Skip to main content

  Knysna

  • Knysna, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 23 december 2016

  Overweldigende natuur

  De zee buldert tegen de enorme kliffen van Knysna. De witte schuimkoppen op de golven verraden dat de wind een goede dag heeft. Het helderblauwe water steekt prachtig af tegen de rotsen en het witte strand. Ik sta bovenaan een heuvel, mijn haren leiden een eigen leven en wapperen in mijn gezicht. Mijn uitzicht is fenomenaal... de lagune van Knysna is één van de mooiste plekjes aan de beroemde Tuinroute. De natuur is hier de baas, met de zee als opperhoofd. 

  Het is hier, op deze plek, dat de Knysna-rivier kust met de wilde Indische ocean. Die rivier kronkelt door de groene heuvels en jungle-achtige bossen van Knysna. Want Knysna biedt niet alleen een prachtige ruige kustlijn, maar ook een groen woud vol planten en dieren! Na al dat natuurschoon belanden in een volgend sprookje; onze eigen boomhut in de bossen! Kan iemand me knijpen? Is dit wel echt?

  Knysna foto

  Toeristisch stadje

  Knysna (je spreekt het uit als Nais-na) is één van de leukste dorpjes aan de Tuin Route. Het dorp zelf is niet heel bijzonder (hoewel er wat winkeltjes en veel restaurants zijn). Je komt hier vooral naartoe vanwege de overweldigende natuur. Er zijn zoveel fiets- wandel- en autoroutes in het gebied, dat het moeilijk kiezen is. Zelfs na een week kan je niet alles in de omgeving gezien en gedaan hebben. Knysna is uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische trekpleister van de Tuin Route. Het dorp dankt zijn naam aan het schip van de Engelsman George Rex, genaamd de Knysna'. George Rex was volgens eigen zeggen de zoon van koning George III. Zijn moeder werd kort na zijn geboorte verbannen. De juistheid van het verhaal is nooit aangetoond. George maakte handelstochten langs de kust en was in 1839 landeigenaar van het gebied. Hier en daar zie je in het dorp nog gebouwen met de typische Engelse bouwstijl uit die tijd. 

  Knysna Tuin Route rotsen

  Knysna knysnatoerako

  Knysna Forest, een inheems bos

  Weelderige varens en kronkelende lianen creëren de sprookjesachtige sfeer van het Knysna Forest, met name rondom het gebied waar je de 'Elephant Walk' kan doen. Het bos is enorm uitgestrekt en kent daardoor verschillende gezichten. Van het oorspronkelijk bos is nog 'maar' 650 km2 over, waarvan 430 km2 staatseigendom is. De meubelmakers kregen in de 19de eeuw namelijk oog voor het inheemse hardhout in het bos. Ook nu nog vind je in het bos de enorme Outeniquageelhoutbomen, maar ook stinkhout- en ijzerhoutbomen. Deze zijn vaak behangen met een dikke laag korstmos, wat de bomen nóg ouder doet lijken. 

  Knysna Millwood Garden Route

  Knysna bezienswaardigheden

  Jubilee Creek Nature Reserve 

  Een wandeling terug in de tijd. In de bossen van Knysna zijn de overblijfselen te vinden van een oud goudmijnstadje, genaamd Millwood. Onderweg worden de bomen minder en minder en opeens ben je op de top van de heuvels. Het uitzicht over de heuveltoppen wordt mooier en mooier. Rij met je auto door tot 'Mother Holly's Tea Room' en wandel vanaf hier verder. Dit pittoreske, houten theehuisje is overigens te schattig voor woorden! Neem zeker even een lekkere versnapering voor je verder gaat. Of breng eerst nog een bezoek aan het kleine 'Gold Mining Museum' en krijg een indruk van deze plek in vroegere tijden. 

  Vanaf hier is het een eindje wandelen. Je wandelt naar de overblijfselen van de mijn, maar verwacht er niet teveel van. Je ziet waar de oude karretjes het spoor op gingen. Vervolgens wandel je verder naar het oude dorpje. Het is gewoonweg een mooie wandeling in een mooi gebied, de overblijfselen zijn er nauwelijks. Wel is het leuk om je voor te stellen hoe het hier in de jaren 1800 aan toe ging. Het nieuws dat hier goud werd gevonden, ging destijds als een lopend vuurtje. Binnen no-time ontstond Millwood, compleet met zes hotels!

  Een goede tussenstop is de waterval. De hele route is zo'n 5,6 kilometer. 

  Knysna oude mijn

  Elephant Walk

  Ooit liepen er honderden olifanten door het oerbos van Knysna, maar door de jacht en slacht is daar helaas niet veel van over. Toch zou er, volgens verhalen en geruchten, nog ongeveer een aantal olifanten in het wild leven. Voor mij zou dat al reden genoeg zijn om toch alert te blijven, je weet maar nooit! De Elephant Walk bestaat niet uit één, maar drie verschillende routes. Ze variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, laat je van tevoren dus even informeren. Onderweg kom je stroompjes tegen, maar ook de bekende Outeniquageelhoutbomen! Houd ook je ogen open voor fladderende beestjes want de kans bestaat dat je hier de Knysnatoerako tegenkomt.

  Knysna lagune

  Knysna Lagune

  De zee kust de rivier hartstochtelijk in het hart van Knysna. De Knysna-rivier kronkelt hier door het landschap als een sidderende aal. Een prachtige baai die uitkomt in de zee. 

  Bezienswaardigheden en activiteiten in Knysna

  • Knysna is Zuid Afrika's belangrijkste centrum van de commerciële oesterkwekerij! Er is dus geen betere plek om verse oesters te proeven! Bezoek een oesterkwekerij en slurp deze delicatesse naar binnen.
  • Voor een fantastisch uitzicht ga je naar de wijk 'The Heads'. Vanaf hier kijk je naar zowel de zee als de rivier. Je kan helemaal naar boven rijden voor het uitzichtpunt, maar daal daarna ook af naar beneden vanwaar je het strand kan betreden. 
  • Het East Head Café is volgens insider het beste restaurant van Knysna. Niet alleen omdat deze op een schitterende plek ligt, maar ook omdat je er heerlijk kan eten. Wees wel geduldig als je naar het restaurant gaat, want er is soms een wachtrij van wel een uur! 
  • Wandel één van de drie Elephant Hiking Trails. Hoewel de kans klein is dat je een olifant tegenkomt, is de route de moeite waard. 
  • Rij naar Mother Holly's Tea Room voor een heerlijke versnapering en wandel vanaf hier verder naar het oude (en vergane) mijnstadje Millwood. Hier vind je ook het kleine, schattige Millwood House Museum over de goudindustrie in Knysna en de Brit George Rex.
  • Ga het water op! Water is er in overvloed in Knysna. Er is dus geen betere manier om de omgeving te verkennen dan met een bootje. Je kan kiezen om zelf te kanoën in de Lagune, maar er vertrekken ook rondvaartboten die verder stroomopwaarts varen. 
  • Wil je neerstrijken op een mooi strand, ga dan naar het plaatsje Noetzie (alleen de naam is al leuk). Parkeer je auto op het parkeerterrein bovenaan de kliffen. Vanaf hier kan je afdalen naar het mooie strand, omringd door vijf kastelen (die nu allen woonhuizen zijn).
  • The Featherbed Nature Reserve, is een privaat natuurreservaat in Knysna waar allerlei eco-ervaringen worden georganiseerd. Tijdens een 4 uur durende excursie zie je de natuur op haar best. Trek je goede wandelschoenen aan en geniet van een dagje in de natuur!

  Knysna Eco Boomhut Treesuite

  Knysna Phantom Eco Reserve Treehouse

  Praktische info

  • Ga je een Rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen. 

  Knysna strand en lagune

  Knysna roadtrip Soetkees

  Overnachten in Knysna

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder