Skip to main content

  Franschhoek

  • Franschhoek, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 9 april 2017

  Mondain & culinair

  Wijnliefhebbers, bourgondiërs, foodlovers en levensgenieters opgelet! Dit is de wijnhemel. Een walhalla voor culinaire snoepers. Een plek waar je maag optimaal verwend wordt. Franschhoek is de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Van de top 100 restaurants van het land vind je er maar liefst 8 in Franschhoek! Niet alleen het eten is een culinaire belevenis, maar natuurlijk ook vooral de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen die hier verbouwd worden. De hele stad en haar groene omgeving ademt wijn. We gaan van wijnhuis naar wijnhuis en bestellen de meest lekkere proeverijen. We nippen van een beetje rode wijn, smullen van de hapjes en proberen ook de witte wijn. Alles is even lekker. Het is gewoonweg een opgaven om niet om 13.00 uur al beschonken rond te waggelen. 

  P1050789 001

  Idyllisch dorpje

  Franschhoek is een groot dorp, maar heeft haar idyllische uitstraling weten te behouden. De typische witte Kaap-Hollandse huizen staan pronkend langs de kant van de weg. Ze steken af tegen de groene achtergrond; vruchtbare bergen vol wijnvelden. De sfeer is er fijn en het voelt er kleinschalig en gezellig. Aan de hoofdweg Huguenot Road vind je tal van gezellige restaurantjes en winkeltjes. Het is dé plek van Franschhoek om rond te wandelen. Geen probleem om elke avond een ander goed restaurant te vinden (en dan heb ik het nog niet over de wijnhuizen gehad!). Veel meer dan de hoofdweg is er in Franschhoek zelf niet, maar de directe omgeving is des te interessanter! En juist om deze reden strijk je hier neer;  de uitstekende wijnhuizen met goede wijnen, prachtige landschappen en oogstrelende wijnhuizen. 

  P1050322 001

  IMG 20161023 143837 001

  P1050442 001

  Franse invloed

  In 1694 wees de VOC deze plek toe aan diverse Franse hugenotenfamilies. De nieuwe kolonisten; boeren, ambachtslieden en wijnbouwers, drukten hun stempel op het hele gebied. De Hollanders noemden dit gebied "De Fransche Hoek". Et voilá, een stadsnaam is geboren. De Franse invloed is in de stad nog goed te merken. Behalve de stad hebben ook nog veel inwoners een van oorsprong Franse achternaam zoals Joubert of Du Toit. Maar ook restaurants en wijnhuizen hebben namen als Haute Cabrière en L'Ormarins. De Franse hugenoten richten zich vooral op het verbouwen van wijn, ook nu nog. Veel Khoi werden door de Fransen gebruikt als slaven. Om de slaven afhankelijk te maken, kregen zij dikwijls uitbetaald in wijn in plaats van geld. 

  Franschhoek Zuid Afrika

  P1050445 001

  Wijn proeven! 

  Het klimaat in dit gebied, in de vallei, is het gehele jaar door mild en dus uitstekend om druiven te verbouwen. Waar je ook kijkt, het uitzicht in Franschhoek is dan ook prachtig; groene wijnvelden, groene wijnvelden en nóg meer groene wijnvelden. Hier en daar onderbroken door een wit landhuis met Kaap-Hollandse gevel. Je kan hier werkelijk hele dagen vullen met het proeven van wijn. Al vanaf 's ochtends 10.00 uur openen de meeste wijnhuizen hun deuren en kan er een proeverij besteld worden. In de meeste gevallen is deze proeverij slechts enkele euro's (die je terug krijgt als je wijn koopt) of zelfs helemaal gratis. En de wijnen zijn goed, smooth, zacht in de mond en komen 'vers van de pers'. 

  De wijnhuizen zijn moderne hoogstandjes; chique en netjes ingericht. Behalve wijnproeverijen kan je bij de meeste wijnhuizen uitstekend lunchen en 's avonds dineren. De tuinen van de wijnhuizen zijn een pareltje op zich, waar je doorheen kan wandelen. Ook hebben sommige wijnhuizen speeltuintjes voor de kids en verzorgen sommige wijnhuizen rondleidingen. 

  P1050763 001

  P1050543 001

  Wine Tram

  Een populaire manier voor veel toeristen om je te verplaatsen in Franschhoek is met de 'Wine Tram'. Een 'hop-on-hop-off' trammetje (dat gewoon op wieltjes rijdt hoor) die je rond rijdt. Op zich ideaal, want niemand hoeft nuchter te blijven en iedereen kan meedoen met alle proeverijtjes. Je hoeft geen rekening te houden met alcoholpercentage en laat je lekker door de stad en zijn omgeving rijden. Er zijn heel veel wijnhuizen die meedoen met de Wine Tram, dus de keuze is reuze. Nadeel is dat je wijnhuizen met drommen tegelijk bezoekt en je zelf niet het tempo kan bepalen. Je moet om een bepaalde tijd toch dat treintje weer op. 

  P1060007 001

  P1050568 001

  Onze favoriete Winefarms

  Hoewel je geen verkeerde keuze kan maken, zijn er een paar winefarms die wat ons betreft er 'met kop en schouders bovenuit steken'. Omdat ze kleinschalig en intiem zijn of omdat ze de meeste tuin ooit hebben! Wist je trouwens dat je bij de meeste winefarms ook kan overnachten? Dit waren in Franschhoek onze favorieten: 

  • Boschendal. Met stip op nummer 1 staat Boschendal. Een winefarm met de absolute 'wauw-factor'. De gebouwen zijn zo smaakvol en mooi, witte Kaap-Hollandse gebouwen met prachtige tuinen. Tuinen die met veel oog voor detail zijn aangelegd en worden onderhouden, vol rozen, gekleurde bloemen en groen. Op de winefarm is er van alles te doen; je kan er picknicken (aanrader!), vers brood halen bij de eigen bakker, smaakvol uiteten in één van de restaurants en natuurlijk wijn proeven. Reserveren is geen overbodige luxe, want 's avonds zit het hier tjokvol en dat is niet voor niets! 
  • Babylonstoren. Eigenlijk een gedeelde eerste plaats met Boschendal, want tjonge wat is Babylonstoren een idyllische plek. Nog niet eerder heb ik zo'n grote tuin gezien. Een tuin ingedeeld in thema's en wandelingen; zo groot! Voor een plekje in het restaurant moet je dagen van tevoren reserveren, zo geliefd is deze plek. Lunchen kan je in de groene serre, ook een belevenis op zich. Neem behalve een zonnehoed ook een portie geduld mee, want reserveren voor de lunch kan niet. Het is wachten op je beurt. Je kan hier uren vermaken door gewoon rond te struinen door de tuinen en wijn te proeven. Koop nog een leuk souveniertje in de farmwinkel en je dag is helemaal compleet. 
  • La Bourgogne. Dit wijnhuis heeft niet alleen heerlijke, toegankelijke wijnen maar verbouwt ook olijven en olijfolie. Behalve een wijnproeverij kan je hier dus ook een olijven-proeverij bestellen, ook leuk! 
  • Holden Manz. Holden Manz noemt zich ook wel 'Franschhoek's  Hidden Gem' en dat klopt ook wel. Het ligt een beetje achteraf, hoewel de wine tram er ook de weg naar toe weet. Holden Manz ziet er werkelijk prachtig uit en heeft als decor de ruige bergen van Franschhoek. Geniet van een wijnproeverij terwijl je uitkijkt over de wijnvelden en de bergen. Een rondleiding door de wijnkelders behoort ook tot de mogelijkheden. 
  • Grande Provence. Een estate met een geschiedenis van meer dan 300 jaar! Prachtige tuinen omarmen de witte wijnboerderij. Hier kan je heerlijk lunchen en dineren. Vergeet niet te reserveren, want vol is vol (en dat is het vaak!). Je kan er ook wijn proeven en leren wijn 'blenden'. 
  • Moreson Bread & Wine. Behalve goede wijnen, heerlijke eten en drinken en prachtige wijnvelden, staat Moreson ook in Franschhoek bekend om zijn broden! Ben je in Franschhoek dan is het heerlijk om bij restaurant Bread & Wine eens te komen eten. Natuurlijk is er, zoals een goede wine estate betaamd, ook de mogelijkheid om de wijn te proeven. Dan in combinatie met een heerlijke broodje is een streling voor de tong.
  • Van Ryn's Distellery and Brandy Cellar. Geen wijn, maar brandy! Van Ryn's klinkt niet alleen een beetje Nederlands, maar kent ook daadwerkelijk een Nederlandse herkomst; onze brandenwijn. Erg leuk om een bezoek te brengen aan de kelders en om wat meer te weten te komen over de herkomst en de maak van brandy. Ook eens wat anders dan al die wijn! 

  P1050590 001

  P1050789 001

  Uiteten in Franschhoek

  Fine Dining in het centrum

  Een verkeerde keuze maken, bestaat eigenlijk niet. Hier kan je bij elk restaurant en bij elk Wine Estate uitmuntend dineren. Culinaire hoogstandjes tegen een betaalbare prijs. In Nederland doen we dit soort dinertjes niet vaak vanwege de hoge kosten, maar in Franschhoek is dat ineens betaalbaar. Erg fijn! 'Fine dining' in het centrum doe je restaurant Foliage, Ryan's Kitchen en the French Collection. Net buiten het centrum kan je dineren met een waanzinnig uitzicht over de vallei! Restaurant en Wine Estate Roca is een top restaurant met een fijne sfeer. Reserveer vooral een plekje aan het raam. 

  P1050457 001

  P1050531 001

  Trendy hotspots

  Heb je een keer zin in een 'gewoon' goede maaltijd. In niet te fancy, maar wel lekker? Dan heb ik ook een paar tips voor je. Tuc Tuc Microbrewery is een hele leuke hotspot in Franschhoek. Trendy, sprankelend en anders dan de rest. Hier eet je een heerlijke Mexicaanse burrito of nacho's met guacamole met een eigen gebrouwen biertje! Een keer wat anders dan steeds wijn! Een gezellig restaurant/bar met een leuk terras aan de hoofdweg. 

  Een andere lekkere hotspot is Allora. Dit Italiaanse restaurant heeft niet alleen een verse pizza in huis, maar ook échte pasta's en natuurlijk een goed stuk vlees zoals je dat alleen in Zuid Afrika kan eten. Het restaurant zit verborgen in de hoek van een gezellig pleintje. Het heeft een klein terras, maar ook van binnen ziet het er appetijtelijk uit. 

  P1050454 001

  Dineren bij Wine Estates

  Absolute toppers (maar wel buiten het centrum van Franschhoek) zijn wat mij betreft Babylonstoren en Boschendal. Maak zeker één avond vrij om hier te gaan dineren. Reserveer wel van tevoren want anders is de kans groot dat het vol zit. De sfeer bij beide Wine Estates is echt idyllisch, romantisch en sprookjesachtig. De restaurants van beide wine estates zijn stijlvol en smaakvol ingericht, VT Wonen is er niets bij! 

  P1060022 001

  Praktische info 

  • Ga je een rondreis make door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Gaat je reis verder richting het Oosten, naar Montagu? Neem dan route62! Deze mooie route is echt de moeite waard!
  • Vanuit Franschhoek kan je reis ook de andere kant op gaan, richting Stellenbosch of Kaapstad!
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen.

  P1050795 001

  P1050795 001

  P1050795 001

  P1050795 001

  Overnachten in Franschhoek

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder