Favoriete Wereldgerechten

De lekkerste Vakantie Recepten

Eén van de leukste (en lekkerste) dingen op vakantie is het proeven van plaatselijke specialiteiten. Het uitproberen van authentieke gerechten geven het ultieme vakantiegevoel. Wij proberen graag lokale gerechten en laten ons verrassen door iets te kiezen van een menukaart in een vreemde taal. In sommige gebieden is de menukaart niet vertaald naar het Engels, dat is helemaal een uitdaging! Maar met handen, uitbeelden en wijzen, verschijnt er altijd weer een heerlijk gerecht op tafel. 

Neem de vakantie mee naar huis

Houd je vakantiegevoel lekker lang vast door je favoriete vakantiekostje thuis te koken! Meestal koop ik een kookboek van het land waar we zijn geweest, zodat we die authentieke gerechtjes ook eens thuis kunnen maken. Het liefst helemaal in stijl! Ook om aan de thuisblijvers te laten proeven hoe onze reis was, koken wij geregeld een vakantiegerecht. Zo kookten we echt Balinees, inclusief bananenbladen op het bord en Indonesische biertjes van de Toko. Alleen al de geur van het eten brengt je weer helemaal in vakantiesferen!

Dit zijn mijn favoriete vakantiegerechten: 

1. Massaman Curry (Thailand) 

massoman curry jamie oliver

De Thaise curry's zijn zo anders dan wij voorheen in Nederland maakten. Een Thaise curry is eerder soepachtig dan sausachtig. De witte rijst serveer je apart, om de pittige smaak in je mond 'te blussen'. In Chiang Mai proefden we voor het eerst Massaman Curry, de lekkerste ooit! We hadden een Thaise kookworkshop geboekt, wat een echte aanrader is! Daar kozen we voor het maken van en traditionele Massaman Curry. Die was zo goed gelukt dat zelfs de rest van de groep gretig opschepten. De Massaman curry is wel pittig, maar niet té. Hij is vol smaak en doet enigszins denken aan een Indiase curry vanwege de kruiden die er in zitten. Deze moet je echt eens proberen! (foto: Jamie Oliver)

2. Indonesische saté met verse springrolls (Bali)

Springrolls3

Dit is saté zoals saté bedoeld is! Vergeet de saté die wij hier kennen in Nederland en maak kennis met de echte Balinese saté. Het geheim van een smaakvolle saté is natuurlijk de marinade. De Balinese kipsaté is zó smaakvol dat er eigenlijk geen sausje meer nodig is. Natuurlijk mag bij een Balinees recept de zelfgemaakte springrolls niet ontbreken. Springrolls waren onze favoriete 'snack' op Bali. Het is een soort loempia, gevuld met verse groente, en smakelijk opgerold. Heerlijk! 

3. Risotto (Italië) 

Risotto2

Italië is het land van het goede leven en het excellente eten. Er is geen Italiaans gerecht dat me niet kan bekoren. Alles is even lekker, maar er is één gerecht dat ik niet kan laten staan; een echte Italiaanse risotto. Wanneer er risotto op de menukaart staat, is mijn keuze al gemaakt. Juist de simpelheid van dit gerecht (less is more) trekt me enorm aan. Het is zo smaakvol. Ook dat kleverige vind ik heerlijk. De risotto met paddenstoelen is mijn favoriet, maar ook een lekkere risotto met zeevruchten of asperges sla ik zeker niet af. Een fijn gerecht dat je ook makkelijk thuis eens kan maken. 

4. Key Lime Pie (Florida)

KeyLimePie4

Welk toetje móet je echt bestellen als je in Florida bent? Een Key Lime Pie natuurlijk! Dit zurige taartje is een Amerikaanse klassieker en o zo lekker. Key Lime Pie is een populier dessert in Amerika en is sinds 1 juli 2006 het officiële gebak van Florida. Wij proefden de lekkerste Key Lime Pie ooit in het kleine plaatsje Marco Island. Moet ik er verder nog meer over zeggen? Nee, gewoon lekker opsmikkelen.

5. Zelfgerolde loempia's (Thailand) 

Loempia

Nooit geweten dat het zo makkelijk (en leuk!) is om zelf loempia's te maken. Tijdens de kookworkshop in Chiang Mai heb ik voor het eerst een loempia op Thaise wijze gemaakt, een makkie! Het belangrijkste is om de vulling goed op smaak te brengen. Je kan naar smaak ingrediënten, groente en/of vlees toevoegen, met uiteraard een aantal lekkere sausjes. Vervolgens is het een kwestie van de juiste rolmethode. Dan frituur je de loempia's eventjes in een grote pan met olie. Zorg dat de loempia's goed 'onder water' komen te staan. Frituur ze net zo lang tot jij het kleurtje bruin genoeg vindt. In Thailand werden deze loempia's geserveerd met een pruimensaus, een combinatie die ik nog niet kende. 

6. Mango Sticky Rice (Thailand)

MangoStickyRice2

Lekker plakkerig en heerlijk zoet! Mango Sticky Rice een typisch Thais toetje. Ga je uiteten in Thailand, zorg dan zeker dat je nog een gaatje over laat voor de Mango Sticky Rice. Je moet wel houden van een plakkerig, zoet toetje. Aan mijn vriend was dit gerecht niet besteed, maar ik vond het smullen geblazen. Tijdens de Thaise kookworkshop gebruikten we het sap van de Dragon Fruit (dat roze is) als kleurstof voor de rijst. Een prachtige roze sticky rice zoals ik hem nog nooit heb gezien. En de mango spreekt natuurlijk voor zich. Het toetje is heel machtig, dus je zit daarna bomvol. Mijn andere favoriete Thaise toetjes zijn gebakken banaan en die banaanpannenkoekjes! De banaanpannenkoekjes verkopen ze vaak ook op straat, een echte aanrader! 

7. Schotse Pie (Schotland)

Pie4

Als ik in Groot-Brittannië ben, dan wil ik maar één ding bestellen: een echte Britse Pie. In Edinburgh bestelde ik een traditionele Chicken & Mushroom Pie. Het bleek het beste maaltje tijdens de hele trip. Heerlijk! Het is een stevig gerecht vol smaak. Thuis hebben we geprobeerd het gerecht na te maken en dat was redelijk succesvol. Maar het is moeilijk om de perfecte korst te maken. Zeker in de koude wintermaanden is dit een gerecht dat je zeker eens moet proberen. Serveer daar een kruidige rode wijn bij en smullen maar! (foto: Jamie Oliver)

8. Pad Thai (Thailand)

padthai4

Zeg Thailand en je zegt Pad Thai. Naast de curry is Pad Thai het meest bekende gerecht van Thailand, en terecht! Het maken van dit gerecht is makkelijk, simpel en snel. Ook op straat kan je in Thailand met een gerust hart een vegetarische Pad Thai bestellen. Dat niet alleen, het is ook één van de goedkoopste gerechten van Thailand. Mijn favoriet is de Pad Thai met garnalen, jammie!

9. Scones met citroen marmalade (Engeland)

Scones2

Ergens in een afgelegen Engelse Inn, aan de kant van de weg, bij een haardvuur, at ik mijn lekkerste scone ooit! Vers uit de oven, nog heerlijk warm en zelfgemaakt. Ik heb elk laatste kruimeltje erbij opgegeten. Een goede scone is bijzonder smaakvol en behoeft eigenlijk geen enkele opsmuk. Zelf ben ik niet zo van de clotted cream, maar waar je me wel een plezier mee doet, is citroenmarmalade (niet te verwarren met jam). Ik vind de zurige citroenmarmalade een perfecte combi met de zoete scones. De scone maak je natuurlijk het lekkerste zelf, maar de citroenmarmalade kan je net zo goed kopen in de supermarkt.

10. Deep Dish Pizza (Chicago)

DeepPanPizza2

De Amerikanen claimen schaamteloos de pizza. Ze denken echt dat pizza hun uitvinding is, net als de pretzel en de pastrami-sandwich (echt waar). Maar de Deep Dish Pizza, ook wel Chicago-style pizza genoemd, is dat wel! De pizza wordt gebakken in een pan met hoge randen, waardoor de pizza op een hartige taart lijkt. De Deep Dish Pizza wordt vervolgens flink gevuld met allerlei lekkere ingrediënten zoals groente en vlees en natuurlijk kaas, heel veel kaas. Je kan zo'n Deep Dish Pizza ook thuis maken, in een pan. Daarom noemt Jamie Oliver het een Deep-Pan Pizza. (foto: Jamie Oliver)

11. Cinnamon Bagel met Philadelphia en IJsthee (Philly)

cinnamon swirl bagel.desktop

Mijn favoriete ontbijt in Amerika, een kaneelbagel met Philadelphia spread. Het is niet altijd even gemakkelijk om een gezond ontbijt te scoren in Amerika. Zelfs in de vroege ochtend staan er al burgers en piepers op de menukaart. Om nog niet te beginnen over de donuts en andere suikerbroodjes!.Bij een motel in Savannah boekten we een kamer inclusief ontbijt, niet wetende dat het ontbijt enkel bestond uit donuts! Daarom was de cinnamon bagel niet alleen een lekkere keuze, maar ook nog redelijk gezond. De zoete cinnamon bagel is heerlijk met de frisse spread van Philadelphia. Ow ja, en vergeet de huisgemaakte ijsthee niet! In Amerika is het heel normaal dat er in de koelkast een grote kan zelfgemaakte ijsthee klaar staat voor de klanten. Je kan een 'homemade tea' bestellen met of zonder suiker en het is echt overheerlijk. Sindsdien maken we in de zomermaanden de lekkerste ijsthee zelf, met wat limoen, gember of munt. 

12. Rendang (Indonesië)

Rendang

Dit gerecht smelt weg op de tong, zo mals en zo lekker. Rendang is gesmoord rundvlees dat gegaard is in een heerlijk sausje. Het is één van mijn favoriete recepten uit Indonesië. Naast Rendang is ook Daging Smoor (in ketjap gegaard rundvlees) een echte aanrader. Serveer daar een witte rijst bij en Sajoer boontjes en je hebt een heerlijk Indonesisch gerecht klaargemaakt. 

13. Moussaka (Griekenland) 

Moussaka

Wanneer in Griekenland, bestel een echte Griekse moussaka! Niemand kan een moussaka maken zoals de Grieken zelf. Een stevig ovengerecht met groente is altijd een goed idee. Maar er zijn meer Griekse gerechten waarvan het water me in de mond loopt, zoals de Spinazie en Feta Filotaartjes. Ook die kan je makkelijk zelf thuis maken. Zo zet je een beetje Griekenland op tafel. (foto: Jamie Oliver)

14. Linzensoep (Turkije) 

Linzensoep

Absoluut één van mijn lievelingssoepen aller tijden! De Turken weten wel hoe ze een pittige linzensoep moeten maken. Een beetje pittig en goed gevuld. Het liefst eet ik zo'n grote kom linzensoep dat het een volledige avondmaaltijd is. Linzensoep is ook nog eens heel makkelijk om te maken! Een fluitje van een cent. Jamie Oliver heeft een heel lekker recept voor een linzensoep. (foto: Jamie Oliver)

15. Sardientjes (Portugal) 

PortoSardientjes

Typisch Portugees zijn de sardientjes. Tijdens onze foodtour in Porto proefden we allerlei varianten van dit heerlijke visje. Sardientjes zijn op vele manieren klaar te maken. Ook leuk is om eens Portugese tapas te serveren in plaats van Spaanse tapas. Vergeet dan niet de Lupini Beans. Deze boontjes eet je als pinda's. Lekker uit het handje met een borrel erbij. De gele boontjes smaken zout en knabbelen lekker weg. Verder zijn de Portugezen dol op vlees, veel vlees. Serveer daarbij een rode port en je Portugese avond is compleet. 

Wat is jouw favoriete vakantiegerecht?

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in