Skip to main content

  Hermanus

  • Hermanus, Zuid-Afrika
  • Geschreven op 7 december 2016

  Walvishoofdstad van de wereld

  Hermanus is één van 's werelds beste plekken om walvissen te spotten! Wat Hermanus in het bijzonder een aantrekkelijke walvisstad maakt, is dat je de walvissen gewoon vanaf het land kan zien! Dit kleine Zuid-Afrikaanse stadje is eigenlijk alleen zo bekend vanwege de walvissen. Van over de hele wereld komen mensen hier samen om deze gigantische beesten te zien. Hermanus ligt op slechts een uurtje rijden vanaf Kaapstad en is dus ook een populaire dagtrip. 

  P1030118 001

  Big Marine Five

  We kennen allemaal de Big Five, maar wist je dat er ook een Marine Big Five bestaat? Zuid Afrika is dé plek waar je beiden Big Fives kan spotten! De Big Marine Five bestaat uit; walvissen, haaien, dolfijnen, pinguïns en robben. Al deze dieren zijn te vinden in en rondom Kaapstad! In Hermanus spot je de bekende 'zuidkaper' of de Southern Right Whale. Ze komen in grote getallen naar Hermanus om hier te spelen en te paren. Het relatief warme water is een ideale plek voor de walvis om zich voort te planten. De walvissen zwemmen en springen hier tussen juni en december, maar september, oktober en november zijn de piekmaanden voor de walvissen. Vlakbij Hermanus ligt Gansbaai en dit is het terrein van de witte haai! Gansbaai wordt de witte haaienhoofdstad genoemd. Als je durft, kan je hier mee op een 'shark cage diving trip'. Mij niet gezien, veel te gevaarlijk. 

  P1030132 001

  Let op de hoorn! 

  Terwijl we door de haven wandelen, horen we ineens een luide hoorn! De walvissenhoorn! We banen ons een weg naar de kust en turen over het water. Ook andere toeristen hebben de hoorn gehoord en komen een kijkje nemen. Jammer dat we geen verrekijker hebben meegenomen, want in de verte zien we een enthousiaste walvis springen tussen de golven. Gelukkig komt hij steeds dichterbij de kust. Een spelende walvis in de haven van Hermanus, een schitterend gezicht. De 'walvissenhoorn' is geen legende, maar bestaat nog echt. In het walvishoogseizoen (van augustus tot oktober) blaast een walvisomroeper op een grote hoorn om aan te geven waar de walvissen te zien zijn. Hou de hoorn dus in de gaten!

  PANO 20161006 140734 001

  P1030151 001

  Whale Watching Tour 

  Hoewel de walvissen ook vanaf de kust regelmatig te zien zijn, is het ook wel een avontuur om mee te gaan met een 'Whale Watching Tour'. Vanuit de haven van Hermanus vertrekken er dagelijks verschillende boten om de grote zee op te gaan. Bedenk wel dat de Indische Oceaan een onstuimige zee is en de golven meters hoog kunnen zijn. Stap dus niet aan boord zonder van tevoren zeeziektepillen in te nemen. Dat is echt geen overbodige luxe, maar harde noodzaak. Had iemand ons daar maar op aangedrongen voordat we aan boord stapten. We informeerden naar de golven en kregen te horen 'as flat as a pancake'. Nou, mooi niet dus. Uiteindelijk bleken de golven 4 tot 6 meter hoog. Zo brachten we al kotsend (met nog wel twintig andere opvarenden) de hele boottocht door. Desondanks hebben we hem gezien hoor! Van héél dichtbij. De walvissen komen soms op één of twee meter langs een boot op zwemmen. Wat zijn ze gigantisch groot! Ook zien we dolfijnen door de golven springen en hebben we een prachtig uitzicht op de ruige kustlijn. Een Whale Watching Tour is absoluut de moeite waard, maar dan wel mét zeeziektepillen. 

  P1020633 001

  Tip: Rij de Whale Route 

  Dé mooiste route van Kaapstad naar Hermanus is zonder twijfel de Whale Route. Deze route voert helemaal langs de kliffen en de kust. Onderweg kan je regelmatig even stoppen om walvissen te spotten. De uitzichten zijn super mooi. De route slingert over een uitgehakte weg in de kliffen. Vergeet de grote route 2 en neem de R44 vanaf Gordons Bay. Bij Bettysbaai vind je een grote pinguïnkolonie, hier is het een stuk rustiger dan de pinguïnkolonie bij Kaapstad. 

  IMG 20161008 095534 001

  P1030109 001

  Praktische info

  • De beste tijd om walvissen te spotten is van september tot en met november. 
  • Hermanus zelf is niet een heel mooi stadje, maar dichtbij vind je prachtige farms om te verblijven. Waaronder de White Water Farm. Ook het nabijgelegen Stanford is een schattig, pittoresk dorpje. Een goed uitgangspunt voor trips naar Hermanus. 
  • Vergeet je verrekijker niet! 
  • Mee met een Whale Watch Tour, neem een zeeziektepilletje (echt geen overbodige luxe).
  • Ga je een Rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant NP, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Auto huren Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen. 

  IMG 20161006 153553 001

  P1020716 001

  P1020700-001

  P1020724 001

  P1020647 001

  P1030154 001

  Overnachten in Hermanus

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder