toekijken mag ook. Of lekker zonnen aan boord wanneer het zonnetje schijnt is natuurlijk ook toegestaan. Een weekendje zeilen is de manier om te proeven van het zeilen. 

  HollandSail

  Een vakantie op zee 

  Met de boot kom je op plekjes waar je anders nooit gekomen zou zijn. De zeilboten van Holland Sail varen over het IJsselmeer, de Friese Meren en naar de Waddenzee. Je kan zowel in je eentje meegaan op een tocht, met een groep vrienden of met de hele familie een boot afhuren. Een zeilvakantie betekent een week lang varen naar de mooiste plekjes van ons land. Er wordt regelmatig aangemeerd bij pittoreske, oud-Hollandse steden zoals Volendam, Edam, Hoorn of Harlingen. Afhankelijk van je eigen wensen wordt de vakantie op je aangepast. Ook de activiteiten overdag worden door Holland Sail geregeld. Wil je graag palinghappen in Volendam of een wandeltocht door Harlingen, Holland Sail zet de leukste tripjes voor je op een rijtje. 

   

  Gevoel van vrijheid 

  Zeilen betekent een ultiem vakantiegevoel. Je laat je meevoeren door de wind. Dat je afhankelijk bent van de wind en de stromingen, is met zeilen onvermijdelijk. Dat betekent ook vrijheid in de zin dat er geen vaste planning is aan boord. Heb je de wind mee, dan ben je eerder in de haven. Zit het weer tegen, dan vaar je iets langer. Dat is overigens ook geen straf want aan boord kan je heerlijk eten en drinken (er is een keuken aanwezig) of gezellig een potje kaarten. De catering wordt ook verzorgd, dus je hoeft echt nergens zelf aan te denken. 

  zeilvakantie holland sail

  Meezeilen met de rest 

  Wil je ook een keer gaan zeilen op zee, maar is er niemand die met je mee gaat. Dan stap je gewoon aan boord van een groepsreis! Je kan dus niet alleen een hele boot afhuren, maar ook één cabine. Zeilen is iets wat je met zijn allen doet, dus iedereen kan mee. Deze reizen worden de zogenaamde 'Meezeilreizen' genoemd. Regelmatig worden er ook Singlereizen voor de vrijgezellige zeilers georganiseerd. 

  Wadlopen of vuurwerk kijken

  Ben je lekker aan het varen loopt de boot plotseling vast. Het klinkt als een nachtmerrie, maar bij Holland Sail is dit een bewuste keuze. Op de Waddenzee laat de schipper de boot op de zandbanken varen. Zodra het water zakt, ga je van boord en kan het wadlopen beginnen. Je wandelt over de zeebodem van de Waddenzee waar je normaal gesproken zonder boot nooit gekomen was. Wanneer het water weer stijgt, stuurt de schipper de zeilboot weer het water op. Een unieke belevenis die hoog op mijn to-do-lijstje is komen te staan. 

  Of wat dacht je van vuurwerk kijken op Terschelling tijdens oud- en nieuw? Hoef je niet meer na te denken waar en bij wie je een nieuwjaarsfeestje gaat vieren. Iedereen gaat gewoon mee aan boord. Samen met jouw groep vrienden of familie vaar je richting Terschelling. En dat een klein eiland weinig vuurwerk heeft, heb je mooi mis. Het schijnt een prachtig schouwspel te zijn daar boven het eilandje. Daarna vaar je met zijn allen weer terug en overnacht je met zijn allen op de boot. Een goed begin van een nieuwjaar dus .

  Dit zijn slechts enkele mogelijkheden van de uitjes en vakanties die je bij Holland Sail kan boeken. Ook bedrijfsuitjes, teambuilding en vergaderen is mogelijk aan boord. Wil je dus iets met zeilen gaan doen, dan ben je hier in goede handen. 

  Een hele vloot 

  Holland Sail biedt vakanties en uitjes aan op verschillende zeilboten. De boten hebben hun eigen eigenaar en schipper, maar bieden allemaal dezelfde luxe en comfort. Alle zeilboten zijn in elk geval van slaapcabines en douches voorzien. De grote van de boot verschilt. Er zijn zeilboten voor 12 personen maar ook zeilboten waar 35 personen kunnen overnachten. In totaal is er de keuze uit 29 verschillende boten. 

  Grote Beer

  De Grote Beer 

  Schipper Winnie bracht ons met de Grote Beer van Makkum naar Harlingen. We vaarden over het IJsselmeer, door de sluizen van de Afsluitdijk, naar de Waddenzee. De drie gele masten van de boot staken fier boven het water uit. Een enorme boot van maar liefst 40,75 meter lang en ruim 100 jaar oud. Aan boord had ik mijn eigen cabine die tot mijn verbazing beschikte over een eigen wastafel. De douches en toiletten zijn om de hoek en deelde ik met de andere gasten. Als het zonnetje scheen was ik op het dek te vinden en hield ik me vast aan de touwen terwijl de boot heen en weer deinsde. Wanneer het regende kroop ik op de bank met een lekker glaasje wijn en keek ik naar buiten door de ronde patrijsraampjes. De Grote Beer beschikt zelf over een bar met gezellige zitjes. 

  Tall Ship Races 

  P1090843-001

  De masten van de enorme zeilboten van de Tall Ships zijn al vanaf heide en verre te zien. Ze torenen met gemak boven het reuzenrad uit. Feestelijk zwieren de vele vlaggetjes op de schepen mee met de wind. Nog nooit zag ik zoveel gigantische zeilboten bij elkaar als in de haven van Harlingen tijdens de Tall Ship Races. Vergelijk het met Amsterdam Sail, maar dan nog toegankelijk voor publiek en bootjes. Kleine bootjes varen het publiek door de haven om die bijzondere schepen goed te kunnen bekijken. De hele stad Harlingen is in de ban van de boten. Op straat wordt je toegezonden door mannenkoren, kraampjes met zeemanspetten doen goede zaken en op het grote podium is er dagenlang vertier. 

  De oude zeilboten liggen overigens niet alleen maar in de haven om te worden bekeken. Er vindt een spannende wedstrijd plaats die de boten van Harlingen naar Fredrikstad, Bergen (Noorwegen) en Esbjerg (Denemarken) voeren. 

  Sail Amsterdam 2015 

  Holland Sail neemt in 2015 wederom deel aan Sail Amsterdam met onder andere de schepen Grote Beer, Zeemeeuw, Fortuna, Morgana en Pelikaan. Dit spectaculaire evenement is van 19 tot en met 23 augustus. Hoe leuk zou het zijn om mee te varen en alles te beleven vanaf een schip! Bekijk de arrangementen van Holland Sail voor Sail Amsterdam

  Kortom 

  Even alle mogelijkheden op een rijtje:

  • Dagtochten (op maat gemaakt) 
  • Meerdaagse tochten (ga je alleen of met een klein groepje dan zijn er Meezeilreizen)
  • Arrangementen (zoals meevaren tijdens Amsterdam Sail)
  • Varen en vergaderen
  • Teambuilding of schoolkamp
  • Wedstrijdzeilen 

  De boten van Holland Sail vertrekken vanuit Harlingen of vanuit Enkhuizen. 

  Bekijk de reizen van Holland Sail

  Dit is ook iets voor jou

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder