Skip to main content

  Tsitsikamma

  • Tsitsikamma, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 19 januari 2017

  "Plek met veel water"

  Ruige kliffen waar de golven tegenaan bulderen. Groene bergen bekleedt als een jungle. Een hangbrug over de wild kolkende zee. Tsitsikamma is één van de mooiste natuurparken aan de Tuin Route! Tsitsikamma heeft haar naam te danken aan de Khoi-stam. Het betekent letterlijk 'plek met veel water'. En dat is er! Een fenomenale kustlijn van wel 80 kilometer siert dit langgerekte natuurpark. Hier en daar worden de rotsen onderbroken door een zandstrandje. Een idyllische plek waar Moeder Natuur extra haar best op heeft gedaan. 

  In het Tsitsikamma park komen een wilde oceaan en ruige jungle prachtig samen. Dankzij de regenval is het park groener dan groei en dichtbegroeid met bomen. De kustlijn kenmerkt zich door een ruige branding, rotsen en kliffen en natuurlijk een helderblauwe zee. 

  P1030593 001

  De hangbrug van Stormsriver Mouth 

  Het is één van de bekendste en mooiste plaatjes van Tsitsikamma; de prachtige hangbrug. De hangbrug van Storms River Mouth is het begin van de Dolphin Hiking Trail. De wandeling naar de hangbrug heet dan ook de Stormsriver Mouth Trail (2 km). Vanaf het startpunt is het ongeveer een half uurtje wandelen naar de brug. Een wandeling langs de kliffen en door de bossen, maar wel over een aangelegd houten pad. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de Indische Oceaan. Hou je ogen goed open want er kunnen zomaar dolfijnen en walvissen voorbij zwemmen! De hangbrug is 77 meter lang en voert je van de ene klif naar de andere klif. Hier starten ook sommige kayaktours. 

  P1030686 001

  P1030692 001

  P1030633 001

  Hiking Trails

  Hoewel je vele wandelingen kan maken in het gebied, zijn er twee bekende trails waar wandelliefhebbers speciaal voor naar Tsitsikamma komen; Otter Trail en Tsitsikamma Mountain Trail. Hoewel dit eigenlijk trails zijn van meerdere dagen, kan je natuurlijk ook delen van de trail lopen.

  Otter Trail (42 km)

  De Otter Trail voert helemaal van Storms River naar Nature's Valley en is ongeveer 42 kilometer lang. In dit landschap (met bergen en kliffen) doe je ongeveer vijf dagen over de wandeling. Er zijn speciale reisorganisaties die een volledig verzorgde wandeltrip met overnachtingen aanbieden. Het is een bijzondere wandeling die je voert langs beken, rivieren, de zee, oerbos en fynbos. 

  P1030646 001

  Tsitsikamma Mountain Trail (60 km)

  Een ander beroemde trail is de Tsitsikamma Mountain Trail. Deze volgt deels dezelfde route als de Otter Trail maar is iets minder zwaar. De hele wandeling is 60 kilometer en beslaat dus meerdere dagen, maar je kan ook delen van de trail lopen. 

  P1030554 001

  Waterfall Trail (6 km)

  Deze wandeling is de start van de Otter Trail en voert je langs de ruige kustlijn tot de plek waar de Tweeriviere naar beneden klettert in een natuurlijk zwembad. Dit is een uitstekende stop voor een picknick of een duik in het bad van de waterval. 

  P1030647 001

  Hoogste bungeejump Zuid Afrika

  Aan mij niet besteedt, ik durf de sprong zeker niet te wagen. Maar voor de adrenalinezoekers onder ons is dit dé plek om van de brug te springen. De Bloukrans Bungee Jump is de hoogste commerciële bungee jump ter wereld! Je springt vanaf de Bloukrans brug in Tsitsikamma naar beneden en ziet op 216 de ondergrond dichterbij komen. Liever niet springen, maar wel de brug en de waaghalzen bekijken? Neem dan plaats in het restaurant of maak een wandeling over de brug. 

  P1030567 001

  P1030629 001

  P1030735 001

  Activiteiten in Tsitsikamma

  • Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Wandel delen van de Otter Trail of Dolphin Trail. Ga in elk geval wandelen langs de kliffen en de kust. Kortere wandelingen zijn de Waterfall Trail (6 km) en de Stormsriver Mouth Hike (2 km). 
  • Ga het water op! Kayak de Storms River op en aanschouw de natuur op haar best. Vaar door de kliffen en heb uitzicht op de groene bergen van Tsitsikamma. Een unieke ervaring. 
  • Zoef door de bossen van Tsitsikamma aan een kabelbaan. Voel je een aapje of een vogel, wat jij wil en ontdek de natuur vanaf de boomtoppen. Tsitsikamma Canopy Tours biedt leuke zipline uitjes. Je wordt gezekerd aan een kabel dus het is een veilige manier om eens door de bomen te klimmen.
  • Er is een klein strand waar je in de zomermaanden een verfrissende duik kan nemen; Storms River Mouth Beach. Verwacht geen meterslang zandstrand, maar een schattig klein strandje bij het begin van de wandeling naar de hangbrug. Dit is ook een geschikte plek om te snorkelen en te duiken. 
  • Een steile wandeling brengt je naar een prachtig uitkijkpunt met zicht op de kustlijn. The Lourie Trail brengt je naar Agulhas Look Out point. Het is maar een korte wandeling van 1 kilometer maar reken er zeker een uurtje voor. 

  P1030717 001

  IMG 20161010 183003 PANO 001

  Praktische info

  • Ga je een Rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Vanaf Tsitsikamma rij je door naar Addo Elephant NP of (als je de andere richting uitgaat) naar Knysna als volgende stop!
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen.

  P1030590 001

  P1030600 001

  P1030729 001

  Overnachten in Tsitsikamma

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder