Haarlem

Hulde aan Haarlem 

Op en top Hollands; met historische huisjes, gezellige pleinen, slingerende straatjes en zelfs grachten! Haarlem is oer-Hollands als Amsterdam, maar dan lekker overzichtelijk en kleinschalig. Het is één van de meest geliefde steden voor een Nederlands stedentripje en ik snap wel waarom. Alles is op loopafstand, het is hier hip en happening en reuze gezellig. Rondom de St. Bavokerk stikt het zomers van de terrasjes, er zijn talloze hotspots en genoeg keuze aan winkeltjes. Haarlem is zo'n stad die alles in huis heeft en toch gezellig klein aanvoelt. Een perfecte stad voor een stedentrip in eigen land. 

In dit artikel 

 • Hofjes in Haarlem 
 • Haarlemse Hotspots 
 • Winkelstad | De 7 Gouden Straatjes
 • Beste bezienswaardigheden van Haarlem
 • Leukste musea in Haarlem 
 • Beklim de Grote of St. Bavokerk
 • 48 uur in Haarlem 
 • Hotels in Haarlem 
 • Boeken met Moonback

Haarlem weekendje weg 12

Stedentrip Haarlem 2

Hofjes in Haarlem 

Haarlem staat bekend om zijn schitterende, oude hofjes. Soms verborgen achter een grote poort, met schattige huisjes en fraaie tuinen. De Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd en waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Zij woonden in de kleine huisjes rondom het binnenhof ingericht als gezamenlijke tuin. Elk hofje heeft zo zijn eigen verhaal en bijzondere uiterlijk. Er zijn verschillende leuke wandelroutes (onder andere verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV) die je langs de meest bijzondere hofjes van de stad loodst.

Haarlem weekendje weg 3

Haarlem weekendje weg 6

Haarlemse hotspots

Foodies opgelet! Behalve de fraaie hofjes is Haarlem ook bekend om zijn rijke culinaire leven. De stad telt na Maastricht de meeste cafés en restaurants van Nederland! Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod; van trendy koffiebars, gezellige borrelcafés en culinaire hoogstandjes in chique restaurants. De sfeer in Haarlem is goed; het is er gezellig en bruisend. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, zitten de terrassen rondom de St. Bavokerk snel vol. En hier is hét te doen in Haarlem. Proost!

Boutique Hotel Staats Haarlem 10

Haarlem weekendje weg 11

Winkelstad | De 7 Gouden Straatjes

Ook de verwende shopper is in Haarlem op het juiste adres. Haarlem heeft alles in huis voor een leuk dagje winkelen en op zondag zijn de winkels ook geopend. Van de grote winkelketens tot kleine boetiekjes. Vergeet de Negen Straatjes van Amsterdam en maak kennis met de 7 Gouden Straatjes van Haarlem: Zijlstraat, Koningstraat, Gierstraat, Schagchelstraat, Kleine Houtstraat, Anegang, Warmoesstraat. Een leuke route door de stad langs de exclusieve merken en schattige shopjes.

Haarlem weekendje weg 9

Beste bezienswaardigheden van Haarlem 

Behalve de beste musea van Haarlem (daarover later meer) zijn er ook tal van bezienswaardigheden in de binnenstad. Al lopend door Haarlem valt mijn oog van het ene historische gebouw op het andere. Ik ben echt een liefhebber van grachtenpanden en oer-Hollandse huisjes. Dan kan je in Haarlem je hart ophalen. Kijk eens op de website van Moonback naar het overzicht van de leukste hotspots en beste bezienswaardigheden van de stad. Zij hebben deze op een handig kaartje geplaatst! 

 • De Grote of St. Bavokerk 

Ja, daar kan je echt niet omheen hoor! Je ziet hem al van heide en verre. En zoals gezegd; het is echt een aanrader om de toren te beklimmen voor het mooiste uitzicht van de stad. 

 • Molen de Adriaan 

Oer-Hollanders krijg je het niet. Gelegen aan de Spaarne past deze stellingmolen precies in het perfecte plaatje. Je kan de Molen de Adriaan ook bezoeken met een gids.

 • ANNO Haarlem 

In de kelders van het stadhuis (wat overigens ook op dit lijstje mag als bezienswaardigheid!) ontdek je alles over de geschiedenis van Haarlem. Zo kan je er een animatiefilm zien 'Vogelvlucht' over de bouw van de Grote of St. Bavokerk en wordt je meegenomen van de Gouden Eeuw tot nu.  

 • De Waag 

De Waag, gebouwd in 1597, heeft tot 1915 dienst gedaan als locatie waar goederen werden opgeslagen en door het stadsbestuur de te heffen belasting werd bepaald. Nu is beneden Taverne De Waag gevestigd en boven vind je de beroepsvereniging van beeldende kunstenaars Haarlem.

Bavo Kerk Haarlem uitzicht 11

Haarlem weekendje weg 7

Museum het Dolhuys Haarlem

Leukste musea in Haarlem

Haarlem heeft verder veel aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Er zijn verschillende Haarlemse podia: Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. Haarlem is er trots op dat er een eigen productiehuis is: 'Toneelschuur Producties'. Kortom, Haarlem is een prachtig decor voor een dagje uit of avondje vermaak en dan hebben we het nog niet eens over de schoonheid van het oude centrum gehad. 

 • Het Dolhuys 

Een absolute 'must-visite' als je in Haarlem bent. Hier word je geconfronteerd met jezelf, want hoe normaal ben je eigenlijk? En wie is nou gek? Een museum dat je tot nadenken zet. Het Dolhuys vertelt je meer over de geschiedenis van de psychiatrie en je kan ook jezelf even testen. Ik kwam er uit als een hysterisch type, maar dat verbaast me niks ;) 

 • Teylersmuseum

Wanneer je naar Haarlem komt, móet je het Teylermuseum toch echt bezoeken. Dit is het eerste en oudste museum van Nederland over kunst, wetenschap en geschiedenis. 

 • Frans Hals Museum 

Liefhebber van kunst? Dan kan je je hart ophalen bij het Frans Hals Museum wat zich trouwens in één van de mooiste straatjes van Haarlem bevindt! Alleen daarom al moet je even naar dit museum toe wandelen. Het Frans Hals Museum is het kunstmuseum van Haarlem met oude meester uit de zestiende en zeventiende eeuw, maar ook met moderne en nieuwe kunst. 

 • Corrie ten Boom Museum 

De woning van de familie Ten Boom werd tijdens de Tweede Wereld een schuilplaats voor Haarlemmers die op de vlucht waren voor de nazi's. Tegenwoordig kan je de woning bezoeken als museum. 

 • Archeologisch Museum Haarlem 

Het leukste museum onder de grond is ook nog eens gratis te bezoeken! In de kelders van de vroegere Vleeshal leer je hier meer over de stadsarcheologie van Haarlem.

Stedentrip Haarlem 6

Haarlem straatje

Beklim de Grote of St. Bavokerk 

Hop hop met die loopbeentjes. Trek je makkelijk schoenen aan en bestijg de stenen treden van de St. Bavokerk tot helemaal in de toren. De St. Bavokerk is de grootste kerk van Haarlem en het middelpunt van de stad. Vanaf de hoge kerktoren heb je een prachtige 360 graden uitzicht over de stad. De klim naar boven is trouwens niet voor de angsthazen onder ons. De steile en smalle houten trapjes brengen je kris kras door de eeuwenoude toren. En dat kraakt en dat piept. Maar als het je lukt (vast wel) dan word je beloond met het mooiste uitzicht van de stad. In de kerk zelf vind je de grafstenen van Frans Hals en Pieter Teyler. En wist je dat Mozart, ja dé Mozart, hier als 10-jarige jongen op het orgel heeft gespeeld? Het is echt een leuke beklimming, de moeite waard. 

De Grote of St. Bavokerk Haarlem

Bavo Kerk Haarlem uitzicht 5

48 uur in Haarlem 

Oké, laten we voorop stellen dat dit veel te weinig is ;) Maar mocht je toch een dag of twee naar Haarlem komen, dan heb ik een aantal mooie tips voor je;

 • Maak de hofjeswandeling om de mooiste hofjes te aanschouwen. Bij de VVV kunnen ze je vertellen waar je moet afslaan, want die mooie hofjes liggen soms goed verborgen. 
 • Breng een bezoek aan 'het Dolhuys', het museum voor psychiatrie gevestigd in een oud psychiatrische kliniek. Dit museum geeft je een goede blik terug in de geschiedenis van de psychiatrie. Enne, je kan ook jezelf even testen... 
 • Schuif aan voor een lunch bij ML Haarlem (of voor diner of voor de borrel...). Op een ideale locatie de meest culinaire gerechtjes proeven!  
 • Beklim de Grote of St. Bavokerk! Daarna heb je dat terrasje dubbel en dik verdiend ;)
 • Pik een terrasje op de Grote Markt en geniet van het mooie uitzicht. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch?
 • Dineren doe je bij Roast Bistro Bar Haarlem voor de lekkerste gerechten van de grill. 
 • 's Avonds ga je een balletje gooien bij Mooie Boules. Een super leuke activiteit: borrelen in combinatie met een potje jeu de boules. 
 • Ga lekker slapen bij Boutiquehotel Staats, een eigenzinnig, statig en ook kidsproof adresje in de stad. 
 • Maak een rondvaart over de grachten. Je kan mee op een van de rondvaartboten maar ook zelf een boot huren. Zowel binnen als buiten de stad vind je leuke terrasjes langs het water. 
 • Ga lunchen bij Locael Centraal, op het Centraal Station. Een hippe bar waar je de hele dag door kan eten en borrelen. 
 • Stap op de fiets! Huur een Green Bike (tegenover het Centraal Station van Haarlem dus lekker dichtbij Locael Centraal) en fiets naar bijvoorbeeld Bloemendaal aan Zee! Al fietsend kom je door prachtige natuurparken en sta je binnen 30 minuutjes op het strand! 
 • Pik nog een film mee in de Filmkoepel, waar vanaf 11.00 uur 's ochtends film geprogrammeerd staan. Ook een goede 'slecht weer tip'.  

Hotels in Haarlem

Stedentrip Haarlem 8

Boeken met Moonback

Wil jij, net als ik, ook logeren in Boutiquehotel Staat? Reserveer dan via Moonback. Moonback is dé eerlijke boekingssite van Nederland. Eerlijk voor jou want de zoekresultaten worden niet gemanipuleerd. Waar je op zoekt, vind je dus ook en niet de best betalende hotelier. En (dat vind ik persoonlijke altijd irritant) geen dwingende teksten met 'laatst beschikbare kamer'. Daar krijg ik altijd zo'n opgejaagd gevoel van. Plus Moonback is ook eerlijk voor de hotelier, zij betalen geen torenhoge commissies. . Win-win dus (foto fiets: Max Kneefel)

Schrijf je in en win een weekend! 

Moonback groeit als een dolle. Er komen steeds nieuwe hotels bij en dat moet je natuurlijk nauwlettend in de gaten houden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Moonback en ontvang de laatste reistips. Bovendien maak je dan elke maand kans op een stedentrip. 

20230314 Moonback haarlem maxkneefel 99194 2

Stedentrip Haarlem 7

Hofjes Haarlem1 2

Hofjes Haarlem1 3

Stedentrip Haarlem 4

Stedentrip Haarlem 3

Bavo Kerk Haarlem uitzicht 9

Haarlem weekendje weg 2

Haarlem weekendje weg 1

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina