Skip to main content

  Kleurrijk Kaapstad

  Wat ben je kleurrijk, vriendelijk en ontzettend mooi, Kaapstad. De imposante Tafelberg is overal in de stad aanwezig. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht op deze miljoenenstad. De Afrikanen noemen hun Kaapstad ook wel liefkozend 'Mother City'. Omdat de stad voor je zorgt, lief voor je is en je omarmt. Een veelzijdige stad; van moderne gebouwen tot pittoreske huisjes. Van een bruisende haven tot een ruige kustlijn. Van glooiende bergen met brutale bavianen tot tropische strandjes met gekke pinguïns. Van boven tot onder, van links naar rechts, Kaapstad leeft en zal je zeker niet vervelen. Dans mee op het ritme van de trommel, eet je weg door de stad met de lekkerste Afrikaanse gerechten en geniet van de bijzondere vibe van de city. 

  Het Centrum van Kaapstad

  Kaapstad heeft een compact centrum wat goed te belopen is. Van de verschillende wijken naar elkaar is het verstandig een taxi te nemen, maar in het centrum zelf kan je alles te voet doen. Belangrijkste en mooiste straten van Kaapstad zijn Longstreet en Kloofstreet. Aan deze straat staan veel historische gebouwen; rijkversierde victoriaanse gebouwen met balkons en smeedijzeren details. Tegenwoordig zitten er in deze oude gebouwen winkels, cafés en restaurant. Sommige restaurants en cafés hebben op het balkon terrassen gemaakt, erg gaaf. Daarnaast is St. Georges Mall een leuke straat waar veel locals hun waar verkopen in kleine stalletjes, straatmuzikanten staan te zingen en waar je vele terrasjes vindt. Of wandel eens naar Greenmarket Square waar altijd wel een markt aan de gang is. Voor het goede nachtleven moet je ook in Longstreet zijn. Tot in de late uurtjes kan je cocktails drinken op de Victoriaanse balkons. 

  P1010791 001

  P1020198 001

  The Gardens

  Ook in het centrum vind je de groene oase 'The Gardens'. Een stukje rust in het drukke Kaapstad. Wandel door de tuinen van the Gardens, langs weerszijden van het groene park zie je historische gebouwen. The Gardens zijn in 1652 aangelegd om schepen op weg naar het Oosten te voorzien van verse groenten en fruit. Er staan nu veel exotische bomen en struiken. In het park komen ook de locals graag voor een picknick of een dutje in de schaduw van de bomen. Voor de kinderen is er een speeltuin en is er zelfs een openluchtrestaurant. Heerlijk om even te ontsnappen aan de toeterende taxi's. Daarnaast vind je in The Gardens een aantal interessante musea, zoals het Iziko South African Museum and Planetarium en het Iziko South African National Gallery. Ook kan je even binnenlopen bij de National Library.

  De Tafelberg

  Wie denkt aan Kaapstad, denkt aan de iconische Tafelberg. Het is één van de beroemdste bergen ter wereld en met recht! De Tafelberg, of de Moederberg zoals de Afrikanen hem liefkozend noemen, is meteen te herkennen aan zijn platte bovenkant. Van kilometers afstand pronkt de Tafelberg boven alles en iedereen uit en verraad waar Kaapstad ligt. Je kan je geen foto van Kaapstad voorstellen zonder de Tafelberg daarop! Bovenop de berg vind je een National Park vol flora en fauna, maar vooral de uitzichten zijn fenomenaal. Je voelt je klein en nederig op deze enorme berg. Uitkijkend op een miljoenenstad, op de zee en op Robbenisland. De wind waait door je haren terwijl je rondloopt op dit enorme plateau. Waar je ook kijkt, het uitzicht stelt nooit teleur. Behalve misschien als de berg is ingepakt in een dikke pak wolken. En dat komt nogal eens voor. Zorg er dan ook voor dat je op een heldere dag meteen je kans grijpt en naar boven gaat! Wist je trouwens dat De Tafelberg tot één van de zeven wereldwonderen behoort?

  P1020242 001

  Er zijn twee manieren om boven op de Tafelberg te komen; één voor de die-hard avonturiers en één voor de luxereizigers. Ik geloof zelf graag dat ik een avonturier ben, maar stiekem heb ik toch echt de Kabeltram naar boven genomen. De kabeltram gaat dagelijks (als het weer goed is) omhoog en omlaag. Je kan er ook voor kiezen om één deel van de route te wandelen en het andere deel met de tram te doen. Omdat naar beneden lopen misschien nog wel zwaarder is dan omhoog lopen, kan je het beste met de kabeltram weer naar beden gaan. Ook een fijn vooruitzicht als je eenmaal boven bent, je hoeft niet weer naar beneden. Natuurlijk is de kabeltram gewild en populair, dat betekent druk druk druk. Zeker in het hoogseizoen moet je een geduldig mens zijn om mee te mogen met de tram. Maar echt, het is de moeite waard. Je mag het niet overslaan. Tip: ga 's ochtends héél vroeg en neem de eerste tram of ga 's avonds net voor zonsondergang. Dan zijn de rijen beduidend korter en het uitzicht wordt er zeker niet minder om. Koop je kaartjes alvast online, dat scheelt ook weer even wachten. 

  P1020092 002

  Bo-Kaap

  De fel gekleurde huisjes van Bo-Kaap zijn een sprookje op zich. Ik dacht eigenlijk altijd dat er vast een heel historische verhaal achter zou zitten, maar helaas. De wijk kent weliswaar een rijke geschiedenis, maar de huisjes zijn pas na de apartheid in felle kleuren geschilderd. Toch blijft het een plaatje om te zien en moet je er gewoonweg even doorheen wandelen. Bo-Kaap is van oorsprong de Maleisische wijk van Kaapstad. Maleiers werden van 1658 door de VOC naar de Kap gebracht. Dit waren vooral moslims uit Sri-Lanka, Indonesië en India. Deze mensen waren voornamelijk slaven. Na de afschaffing van de slavernij in 1834 vestigden de Kaaps Maleiers zich in deze wijk, een gebied boven de Kaap (Bo-Kaap). Daarom vind je op de Zuid-Afrikaanse menukaart zoveel Maleisische invloeden zoals een gekruide Indiase curry. 

  P1020016 001

  V&A Waterfront

  Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in V&A Waterfront. Dit gebied aan de haven is een modern paradijs met winkels, boetiekjes en restaurants. Het is een bruisende, commerciële hotspot waar altijd wat te beleven is. Ook 's avonds is het hier gezellig en druk. Het is moeilijk kiezen uit de vele restaurants in dit gebied. De meeste van de restaurants zitten aan de haven en bieden uitzicht op het water. Er is veel entertainment, waaronder livemuziek in de bars en openluchtconcerten in het Waterfront Amphitheatre. Ook vind je er een enorm Shopping Centre (waar je van moet houden) en een Aquarium. Vanaf hier vertrekken de boten naar Robben Island. Zonder meer een plek waar je je nooit hoeft te vervelen. 

  P1020235 001

  Robbenisland

  Wie kent het niet, Robbenisland? Dit eiland 'dankt' haar beroemdheid aan de bekendste inwoner... Nelson Mandela. Het eiland is, met Alcatraz, één van de beroemdste gevangeniseilanden van de wereld. Nelson Mandela woonde hier maar liefst 18 jaar! Nadat de laatste politieke gevangenen in 1991 waren vrijgelaten, vestigde het South African Natural Heritage Programme zich op het eiland. Niet alleen vanwege de rijke geschiedenis van de plek, maar vooral omdat het eiland een belangrijk broedkolonie is voor vele vogelsoorten. Er broeden meer dan 130 soorten. Pas in 1997 werd het eiland een museum en in 1999 werd het eiland opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot mijn grote spijt kan ik je niet meer vertellen over het eiland zelf, ik ben er niet geweest. Ik was zo naïef om te denken een dag vooraf nog wel een kaartje te kunnen kopen. Think again! Al dagen, soms weken van tevoren, kan het uitverkocht raken. Er gaan enkele boten per dag naar het eiland en vol is vol. Wil je graag een bezoek brengen aan Robbeneiland, plan het dus van tevoren in en koop je kaartjes online! 

  P1020034 001

  Beste uitzicht van de stad

  Natuurlijk is het uitzicht van de Tafelberg fenomenaal. Je ziet de hele stad, zelfs de buitenwijken, de stranden en de zee. Maar het mooiste plaatje van Kaapstad schiet je toch echt mét de Tafelberg erbij! Daarom kan je voor een mooi uitzicht en goed kiekje het beste Signal Hill oprijden. Het is, op weg naar de Tafelberg, maar een klein stukje om. Hier kan je de stad fotograferen mét de Tafelberg erbij op. Je fotografeert Parijs ook niet vanaf de Eiffeltoren maar mét Eiffeltoren, hetzelfde geldt wat mij betreft voor Kaapstad. Op Signal Hill vind je overigens ook leuke wandelroutes én je kan vanaf hier paragliden naar beneden! 

  P1020155 001

  P1020114 001

  Activiteiten en bezienswaardigheden in Kaapstad

  • Wandel rond in het centrum en de groene The Gardens het hart van Kaapstad. 
  • Eet een hapje bij Mama Africa of bij The Village Idiot, twee leuke hotspots!
  • Ga de wolken in! En neem de kabeltram de Tafelberg op voor een fenomenaal uitzicht over de sta. 
  • Schiet een kiekje van de stad mét Tafelberg erop, rij of wandel naar Signal Hill.
  • Neem de boot en ervaar de geschiedenis van Robbenisland. Vergeet niet van tevoren kaartjes te bestellen.
  • Struin door de winkelstraten en diner met uitzicht op zee in de wijk V&A Waterfront..
  • Toe aan een dagje strand? Ga naar het tropische Camps Bay
  • Maak een rondje om de Kaap! Een prachtige route naar het meest zuidelijke puntje van Afrika; Kaap de Goede Hoop.
  • Vanuit Kaapstad kan je gemakkelijk een dagtrip maken naar Stellenbosch of Franschhoek (maar nog leuker is natuurlijk om er een paar dagen te verblijven) en de beste wijnen van Zuid Afrika te proeven!
  • Een absolute hotspot, ook onder de locals, is The Old Biscuit Mill in de wijk Woodstock. The place to be voor een ontbijtje, brunch en met bruisende evens zoals 'The Neighbourhood Market'! 

  IMG 20161005 114317 001

  Rondje om de Kaap 

  Een absolute aanrader is om een auto te huren en een rondje 'om de Kaap' te rijden. Je rijdt dan via de panoramische Chapmans Peak (één van de mooiste routes van Zuid Afrika!) naar Kaap de Goede Hoop. Onderweg kom je langs afgelegen baaitjes en dorpjes met grappige namen als Kommetjie en Vishoek.

  P1020431 001

  P1020439 001

  Chapmans Peak

  Wij starten onze rit in hartje Kaapstad en rijden meteen door naar Chapmans Peak. Hoewel de route niet lang is, is het een pareltje. Je rijdt door de uitgehakte bergen, langs steile kliffen met uitzicht op zee. Onderweg zijn er allerlei picknickpunten en uitzichtpunten waar je je auto kan parkeren en kan genieten van fantastische uitzichten. Let wel op de brutale bavianen! Neem de tijd om deze route langzaam af te leggen want voor je het weet is de Chapmeans Peak Drive alweer ten einde. Rij dan meteen door naar National Park 'Kaap de Goede Hoop' want daar is nog meer ruige natuur te vinden. 

  P1020452 001

  Kaap de Goede Hoop 

  Trek minstens een hele dag uit voor deze route, want hij is adembenemend mooi! Eenmaal binnen de toegangspoortjes van Kaap de Goede Hoop moet je uitkijken dat je geen wilde dieren omver rijdt. Wij moesten al meteen een stop maken om een schildpad te laten oversteken. Verschillende wilde dieren leven in dit park, waaronder schildpadden, apen en verschillende soorten bokken. In het National Park heb je tientallen mooie wandelroutes, van kleine routes tot uitdagende! Deze krijg je uitgereikt zodat je het park inrijdt. Ook kan je er kamperen, is er een uitkijkpunt met restaurant en is dit een goede plek om dolfijnen te spotten. Rondom de Kaap kan je daarnaast de Southern Right Whale spotten of één van de andere walvissoorten. Houd je ogen dus goed open of neem een verrekijker mee! Op het puntje van het schiereiland ligt Kaap de Goede Hoop, het meest zuidwestelijke puntje van Afrika. Hier komen de koude en warme oceaanstromen letterlijk met elkaar in aanraking. De zee is hier onstuimig en wild. Dat is ook de reden dat op deze plek voor schepen zijn vergaan, waaronder de bekende Vliegende Hollander. De legende van de Vliegende Hollander ontstond in 1641, toen de Nederlandse kapitein Van der Decken op weg naar huis in noodweer terehct kwam bij Cape Point. ZIjn schip moest het afleggen tegen de hoge golven en zonk. Maar Van der Decken zower dat hij de Kaap zou ronden, al zou het duren tot de Dag des oordeels. Sindsdien is er bij slecht weer al vele malen een spookschip gezien, met gebroken masten en kapotte zeilen. Ben jij er met slecht weer? Hou je camera dan in de aanslag ;)

  Het National Park Kaap de Goede Hoop is onderdeel van 'Table Mountain National Park'. Dat betekent dat je ook hier entree moet betalen en dat er openingstijden zijn. Check dit van tevoren even. 

  P1020524 001

  Bouders Beach 

  Een ander stop die je gaat maken tijdens je rondrit over het schiereiland is vast en zeker Boulders Beach. Je kan Kaapstad gewoonweg niet verlaten zonder een kiekje van de grappige pinguïns. Hoe verzinnen ze het? Een pinguïn in het warme en zonnige Afrika! Je vindt de Boulders pinguïn kolonie in het plaatsje Simon's Town. Met borden wat je de juiste kant op gewezen. Bedenk wel dat dit inmiddels een drukke toeristische trekpleister is. Er komen zoveel mensen kijken naar de guitige diertjes dat je niet meer zomaar het strand kan betreden. Ter bescherming van de dieren en de duinen zijn er loopborders geplaatst. Natuurlijk helemaal terecht, maar dat haalt de charme er misschien wel wat vanaf. Toch blijft het leuk en grappig; een kolonie piepende pinguïns op een tropisch strand. 

  IMG 20161005 155438 001

  Simon's Town

  Het pittoreske Simon's Town is overigens ook een bezoekje waard. Het is één van de weinige authentieke dorpjes rondom Kaapstad waar karaktervolle gebouwen staan. Vooral de hoofdweg is leuk om te zien. De Victoriaanse huizen staan hier in een lange rij aan de weg. Je kan hier prima stoppen voor een lekkere lunch! 

  Wijntjes proeven 

  Als je in Zuid Afrika bent, dan is wijnproeven een must. De ene wijnboerderij is nog mooier dan de andere. De keuze is reuze! En eigenlijk kan je niet verkeerd kiezen, want elke wijnboerderij heeft zijn eigen charme en zijn eigen kwaliteiten. In de meeste wineries kan je niet alleen wijnproeven, maar ook heerlijk lunchen, dineren of picknicken! Vanuit Kaapstad is het nog geen uurtje rijden naar Stellenbosch! Een must dus. 

  Lees mijn blog over Mooiste Winefarms Stellenbosch

  P1020153 001

  Welke wijk voor je hotel?

  Kaapstad is over het algemeen een veilige stad, zeker als je je gezond verstand gebruikt. Kijk eens op deze kaart om een goed overzicht te krijgen welke wijken als 'veilig' worden bestempeld. Hoewel overal in Kaapstad geldt; loop niet te koop met je waar, geen dure sieraden en mijdt sommige gebieden in het donker. Er een aantal wijken waar je liever wel en waar je liever niet met je hotel zit. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de afstanden. Kaapstad is een uitgestrekte stad, dus een taxi is geen overbodige luxe. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt, wil je graag op loopafstand van het centrum waar je 's avonds een borrel kan drinken of ben je liever dicht bij de zee en stranden? Wij kozen voor de wijk Green Point; omdat het dichtbij het centrum is én dichtbij het V&A Waterfront, twee gebieden waar er genoeg keuze is voor een gezellig restaurantje. Wil je graag dichtbij het strand kies dan voor de wijk Camps Bay. Het V&A Waterfront is ook een prima locatie voor je hotel, dichtbij de gezelligheid en je bent in no-time in het centrum. Wat mij betreft drie hele goede wijken om te kiezen voor je verblijf. 

  P1010763 001

  Praktische info

  • Ga je een Rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen. 

  IMG 20161005 110707 001

  P1020129 001

  P1010846 001

  P1020141 001

  P1020170 001

  Overnachten in Kaapstad

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder