Skip to main content

  Oudtshoorn

  • Oudtshoorn, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 27 januari 2017

  Struisvogels in een kleine woestijn

  Ingesloten tussen twee machtige bergketens en bewoond door struisvogels en stokstaartjes, we zijn in Oudtshoorn. Het lijkt wel of we de verkeerde afslag hebben genomen in rondrijden in het landschap van Nevada, maar dit is toch echt Afrika. Een oude stad, ooit groot en rijk geworden door de veren van de struisvogel. Ook nu nog zie je de lange nekken van de struisvogels om je heen wegschieten. De bergen rondom de stad zijn majesteus en gewoonweg bergpassen rijden is dé manier om deze schitterende omgeving te aanschouwen...

  P1040573 001

  Verenhoofdstad

  Het landschap verandert langzaam in een woestijnachtige omgeving. De bergen zijn rood van kleur, het is er warm en stokstaartjes schieten over de weg. De groene en waterrijke Garden Route hebben we duidelijk achter ons gelaten. Het lijkt wel alsof we rondtoeren in het woestijnlandschap van Nevada, maar niets is minder waar. Want In Zuid Afrika rijd je in één dag door 'vier verschillende continenten'. Om ons heen zien we de nieuwsgierige, guitige kopjes van struisvogels. En het zijn deze beesten die Oudtshoorn rijkdom en weelde hebben gebracht. Zij hebben Oudtshoorn groots gemaakt. De stad Oudtshoorn is in 1847 gesticht aan de voet van de Swartberge om te voorzien in de behoeften van de groeiende boerengemeenschap van de Kleine Karoo. Dankzij de victoriaanse en later edwardiaanse modetrends maakte de struisvogelindustrie een ware groei door. Ook nu nog zie je in Oudtshoorn voorname victoriaanse herenhuizen! Het hete, droge klimaat van de Karoo is bij uitstek geschikt voor struisvogels, Zij eten graag luzerne en dat groeit hier erg goed. Hoewel onze kleding nauwelijks nog struisvogelveren hebben, wordt ook nu nog Oudtshoorn de struisvogelhoofdstad van Zuid Afrika genoemd. Tegenwoordig leveren de struisvogels eieren, leer, vlees en beendermeel. 

  P1040686 001

  P1040480 001

  Kleine Karoo 

  Waren we een paar dagen geleden nog in Tsitsikamma, plek met veel water. Nu zijn we beland in een de Karoo, wat in het Khoi Khoi 'plaats van weinig water' betekent. Het landschap zou niet meer kunnen verschillen en dat maakt deze reis nou juist zo afwisselend. De Kleine Karoo doet je echt denken aan een woestijn. Het is hier dor en droog. In tegenstelling tot de groene Garden Route valt er per jaar niet meer dan 250-400 mm water. Het meeste water komt van de sneeuw die in de winter op de bergen valt. Wanneer je in het voorseizoen, de vroege lente, naar dit gebied komt, is de kans groot dat je de sneeuw nog ziet liggen! Onderdeel van de Kleine Karoo is het Gamkasberg Nature Reserve. Dit natuurreservaat verandert in de lente in een gigantische bloemenzee. In het Afrikaanse voorjaar is dit een weelderige plek vol bloemen maar ook wildlife zoals bavianen, zebra's en antilopen. 

  P1040644 001

  P1040627 001

  Swartberge & Outeniquabergen

  Het moge duidelijk zijn dat Swartberge Afrikaans is voor 'Zwarte Bergen' en ik begrijp wel waarom. De toppen van de berg zijn zo hoog en liggen vaak in de schaduw van zijn eigen rotsen. Ze zien er dreigend en vaak 'zwart' uit. In de wintermaanden kunnen ze echter beter de 'Witberge' heten, want dan zijn de toppen bedekt met een laag sneeuw. Een onwerkelijk gezicht in een omgeving die zo warm en droog is! Toch geeft deze sneeuw het gebied leven. Het is met het sneeuw- en smeltwater dat de bomen en vallei zich weet te voeden. De hoogste berg is de Swartberg met een hoogte van 2512 meter. Oudtshoorn is ingeklemd tussen de Swartberge in het noorden en de Outeniquebergen in het zuiden. De Outeniquabergen loopt evenwijdig aan de kust van de Indische Oceaan, van oost tot west. Deze bergen hebben weer een compleet ander uiterlijk, ze zijn rood, droog en dor. Rotsen flankeren de hellingen, net als hier en daar een cactus. Het lijkt wel of Oudtshoorn tussen twee werelden vast zit... Een bijzonder gezicht. 

  P1040550 001

  Vier Passenroute 

  Maak je op voor de rit van je leven. Een rit langs steile afgronden en door de bergketens van de Kleine Karoo. De Vier Passenroute brengt je langs de vier mooiste passen in deze regio. De route is ingeklemd door de Swartberge in het noorden en de Langeberg- en Outeniquabergen in het zuiden. De toch is zo'n 175 kilometer lang en brengt je van de Seweweekspoort naar Oudtshoorn, van Oudtshoorn naar Prince Albert door de Swartberge Pass (volgens vele de mooiste pas van de route!) en vervolgens van Oudtshoorn naar de Meiringspoort. Je wordt omgeven door een wonderschone natuur, groene heuvels, rotsachtige bergen, glooiende landschappen, hier en daar een dorpje, struisvogels en overstekende stokstaartjes. Je vergeet bijna om op de weg te letten! Zorg ervoor dat je genoeg tijd uittrekt voor de tour. Hoewel de afstand mee lijkt te vallen, zijn de wegen soms kronkelig en hobbelig. En daarnaast wil je genoeg tijd hebben om hier en daar te stoppen! 

  P1040516 001

  P1040643 001

  Bezienswaardigheden & Activiteiten in Oudtshoorn

  - Cango Caves. Onder de Swartberge ligt een netwerk van grotten en gingen met prachtige druipsteenformaties. Je kan een prachtige wandeling maken door een deel van de Cango Grotten, andere delen zijn voor het publiek niet toegankelijk (om de kristallen te beschermen). Er starten ook rondleidingen van ongeveer een uur. 

  - Swartberg Pass rijden. Bereid je voor op een ritje langs steile afgronden en diepe kuilen. Hoewel deze weg voor Afrikaanse begrippen er heel goed bij ligt, de pas is niet geasfalteerd, dus je moet wel tegen al dat schudden kunnen. De toch is absoluut de moeite waard. Het biedt een fenomenaal uitzicht over het dal en nog meer bergen! Begin je rit in Oudtshoorn en rijdt richting het noorden naar Prince Albert. Onderweg kan je eventueel een stop maken bij de Cango Caves. De Swartbergpas is één van de mooiste passen in de Kleine Karoo. 

  - Prince Albert bezoeken. Prince Albert is een prachtig dorp met een aantal bezienswaardigheden. De traditionele architectuur bepalen de ouderwetse charme van deze plaats.

  - Niet genoeg aan één mooie pas rijden (en dat kan ik me helemaal voorstellen), ga dan voor de Vier Passentocht. Deze tocht is één van de mooiste routes die je in deze omgeving kan maken. Hou je camera in de aanslag en vergeet niet op de weg te letten. De route neemt echt een hele dag in beslag (als je dat redt), maar trek liever twee dagen uit om rustig te kunnen rijden en her en der een stop te kunnen maken. 

  - Struisvogel farm bezoeken. Al rondrijdend door de omgeving van Oudtshoorn zal je meerdere struisvogelboerderijen tegenkomen. Bij de meeste kan je stoppen om en deze een bezoekje brengen. Andere farms hebben zich specifiek gericht op het toerisme en bieden zelfs struisvogelrijden  of struisvogelshows aan (beetje zielig, vind mijn zwakke hart). Maar je kan er ook van alles te weten komen over de struisvogel en er echte struisvogelproducten kopen. Twee grote farms zijn de Highgate Ostrich Show Farm en de Safari Ostrich Show Farm. 

  - Stokstaartjes safari. Ik vind ze zo komisch, de stokstaartjes. In dit gebied kom je ze volop tegen, vooral in de ochtend. Daar staan ze met z'n allen op hun achterpoten te genieten van de zon. Hoe leuk is het om deze diertjes in het echt te kunnen zien! In de omgeving zijn er verschillende 'meerkat safaris' te boeken. Het zijn en blijven wilde (en snelle) beestjes, dus een garantie om ze te zien heb je nooit. Maar het is 'een schrale troost' om een dagje in de natuur rond te brengen. 

  P1040613 001

  Praktische info

  • Ga je een Rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Neem route62! Deze mooie route van Oudtshoorn naar grofweg Stellenbosch is echt de moeite waard!
  • Vanaf Oudtshoorn rijd je door naar Montagu of (als je de andere richting uitgaat) naar Addo Elephant National Park als volgende stop!
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen.

  P1040497 001

  P1040554 001

  P1040631 001

  Overnachten in Oudtshoorn

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder