Originele Stedentrips Europa

Onontdekte pareltjes van Europa

Een keer wat anders dan anders. Elke grote stad heeft wel een klein broertje of zusje dat minstens zo mooi is! Maar dan kleiner, onbekender en dus minder toeristisch. Deze bestemmingen zijn de onontdekte pareltjes van Europa. De grote massa weet ze nog niet te vinden en dat is maar goed ook. Deze stadjes zijn misschien kleiner, maar zeker niet minder interessant. Ideaal voor een weekendje weg of een korte citytrip. 

P1100317 001

1. Bremen 

Bremen in plaats van Berlijn! De stad van de beroemde Bremer Stadsmuzikanten, een historisch centrum die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de gezellige straatjes van de wijk Schnoor én de stad van de Duitse wijnen. Het klinkt misschien een beetje gek voor een stad die helemaal niet in een wijnstreek ligt, maar toch is Bremen de stad met de grootste wijncollectie van Duitsland. Hou je wel van een heerlijk Duits wijntje, dan ben je hier dus aan het juiste adres. Bremen heeft gewoonweg alles in huis voor een gezellig, culinair en cultureel weekendje weg. En het grote voordeel? Vanuit Utrecht is het slechts 3 uurtjes rijden! 

Lees hier meer over Bremen!

IMG 20160603 102002 001

2. Mechelen

Allez! Maak kennis met het mooie Mechelen. Een ondergewaardeerde Belgische bestemming die absoluut de moeite waard is! Mechelen is de stad van de begijntjes, de beiaard en de biertjes. Hoewel Leuven 'the place to beer' is, doet Mechelen daar zeker niet voor onder. Mechelen is een veelzijdige stad die nog niet overlopen wordt door toeristen en daardoor heerlijk authentiek! Het heeft alles in huis voor een gezellig weekendje weg of een bruisende stedentrip. Laat Antwerpen en Brussel dus een keertje links liggen en verken het mooie Mechelen. 

Lees hier meer over Mechelen!

bristol 2647464 1920

3. Bristol

Een keer wat anders dan het grote Londen, maak kennis met het hippe Bristol! Bristol staat niet alleen bekend als 'groene stad' maar is met name beroemd vanwege straatartiest Banksy en het jaarlijkse luchtballonnen-festival. Het is een originele stad om eens te bezoeken, weer eens wat anders dan Londen. En het leuke; Bristol is slechts een uurtje vliegen vanaf Amsterdam. Bristol heeft veel te bieden, het is een havenstad, universiteitsstad en kunstzinnige stad. Vanuit Bristol is het ook een makkie om de mooie streken Cornwall en Devon te bezoeken, echt een aanrader! Deze streken van Zuid Engeland zijn één van de mooiste om door rond te toeren. Er zijn zelfs tropische stranden met palmbomen en ruige kliffen. Doen dus. (foto: Pixabay)

Lees hier meer over Bristol!

IMG 20150515 162533

4. Lille

Op weg naar het zuiden van Frankrijk? Laat het gas los, trap je rempedaal in en bezoek de mooie stad Lille! Lille wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd en dat snap ik wel. Zeker het oude stadscentrum ademt een Parijs sfeertje. Smalle straatjes met historische panden, op elke hoek van de straat een heerlijk geurende bakker en de borrel- en eetcultuur zijn op en top Frans. Vanuit Nederland is Lille een ideale stad voor een weekendje weg. Het ligt nét over de Belgische grens en is dus gemakkelijke bereikbaar. 

Lees hier alles over Lille!

IMG 20151009 141711 001

5. Porto  

We kennen allemaal Lissabon, een prachtige stad waar je zeker eens geweest moet zijn. Maar de kleine stad Porto is ook de moeite waard! We eten onszelf een weg door de stad, drinken wijn alsof het water is, vangen heel veel zonnestraaltjes en struinen van terras naar terras. En zo hoort het hier, in Porto. Genieten is haar tweede naam. Goed eten en nog betere wijn horen hier bij het dagelijkse leven. De zon weerkaatst op de oranje daken van de huizen, maar in de smalle straatjes is er altijd schaduw. De betegelde gevels van de huizen glinsteren als nergens anders en geven Porto haar unieke uiterlijk. Porto is een stad voor levensgenieters, wijnliefhebbers en citytrippers. En het mooie? Porto is zeer vriendelijk voor je portemonnee. Er gaan vanuit Nederland diverse rechtstreekse vluchten naar Porto. 

Lees hier alles over Porto!

P1190880 001

6. Ljubljana 

Eigenlijk kan ik het beter niet van de daken schreeuwen, want dan ontdekt iedereen deze heerlijke, nog niet te toeristische stad…. Maar jeetje wat is Ljubljana een bruisende bestemming! Ik ben betoverd, ingepakt en verliefd. De draak van Ljubljana heeft me in zijn macht. Ik wilde niet meer weg en nu wil ik weer terug. Ljubljana is met recht één van de leukste citytrips die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ljubljana heeft het allemaal, een historisch centrum, gezellige pleintjes, leuke winkeltjes en het stikt er van de terrasjes. Het heeft even geduurd, maar inmiddels gaan er vanuit Nederland rechtstreekse vluchten naar Ljubljana. Pak die kans! 

Lees hier alles over Ljubljana!

IMG 20160714 170627 001

7. Belgrado 

Geen filmster of topmodel, maar toch ben je zo mooi. Mooi van binnen én vol verborgen schoonheid. Ik leer je pas net kennen, maar ik wil veel meer van je weten. Want je hebt een verhaal te vertellen. Een bijzonder verhaal. Je hebt geleefd en dat geeft je karakter. Je leeft nog steeds en hoe! Bruisend en nooit saai. Een stad met een urban vibe, waar altijd iets te doen is en met een nachtleven waar je 'u' tegen zegt. Achter de soms grauwe gebouwen vind je de gaafste plekjes. Oude littekens veranderen in hippe barretjes en restaurants. En behalve dat is je glimlach zo mooi, je behulpzame en vriendelijke bewoners, die zo trots vertellen over hun stad. Je ligt op het kruispunt tussen oost en west en bent daardoor boeiend anders. Het beste van twee werelden. Belgrado, je bent me er eentje... Vanuit Nederland vliegt onder andere Wizzair rechtstreeks op Belgrado. 

Lees hier alles over Belgrado!

girona 2342015 1920

8. Girona 

Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb me laten vertellen dat Girona minsten zo mooi is als Barcelona. Dezelfde Spaanse sfeer en dezelfde Spaanse schoonheden, alleen dan wat kleiner en fijner. Het mooie is dat de goedkope chartervluchten vanuit Nederland en Weeze vaak landen op het vliegveld van Girona. De meeste mensen reizen dan vervolgens door naar Barcelona, maar dat hoeft dus helemaal niet! Blijft lekker waar je bent en geniet van deze mooie stad. (foto: Pixabay)

IMG 20160506 132646 001

9. Colmar

Het lijkt wel een schilderij...Gekleurde vakwerkhuisjes staan schots en scheef, achter elke hoek van de straat wacht een nieuwe verrassing en de kleuren spatten van het doek. Alleen is het geen kleurrijk schilderij, maar het is écht! Romantisch Colmar laat mijn hart sneller kloppen; een historische binnenstad waar elk gebouw de moeite waard is. Veel groene parkjes met bloeiende bloemen. Wijntjes proeven op één van de vele terrasjes terwijl de zonnestralen ons gezicht verblijden. Colmar heeft het beste van twee werelden, een beetje Frans en een beetje Duits. Een goede Franse wijn uit de Elzas gaat prima samen met een Duitse flammkuchen. Waan jezelf in een sprookje en bezoek het verrassende Colmar. Een uurtje of 5 rijden en je bent in het wonderschone Colmar. Vliegen kan ook, er geen rechtstreekse vluchten van Nederland naar Straatsburg en dan ben je er zo! 

Lees hier alles over Colmar!

Jardin des plants Nantes

10. Nantes

Nantes wat ben je verrassend mooi! Een Middeleeuws Frans stadje met smalle steegjes, statige pleintjes, een eeuwenoud kasteel en een gezellige, alternatieve sfeer. Gekke kunstwerken, bijzondere parkjes en het meest bijzonder zijn toch wel 'de machines' van Nantes. Dit alternatieve deel van Nantes brengt je in een andere wereld. Een wereld waar je ijzeren olifanten kan besturen en waar je ronddraait in gekke creaties van insecten. Nantes was vroeger de hoofdstad van Bretagne. Hier woonden hertogen en was het laatste kasteel aan de Loire voordat de rivier uitmondt in de zee. Er gaan vanuit Nederland rechtstreekse vluchten naar Nantes! 

Lees hier alles over Nantes!

IMG 20160720 170435 001

11. Nijmegen

Amsterdam is een heerlijke stad, de grachten, de grachtenpanden, de sfeer, het is niet te overtreffen. Maar Nederland heeft meer te bieden! Weg uit de Randstad en op naar het oosten van het land. Op naar Den Bosch, Arnhem, Zwolle of Nijmegen! Stuk voor stuk steden die ideaal zijn voor een weekendje weg. Nijmegen is een eeuwenoude stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis. Het is een stad met karakter. Niet alleen het historische stadscentrum is schitterend om te zien. Ook rondom het centrum liggen prachtige straten met 19de eeuwse villa's en herenhuizen. De Tweede Wereldoorlog heeft de stad zwaar geraakt, wat is terug te zien aan de mix van oude en nieuwe gebouwen door de stad. Nijmegen ligt aan de rivier de Waal, een unieke plek op de rand van een stuwwal. De natuur ligt dan ook binnen handbereik. Nijmegen is een bourgondische en dynamische stad en niet voor niets populair bij zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

Lees hier alles over Nijmegen!

IMG 20150618 172305 002

12. Metz 

Onbekend maakt onbemind. Metz, ik had er nog nooit van gehoord. Het klinkt een beetje Duits, misschien wel meer dan Frans. En dat klopt ook wel. Ooit was het een Duitse stad, lang geleden. Dat betekent een Franse stad met Duitse invloeden. Gotisch, Renaissance, Barok, Art Deco en Jugendstil, al deze bouwstijlen zijn te vinden in Metz. Metz is de verrassing van de streek Lorraine. "Het is geen Metz, maar Mess", corrigeert de reisgids me. Een perfecte stad voor een weekendje weg, een leuke stedentrip of als stop tijdens je reis naar het zonnige Zuiden. Een eeuwenoude stad met een uniek karakter. Het is ongeveer 4 uur rijden naar Metz. 

Lees hier alles over Metz!

Bernkastel Kues8

13. Bernkastel-Keus 

Dit stadje is iconisch. Wanneer je hier rond loopt, zal je de ene foto na de andere foto willen maken. Super fotogeniek, met historische vakwerkhuizen tegen een groene heuvel en aan de kronkelende rivier. Het is een leuk uitje om de boot te pakken in Traben-Trarbach en vervolgens hier uit te stappen. Dan wandel je rustig een tijdje door dit kleine stadje voordat je de boot weer terug pakt. Bernkastel (de ene kant van de rivier) is wonderschoon en een toeristische trekpleister. Hier vind je misschien wel de oudste middeleeuwse vakwerkverzameling. Bekijk de beroemde 'Spitzhäuschen'; punthuisjes die lijken te balanceren op een sokkel, het 17de eeuwse stadhuis, de stadspoort  en de mooie Michaelsfontein. Super veel bezienswaardigheden in een super klein stadje. En sla ook het stadje Traben-Trarbach niet over! Ook al zo mooi en heerlijk Duits en ook aan de Moezel. Het mooie van deze streek? Je bent er al in een paar uurtje rijden. 

Lees hier meer over de Moezel-streek!

 

P1040678 001

14. Edinburgh

"And I would walk 500 miles...", met een enorme pint cider in mijn handen zing ik luidkeels mee in de plaatselijke pub. Het echte Schotse gevoel bekruipt me. Ik heb net pie met kip en erwtjes achter de kiezen en nu zing ik mee met dit Ierse bandje. En dat met tientallen anderen. Want hier, in het gezellige Edinburgh, komt jong en oud samen in de kroeg. Om een ontbijtje met worst te scoren, maar ook om 's avonds een hapje te eten en vervolgens te lallen. De pub-cultuur is hier levendiger dan ooit. Buiten is het al guur en donker, wat deze stad eigenlijk alleen maar mooier maakt. Alleen over straat durf ik hier niet. Te bang geworden van alle spookverhalen. Want er is geen Schotse stad die zoveel spookverhalen en legendes kent als Edinburg. De zogenaamde 'closes' of steegjes zijn het hart van de stad. Al in de middeleeuwen was dit een belangrijke stad, te zien aan het kasteel op de berg, het paleis van Maria Stuart en de vele kerken, pleinen en stijlvolle paleizen. Verdieping op verdieping werd aangebouwd in deze bijzondere stad, waardoor uiteindelijk hoge gebouwen en diepe stegen ontstonden. In de gebouwen gaan - volgens de legenden - niet slechts een paar lijken schuil, maar hele kerkhoven. Als op een druilige avond de mist aan de stenen klooft rond de Royal Mile, gelooft men graag dat Edinburgh de stad is met de grootste spookdichtheid ter wereld. Het kan dan ook zenuwslopend zijn om een van de beroemde spooktochten of griezelrondleidingen mee te maken.

Lees hier alles over Edinburgh

bergamo stad

15. Bergamo 

Sprookjesachtig mooi! Bovenop een hoge berg, ommuurd met een oude stenen stadswal, staat een oude stad met historische gebouwen, romantische pleintjes, vele winkeltjes en gezellige trattoria's. Soms torent het stadje boven de wolken uit en lijkt het alsof het boven alles en iedereen verheven ligt. Bergamo laat men ten onrechte vaak links liggen. De meeste mensen vertrekken vanaf het vliegveld direct naar Milaan en slaan Bergamo over. Hartstikke zonde, want Bergamo heeft veel charme en karakter te bieden. Het is maar een klein stadje, maar ik vind het meer uitstraling hebben dan Milaan. Je kan de twee steden ook goed combineren, dus sla Bergamo niet over! 

Lees hier alles over Bergamo!

P1200481 001

16. Zadar 

Een zonsondergang is nergens mooier dan op deze plek, aldus Alfred Hitchcock. Volgens de Britse filmregisseur is dit dé stad ter wereld om de zon te zien zakken in de zee. Zadar, een klein stadje omarmd door de helderblauwe zee. Een stadje met een veel bewogen geschiedenis die terug gaat tot 900 voor Christus. Een stad waar niet alleen de zon zorgt voor een oogverblindend tafereel, maar ook de golven een waar orkest vormen. Er geen helaas geen vluchten vanuit Nederland naar Zadar, je zal dus naar andere luchthavens in Kroatië moeten vliegen en van daaruit rijden (maar dit prima te doen!). Of wat dacht je van een mini-cruise naar Zadar (ook aanrader!)

Lees hier alles over Zadar!

 poland 890356 1920

17. Gdansk 

Krakau en Warschauw zijn populaire steden voor een citytrip, en niet voor niets, de steden zijn prachtig! Maar wat dacht je van Gdansk? Staat hoog op mijn verlanglijstje om eens naar toe te gaan, maar het is er nog niet van gekomen. Gdansk is een historische stad in het Noorden van Polen, aan de Oostzee. Het centrum staat vol karakteristieke pandjes. De stad kent een eeuwenoude geschiedenis en staat vol interessante bezienswaardigheden. De goedkope vliegtuigmaatschappijen zoals Ryanair vliegen rechtstreeks op Gdansk! (foto: Pixabay)

Pilsen Tsjechie architectuur stedentrip

18. Pilsen 

Praag is natuurlijk een beauty, maar wat dacht je van kleine zusje Pilsen? Pils is de geboorteplaats van, tja, het pilsbier. Een lekker verkoelend pilsje ga je hier dus zeker vinden! Daarnaast heeft de stad dezelfde charme als Praag; prachtige historische bouwwerken, een creatieve broedplaats, volop festivals en boordevol cultuur. Er geen helaas geen rechtstreekse vluchten naar Pilsen, maar vanuit Praag is het maar 1,5 uur rijden. Lees anders eens dit leuke artikel van Wearetravellers waarom je voor Pilsen moet kiezen in plaats van Praag. (foto: Wearetravellers.nl) 

IMG 20150619 122636 001

19. Nancy

Metz staat al op deze lijst en dan mag Nancy zeker niet ontbreken! Deze twee steden liggen dicht bij elkaar maar hebben beiden hun eigen uitstraling. ]Nancy, spreek het op z'n Frans uit en je ziet een stijlvolle dame voor je. Dat klopt ook wel. Nancy is een stad met een uniek karakter. Een stad vol weelderige gebouwen, de stad van Art Nouveau en protserige pleintjes. Een stad vol oude schatten maar met een jonge uitstraling. Nancy is een echte studentenstad. Dat betekent dat de stad rijk is aan gezellige café's en hippe festivals. Nancy is een echte aanrader voor een stedentrip. Vanuit de Ardennen ben je er zo! Ook is het een heerlijke tussenstop voor je reis van en naar het zonnige zuiden. Neem de afslag Nancy en je wordt niet teleurgesteld. 

Lees hier alles over Nancy!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in