Den Haag

Niets is wat het lijkt!

Den Haag, een stad die ons graag voor de gek houdt. Niets is wat het lijkt in Den Haag. Escher speelt met perspectief. Zelfs na een vierde keer kijken, snap je het schilderij nog niet! Meneer Mesdag speelt met onze ogen. Den Haag is stiekem helemaal geen stad en het ligt al zeker niet áchter de duinen. Gefopt dus! Daarnaast is Den Haag onze hofstad, stad van de Koning en Koningin, stad van vrede en recht en stad van het Meisje met de Parel. Ja, ik was ook aangenaam verrast door deze veelzijdige 'stad'. 

Den Haag uitzicht view

Dit maakt Den Haag bijzonder

Heel Holland samengevoegd in één stad. En dan heb ik het niet over Madurodam. Den Haag heeft alle typische Hollandse uiterlijkheden verstopt in één stad. Grachten zoals Amsterdam, check. Een moderne skyline zoals Rotterdam, check. Hofjes zoals Haarlem, check. Een zee zoals...? Check! Den Haag heeft eigenlijk alles in huis voor een typische Hollandse stedentrip. Daarnaast ligt Den Haag als enige grote stad van Nederland direct aan de zee. Wat wil je nog meer? 

Koninklijk Den Haag

Den Haag is de thuishaven voor ons Koningshuis. In het Paleis Noordeinde gaat onze koning aan het werk, op de plaatselijke basisschool krijgen de prinsesjes les en de Gouden Koets rijdt elk jaar door de straten van Den Haag. Door de hele stad stuit je op monumenten van de Oranjes. Het winterverblijf van Koningin Emma stond ook in Den Haag, de plek waar nu de kunstwerken van Escher te zien zijn.

P1190031 001

Politiek Den Haag

Den Haag is het politieke hart van Nederland. Het Binnenhof met 'het torentje' is één van de meest herkenbare plekken van Nederland. Hier gebeurt het allemaal. Het is mogelijk om tijdens een rondleiding een kijkje te nemen in de Tweede Kamer. Sinds oude tijden is Den Haag dé plek waar politiek bedreven werd. Reden ook waarom alle adel zo graag in Den Haag wilde wonen. Om invloed uit te oefenen op de politiek, moet je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het vuur zitten. Zo werd Den Haag ook een stad van adel. Het Catshuis is de ambtelijke woning voor de Minister-President, hoewel hij er niet echt woont. De Amerikanen vinden het maar gek, maar de Minister-President is zo lekker gewoon gebleven dat hij in zijn eigen appartement is blijven wonen. Ook komt hij gewoon met de fiets naar zijn werk. Grote kans dat je hem al fietsend een keertje tegen komt in Den Haag. 

Den Haag bezienswaardigheden

P1180904 001

Vrede en Recht 

Den Haag wordt ook wel de stad van vrede en recht genoemd. Internationale grootheden, ambassadeurs en consulaten, je vindt ze allemaal in Den Haag. De stad is, na New York, de tweede Verenigde Naties-stad. Hier wordt er gesproken over de wereld, problemen tussen landen en vindt er top-overleg plaats over het milieu. Het Vredespaleis in Den Haag is het symbool van vrede en recht. Het paleis werd 100 jaar geleden gebouwd en elk land schonk een deel van het gebouw. Daardoor is er geen bouwstijl op de wereld die overeenkomt met die van het Vredespaleis. Het paleis is tegenwoordig de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting. 

Den Haag strand Scheveningen

De duinen van Den Haag

Oh oh Den Haag, mooie stad, achter de duinen. Tja, zo kennen wij het nummer. Toch klopt er niets van, zo blijkt na mijn tripje in Den Haag. Ten eerste is Den Haag helemaal geen stad. Huh? Nee! Den Haag is een van de grootste 'steden' van Nederland zonder stadsrechten. En omdat stadsrechten niet meer uitgedeeld worden, zal dit ook nooit meer veranderen. Daarnaast ligt Den Haag niet áchter de duinen, maar op de duinen. Zo'n beetje heel Den Haag is op duinen gebouwd. Wanneer je op de fiets stapt, merken je benen dat al gauw. Den Haag is behoorlijk heuvelachtig. 

P1180996 001

P1180908 001

Den Haag is een groentje

Den Haag is groen, super groen. Danzij de vele parken, bossen en het duingebied is Den Haag de groenste stad van Europa! Je kan een rondje Den Haag fietsen, dwars door het centrum, zonder ook maar een auto te zien. Een fiets huren tijdens je tripje Den Haag is dan ook een must. Niet alleen fiets je prima van wijk naar wijk, maar je kan ook gemakkelijk met de fiets naar het strand. De afstanden zijn goed te overbruggen. Vanuit het centrum in Den Haag fiets je ongeveer in 15 minuten naar Scheveningen. 

Hagenaar of Hagenees 

Even een klein lesje Haags. Hoe heet iemand die uit Den Haag komt; een Hagenaar of een Hagenees? Beiden antwoorden kloppen, maar beiden betekenen iets verschillends. Den Haag is een stad met twee gezichten; het adellijke Den Haag en het volkse Den Haag. De adellijke Hagenaren wonen van oudsher in de hogere gedeeltes van de stad. Zij zijn Hagenaar. Het volkse Den Haag woont sinds oudsher in de lagere gedeeltes, dat zijn de Hagenezen. Weer wat geleerd. 

P1190041 001

Haagse Hofjes 

Haarlem staat bekend om haar beeldschone hofjes, maar wist je dat ook Den Haag beschikt over maar liefst 115 hofjes? Verspreidt over de binnenstad liggen deze prachtige oases van rust verborgen achter de grote gebouwen. Zonder een goede gids of een fatsoenlijke kaart vind je deze hofjes nooit. Je mag Den Haag dus met recht ook 'hofstad' noemen vanwege de hofjes. Er zijn verschillende soorten hofjes in Den Haag; exploitatiehofjes en liefdadigheidshofjes. Nog steeds worden veel van deze hofjes enkel door vrouwen bewoond. Overdag zijn de hofjes open voor het publiek. De VVV Den Haag organiseert 'de Hofjeswandeling'. 

P1180836 001

Bezienswaardigheden in Den Haag 

 • Vredespaleis
 • Paleis Noordeinde 
 • Paleistuin
 • Binnenhof 
 • Grote Kerk
 • Haagse Toren
 • Omniversum
 • Paleis Huis ten Bosch
 • Hof van Wouw
 • Antiek& Boekenmarkt op Plein
 • Haagse Markt
 • Indisch Monument
 • Haagsche Passage

Den Haag Scheveningen Pier

Strand van Den Haag

Den Haag heeft in zijn achtertuin kilometers zandstrand liggen. Populairste badplaats van Den Haag is Scheveningen. In de zomermaanden liggen de stranden overvol en is het een kwestie van zien en gezien worden. Aan de boulevard vind je een keur aan restaurants en terrasjes met een prachtig uitzicht op zee. Een ander mooi strand van Den Haag is Kijkduin. Kijkduin is veel kleinschaliger en daardoor ook rustiger. Ook Kijkduin heeft haar eigen boulevard met restaurants. De rust van de duinen is binnen handbereik. Eén van de mooiste stranden van Den Haag is het Zuiderstrand. Het wordt ook wel het 'stille strand' genoemd omdat het er heerlijk rustig is. Hier komen 'de locals' graag een duik in de zee nemen. 

P1180743 001

P1180725 001Shoppen in Den Haag

Van chique winkels tot kleine boetiekjes, van antieke spullen tot grote warenhuizen, je vindt het allemaal in Den Haag. Eén van de bekendste winkelstraten van de stad is te herkennen aan de kroontjes boven de weg; het Noordeinde. In deze straat werkt namelijk de Koning. Al winkelend word je enigszins verrast door het opdoemen van het paleis. Midden tussen de winkelpanden staat de werkplek van Willem-Alexander. Andere chique winkelstraat is de Denneweg. Daar vind je een bijzondere verzameling aan antieke meubelen en decoratieve voorwerpen. Een hippe winkelstraat is de Prinsestraat en in de Oude Molstraat vind je vele designwinkels. Verrassend is ook het winkelgebied 'Haagsche Bluf'. Bekende merken zijn gevestigd in replica's van oude gebouwen (gekopieerde monumentale panden uit Den Haag en Delft). De Haagsche Passage is de oudste passage van Nederland. Het doet me denken aan een passage zoals in Milaan met een stijlvolle uitstraling. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in Chinatown, waar je de lekkerste Aziatische gerechten van Nederland eet. 

Hotspots in Den Haag

Musea in Den Haag

Den Haag is een echte museumstad. Het aanbod van musea in de stad is veelzijdig, voor jong en oud, van geschiedenis tot moderne, van kunst tot beleving. Zelf bezocht ik tijdens mijn tripje het Humanity House, Escher in het Paleis en Panorama Mesdag natuurlijk. Er zijn zoveel musea te vinden in Den Haag dat je meerdere keren moet terugkomen om ze allemaal te zien. museaDenHaag

 • Museon
 • Gemeente museum Den Haag
 • Mauritshuis
 • Humanity House
 • Escher in het Paleis 
 • Panorama Mesdag
 • Museum voor Communicatie 
 • Museum de Gevangenpoort
 • Fotomuseum
 • Haag Historisch Museum
 • Museum Beelden aan Zee 
 • Letterkundig Museum 
 • Louwman Museum
 • Madurodam

P1180841 001

Humanity House

Ik was erg onder de indruk van 'Humanity House'. Doodsbang ging ik naar binnen. Alleen. Op de vlucht voor geweld en oorlog. Ik moest iedereen achter me laten. Daar stond ik dan, met alleen mijn paspoort en een visum. Ik baan me een weg door de gangen. Mijn hart klopt in mijn keel. Achter elke deur is er weer een nieuwe, onbekende wereld. Geen idee wat deze wereld me gaat brengen. Een toekomst? Ik heb het uiteindelijk gered, de grens, de veiligheid. Ik wel... Bij het Humanity House kruip je in de huid van een vluchteling. Een initiatief van het Rode Kruis. Op een interactieve manier word je geconfronteerd met een andere wereld. 

P1180779 001

Escher in het Paleis 

Escher is een ware kunstenaar die ons maar al te graag voor de gek houdt. Hij is de meester van perspectief en weet daar zo kundig mee te spelen dat je nooit uitgekeken raakt. Zijn schilderijen zijn een puzzel, een wirwar voor je hersenen. De tentoonstelling van Escher in het Paleis is echt de moeite waard. Niet alleen zie je hoe de Nederlandse Escher zich ontwikkelt heeft, ook kan je zelf experimenteren met perspectief. 

P1190012 001

Panorama Mesdag 

Het Panorama Mesdag is onlosmakelijk verbonden met Den Haag. Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. Hoe meneer Mesdag het voor elkaar heeft gekregen om zo'n enorm doek te schilderen is verbazingwekkend. Een kunstwerk van 360 graden waar je niet op uitgekeken raakt. Elke keer zie je weer iets anders. Mevrouw Mesdag is trouwens ook terug te vinden in het kunstwerk, kan jij haar vinden? 

Hotels in Den Haag

Praktische info 

 • Den Haag is goed bereikbaar met de trein. De stad heeft twee grote station; Hollands Spoor en Den Haag Centraal Station. Vanaf beide stations loop je binnen tien minuten naar het centrum.
 • Ook met de auto is Den Haag goed te bereiken. Wil je parkeren, volg dan de parkeerborden naar een vrije plek in één van de parkeergarages. In zowel Den Haag als Scheveningen is parkeren betaald. In Kijkduin is parkeren echter gratis. 
 • Een goed startpunt van je tripje Den Haag is de website van de VVV Den Haag, hier vind je ook alle informatie over evenementen, wat je niet mag missen en goede tips. 

Den Haag Binnenhof2

Den Haag Troonrede zaal

Den Haag stedentrip1

Den Haag skyscrapers

Den Haag Tweedekamer uitje

Den Haag Tweedekamer

Den Haag Koningin Beatrix

Den Haag Scheveningen Kurhaus

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in