Haarlem

Hofjes in Haarlem 

Haarlem staat bekend om zijn schitterende, oude hofjes. Soms verborgen achter een grote poort, met schattige huisjes en fraaie tuinen. De Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd en waren bedoeld voor behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen. Zij woonden in de kleine huisjes rondom het binnenhof ingericht als gezamenlijke tuin. Elk hofje heeft zo zijn eigen verhaal en bijzondere uiterlijk. Er zijn verschillende leuke wandelroutes (onder andere verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV) die je langs de meest bijzondere hofjes van de stad loodst.

Weekendje Haarlem3

Weekendje Haarlem grachten

Bomvol hotspots

Behalve de fraaie hofjes is Haarlem bekend om zijn rijke culinaire leven. De stad telt na Maastricht de meeste cafés en restaurants van Nederland! Er is een uitgebreid en gevarieerd aanbod; van trendy koffiebars, gezellige borrelcafés en culinaire hoogstandjes in chique restaurants. De sfeer in Haarlem is goed; het is er gezellig en bruisend. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, zitten de terrassen rondom de Waag snel vol. En hier is hét te doen in Haarlem. Proost!

Weekendje Haarlem2

Weekendje Haarlem proost

Winkelstad

Ook de verwende shopper is in Haarlem op het juiste adres. Haarlem heeft alles in huis voor een leuk dagje winkelen en op zondag zijn de winkels ook geopend. Van de grote winkelketens tot kleine boetiekjes. Vergeet de Negen Straatjes van Amsterdam en maak kennis met de Gouden Straatjes van Haarlem! Een leuke route door de stad langs de exclusieve merken en schattige shopjes. 

Cafe Martinus Haarlem3

Kunst en cultuur

Haarlem heeft verder veel aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Er zijn verschillende Haarlemse podia: Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. Haarlem is er trots op dat er een eigen productiehuis is: 'Toneelschuur Producties'. Kortom, Haarlem is een prachtig decor voor een dagje uit of avondje vermaak en dan hebben we het nog niet eens over de schoonheid van het oude centrum gehad. 

Museum het Dolhuys Haarlem

Het Dolhuys 

Een absolute 'must-visite' als je in Haarlem bent. Hier word je geconfronteerd met jezelf, want hoe normaal ben je eigenlijk? En wie is nou gek? Een museum dat je tot nadenken zet. Het Dolhuys vertelt je meer over de geschiedenis van de psychiatrie en je kan ook jezelf even testen. Ik kwam er uit als een hysterisch type, maar dat verbaast me niks ;) 

Haarlem in 27 seconden

Activiteiten/ vooral doen!

  • Maak de hofjeswandeling om de mooiste hofjes te aanschouwen. Bij de VVV kunnen ze je vertellen waar je moet afslaan, want die mooie hofjes liggen soms goed verborgen. 
  • Breng een bezoek aan 'het Dolhuys', het museum voor psychiatrie gevestigd in een oud psychiatrische kliniek. Dit museum geeft je een goede blik terug in de geschiedenis van de psychiatrie. Enne, je kan ook jezelf even testen... 
  • Maak een rondvaart over de grachten. Je kan mee op een van de rondvaartboten maar ook zelf een boot huren. Zowel binnen als buiten de stad vind je leuke terrasjes langs het water. 
  • Bezoek Haarlem in augustus tijdens 'Haarlem Culinair', lekker proeven van heerlijke gerechtjes. 
  • Het Teyler Museum heeft regelmatig leuke tentoonstelling. Beroemder is echter het Frans Hals Museum, het gemeentelijke museum dat bekend staat als het museum van de Gouden Eeuw. 
  • Neem een OV-fiets of huur een fiets en fiets via de prachtige natuurparken naar Bloemendaal aan Zee. Met de fiets ben je binnen 30 minuten op het strand! 
  • Pik een terrasje op de Grote Markt en geniet van het mooie uitzicht. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch?

Hotels in Haarlem

Praktische info 

  • Haarlem ligt tussen Amsterdam en de Noordzee-kust. Beiden zijn binnen ongeveer 15 autominuten te bereiken. Als je bent uitgekeken in Haarlem (als dat al kan) dan is Haarlem dus ook de ideale uitvalsbasis voor een dagje Amsterdam of een dagje strand. 
  • Adres hostel: Spiegelstraat 4, 2011 BP Haarlem.

 LRM EXPORT 92772515024509 20181029 123408163

IMG 20180930 093633138 HDR 01

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Hotspots dichtbij