Skip to main content

  Montagu

  • Montagu, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 11 maart 2017

  Witte wijnstad

  De bergen schieten aan ons voorbij, hier en daar doemen al wijnvelden op. De wijnroute brengt ons naar het pittoreske en mondaine Montagu. Een klein, wit stadje dat zich graag het kleine zusje van Franschhoek noemt. De witte kerk prijkt aan het einde van de lange straat, Long Street doorkruist de stad met aan weerszijden niets dan schattige, historische Victoriaanse huizen. We slapen op een plek die rechtstreeks uit een hip magazine komt; omringd door groene olijfbomen in een smaakvol huis mét eigen zwembad. Montagu is een ideale tussenstop aan de Wijn Route. 

  Montagu Garden Route2

  Montagu Kaap Hollandse Huizen Longstreet

  Historisch stadje

  Montagu is een historische stadje. Veel van de huizen dateren van halverwege de 19de eeuw. De meeste monumentale panden staan in Long Street, de ader van de stad. Het is een heerlijk, rustige plek aan de Wijn Route en daarom een fijne tussenstop. In de stad zelf zijn een paar restaurantjes en café's waar je goed kan eten. Een aanrader is Ye Old Tavern, ook onder de locals een geliefd restaurant dus reserveren is geen overbodige luxe. 

  Montagu historische huizen

  Warmwaterbronnen

  Hoewel Montagu geen bruisende, grote stad is, is er in de omgeving genoeg vertier. Montagu staat onder andere bekend om haar warmwaterbronnen. Een leuke activiteit is dan ook om in de bronnen te gaan zwemmen. De bronnen bevinden zich zo'n 2 kilometer buiten de stad en zijn toegankelijk vanuit een zwembad. Helaas is deze plek inmiddels wel behoorlijk commercieel geworden en moet je hier gewoon entree betalen om in het bad te mogen. Echt in de natuur badderen is er dus niet meer bij. Maar het blijft heerlijk om in warmwaterbronnen met een constante temperatuur van 43 graden te zwemmen. 

  Montagu Route62 view

  Stap op de tractor

  Eén van de meest populaire activiteiten in Montagu is een tripje met de tractor, serieus! Hoewel we zelf niet op de tractor zijn gaan zitten, werd het ons door iedereen aangeraden. Ik kan niet spreken uit eigen ervaring, maar het zal vast niet voor niets zo gewild zijn. Op een tractor verken je (op een langzame manier) de landschappen van Montagu. De tractor neemt je mee naar de top van de Landeberg (1500 meter). Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht, maar ook de weg ernaar toe is één en al natuur. Een goede manier van slow travel! 

  Montagu Longstreet

  Montagu Church Kerkstraat

  Activiteiten en bezienswaardigheden Montagu 

  • Ga dobberen in de Avalonbronnen in Montagu. Deze warmwaterbronnen hebben een constante temperatuur van 43 graden. Verwen jezelf extra door er een heerlijke spa-treatment bij te boeken.
  • Slow travel op zijn best, ontdek Montagu op een tractor! Laat je door de tractor langzaam de berg op brengen.
  • Bezoek het oude Engelse fort. Wanneer je vanuit Montagu richting Robertson rijdt, kom je onder het historische fort door. Er is hier een kleine tunnel door de berg gehakt en precies daar bovenop ligt de ruine van het fort. Deze werd door de Britten aangelegd 1899 tijdens de Boerenoorlog.
  • Shop en struin over de markt in Montagu. Elke zaterdag, zowel in de zomer als in de winter, is er de Montagu Saturday Market in Bath Street. 
  • Wandel een route door de Boesmanskloof in de Riviersonderendbergen. Dit is een geliefde wandeling omdat je door prachtige natuur loopt! De Boesmanskloofwandelig is een wandeling van 5 uur. Het wandelpad bevindt zich tussen de plaatsen Greyton en McGregor. Goed beginpunt is 'die Galg' vlakbij McGregor. Onderweg kom je langs steile hellingen, watervallen en kleine beekjes om in te zwemmen. 
  • Stoere outdooractiviteiten doe je bij Karoo Adventures, zoals rijden met een 4x4, ziplinen of crossen met een quad.  
  • Leer meer over het leven van de vroege Kaappioniers in het Worcester Museum. Dit is een openlucht museum met oude gebouwen met daarin voorbeelden van allerlei vormen van huisnijverheid. 

  Montagu Olive Stone Farm olive garden

  Olive Stone Farm Montagu outside cottage2

  Olive Stone Farm Montagu outdoor shower1

  Praktische info

  • Ga je een rondreis make door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Gaat je reis verder richting Oudtshoorn? Neem dan route62! Deze mooie route is echt de moeite waard!
  • Vanaf Montagu rij je door naar Franschhoek of (als je de andere richting uitgaat) naar Oudtshoorn als volgende stop!
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen.

  P1050162 001

  Montagu turtle Garden Route

  P1040733 001

  P1040761 001

  Montagu fruits Garden Route

  Montagu historisch Engels fort

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder