Den Haag

Niets is wat het lijkt!

Den Haag, een stad die ons graag voor de gek houdt. Niets is wat het lijkt in Den Haag. Escher speelt met perspectief. Zelfs na een vierde keer kijken, snap je het schilderij nog niet! Meneer Mesdag speelt met onze ogen. Den Haag is stiekem helemaal geen stad en het ligt al zeker niet áchter de duinen. Gefopt dus! Daarnaast is Den Haag onze hofstad, stad van de Koning en Koningin, stad van vrede en recht en stad van het Meisje met de Parel. Ja, ik was ook aangenaam verrast door deze veelzijdige 'stad'. 

Scheveningen De Pier1

Dit maakt Den Haag bijzonder

Heel Holland samengevoegd in één stad. En dan heb ik het niet over Madurodam (daarover later meer). Den Haag heeft alle typische Hollandse uiterlijkheden verstopt in één stad. Grachten zoals Amsterdam, check. Een moderne skyline zoals Rotterdam, check. Hofjes zoals Haarlem, check. Een zee zoals...? Check! Den Haag heeft eigenlijk alles in huis voor een typische Hollandse stedentrip. Daarnaast ligt Den Haag als enige grote stad van Nederland direct aan de zee. Wat wil je nog meer? 

Den Haag stedentrip1

P1190031 001

Koninklijk Den Haag

Den Haag is de thuishaven voor ons Koningshuis. In het Paleis Noordeinde gaat onze koning aan het werk, op de plaatselijke basisschool krijgen de prinsesjes les en de Gouden Koets rijdt elk jaar door de straten van Den Haag. Door de hele stad stuit je op monumenten van de Oranjes. Het winterverblijf van Koningin Emma stond ook in Den Haag, de plek waar nu de kunstwerken van Escher te zien zijn.

Den Haag stedentrip8

Den Haag stedentrip10

Politiek Den Haag

Den Haag is het politieke hart van Nederland. Het Binnenhof met 'het torentje' is één van de meest herkenbare plekken van Nederland. Hier gebeurt het allemaal. Het is mogelijk om tijdens een rondleiding een kijkje te nemen in de Tweede Kamer. Sinds oude tijden is Den Haag dé plek waar politiek bedreven werd. Reden ook waarom alle adel zo graag in Den Haag wilde wonen. Om invloed uit te oefenen op de politiek, moet je natuurlijk zo dicht mogelijk bij het vuur zitten. Zo werd Den Haag ook een stad van adel. Het Catshuis is de ambtelijke woning voor de Minister-President, hoewel hij er niet echt woont. De Amerikanen vinden het maar gek, maar de Minister-President is zo lekker gewoon gebleven dat hij in zijn eigen appartement is blijven wonen. Ook komt hij gewoon met de fiets naar zijn werk. Grote kans dat je hem al fietsend een keertje tegen komt in Den Haag. 

Den Haag stedentrip Humanity House

Vrede en Recht 

Den Haag wordt ook wel de stad van vrede en recht genoemd. Internationale grootheden, ambassadeurs en consulaten, je vindt ze allemaal in Den Haag. De stad is, na New York, de tweede Verenigde Naties-stad. Hier wordt er gesproken over de wereld, problemen tussen landen en vindt er top-overleg plaats over het milieu. Het Vredespaleis in Den Haag is het symbool van vrede en recht. Het paleis werd 100 jaar geleden gebouwd en elk land schonk een deel van het gebouw. Daardoor is er geen bouwstijl op de wereld die overeenkomt met die van het Vredespaleis. Het paleis is tegenwoordig de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting. 

Scheveningen Den Haag strand

Kurhaus Scheveningen 3

De duinen van Den Haag

Oh oh Den Haag, mooie stad, achter de duinen. Tja, zo kennen wij het nummer. Toch klopt er niets van, zo blijkt na mijn tripje in Den Haag. Ten eerste is Den Haag helemaal geen stad. Huh? Nee! Den Haag is een van de grootste 'steden' van Nederland zonder stadsrechten. En omdat stadsrechten niet meer uitgedeeld worden, zal dit ook nooit meer veranderen. Daarnaast ligt Den Haag niet áchter de duinen, maar op de duinen. Zo'n beetje heel Den Haag is op duinen gebouwd. Wanneer je op de fiets stapt, merken je benen dat al gauw... 

Den Haag stedentrip op de fiets

Den Haag stedentrip6

Den Haag is een groentje

Den Haag is groen, super groen. Dankzij de vele parken, bossen en het duingebied is Den Haag de groenste stad van Europa! Je kan een rondje Den Haag fietsen, dwars door het centrum, zonder ook maar een auto te zien. Een fiets huren tijdens je tripje Den Haag is dan ook een must. Niet alleen fiets je prima van wijk naar wijk, maar je kan ook gemakkelijk met de fiets naar het strand. De afstanden zijn goed te overbruggen. Vanuit het centrum in Den Haag fiets je ongeveer in 15 minuten naar Scheveningen

Den Haag stedentrip14

Den Haag stedentrip11

Hagenaar of Hagenees 

Even een klein lesje Haags. Hoe heet iemand die uit Den Haag komt; een Hagenaar of een Hagenees? Beiden antwoorden kloppen, maar beiden betekenen iets anders. Den Haag is een stad met twee gezichten; het adellijke Den Haag en het volkse Den Haag. De adellijke Hagenaren wonen van oudsher in de hogere gedeeltes van de stad. Zij zijn Hagenaar. Het volkse Den Haag woont sinds oudsher in de lagere gedeeltes, dat zijn de Hagenezen. Weer wat geleerd. 

P1190041 001

Haagse Hofjes 

Haarlem staat bekend om haar beeldschone hofjes, maar wist je dat ook Den Haag beschikt over maar liefst 115 hofjes? Verspreidt over de binnenstad liggen deze prachtige oases van rust verborgen achter de grote gebouwen. Zonder een goede gids of een fatsoenlijke kaart vind je deze hofjes nooit. Je mag Den Haag dus met recht ook 'hofstad' noemen vanwege de hofjes. Er zijn verschillende soorten hofjes in Den Haag; exploitatiehofjes en liefdadigheidshofjes. Nog steeds worden veel van deze hofjes enkel door vrouwen bewoond. Overdag zijn de hofjes open voor het publiek. De VVV Den Haag organiseert 'de Hofjeswandeling'.

Den Haag stedentrip3

Den Haag stedentrip5

Bezienswaardigheden in Den Haag 

 • Vredespaleis
 • Paleis Noordeinde 
 • Paleistuin
 • Binnenhof 
 • Grote Kerk
 • Haagse Toren
 • Omniversum
 • Paleis Huis ten Bosch
 • Hof van Wouw
 • Antiek& Boekenmarkt op Plein
 • Haagse Markt
 • Indisch Monument
 • Haagsche Passage

Scheveningen De Pier 6

Scheveningen Strand2

Kurhaus Scheveningen

Strand van Scheveningen

Den Haag heeft in zijn achtertuin kilometers zandstrand liggen. Populairste badplaats van Den Haag is Scheveningen. In de zomermaanden liggen de stranden overvol en is het een kwestie van zien en gezien worden. Aan de boulevard vind je een keur aan restaurants en terrasjes met een prachtig uitzicht op zee. Een ander mooi strand van Den Haag is Kijkduin. Kijkduin is veel kleinschaliger en daardoor ook rustiger. Ook Kijkduin heeft haar eigen boulevard met restaurants. De rust van de duinen is binnen handbereik. Eén van de mooiste stranden van Den Haag is het Zuiderstrand. Het wordt ook wel het 'stille strand' genoemd omdat het er heerlijk rustig is. Hier komen 'de locals' graag een duik in de zee nemen. 

Den Haag stedentrip lunch

Den Haag stedentrip Mama Kelly3

Shoppen in Den Haag

Van chique winkels tot kleine boetiekjes, van antieke spullen tot grote warenhuizen, je vindt het allemaal in Den Haag. Eén van de bekendste winkelstraten van de stad is te herkennen aan de kroontjes boven de weg; het Noordeinde. In deze straat werkt namelijk de Koning. Al winkelend word je enigszins verrast door het opdoemen van het paleis. Midden tussen de winkelpanden staat de werkplek van Willem-Alexander. Andere chique winkelstraat is de Denneweg. Daar vind je een bijzondere verzameling aan antieke meubelen en decoratieve voorwerpen. Een hippe winkelstraat is de Prinsestraat en in de Oude Molstraat vind je vele designwinkels. Verrassend is ook het winkelgebied 'Haagsche Bluf'. Bekende merken zijn gevestigd in replica's van oude gebouwen (gekopieerde monumentale panden uit Den Haag en Delft). De Haagsche Passage is de oudste passage van Nederland. Het doet me denken aan een passage zoals in Milaan met een stijlvolle uitstraling. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in Chinatown, waar je de lekkerste Aziatische gerechten van Nederland eet. 

Den Haag stedentrip Little V

Hotspots in Den Haag

Musea in Den Haag

Den Haag is een echte museumstad. Het aanbod van musea in de stad is veelzijdig, voor jong en oud, van geschiedenis tot moderne, van kunst tot beleving. Zelf bezocht ik tijdens mijn tripje het Humanity House, Escher in het Paleis en Panorama Mesdag natuurlijk. Er zijn zoveel musea te vinden in Den Haag dat je meerdere keren moet terugkomen om ze allemaal te zien. 

 • Museon
 • Gemeente museum Den Haag
 • Mauritshuis
 • Humanity House (lees hieronder meer)
 • Escher in het Paleis (lees hieronder meer)
 • Panorama Mesdag (lees hieronder meer)
 • Museum voor Communicatie 
 • Museum de Gevangenpoort
 • Fotomuseum
 • Haag Historisch Museum
 • Museum Beelden aan Zee 
 • Letterkundig Museum 
 • Louwman Museum
 • Madurodam (lees hieronder meer)

P1180841 001

Humanity House

Ik was erg onder de indruk van 'Humanity House'. Doodsbang ging ik naar binnen. Alleen. Op de vlucht voor geweld en oorlog. Ik moest iedereen achter me laten. Daar stond ik dan, met alleen mijn paspoort en een visum. Ik baan me een weg door de gangen. Mijn hart klopt in mijn keel. Achter elke deur is er weer een nieuwe, onbekende wereld. Geen idee wat deze wereld me gaat brengen. Een toekomst? Ik heb het uiteindelijk gered, de grens, de veiligheid. Ik wel... Bij het Humanity House kruip je in de huid van een vluchteling. Een initiatief van het Rode Kruis. Op een interactieve manier word je geconfronteerd met een andere wereld. 

P1180779 001

Escher in het Paleis 

Escher is een ware kunstenaar die ons maar al te graag voor de gek houdt. Hij is de meester van perspectief en weet daar zo kundig mee te spelen dat je nooit uitgekeken raakt. Zijn schilderijen zijn een puzzel, een wirwar voor je hersenen. De tentoonstelling van Escher in het Paleis is echt de moeite waard. Niet alleen zie je hoe de Nederlandse Escher zich ontwikkelt heeft, ook kan je zelf experimenteren met perspectief. 

P1190012 001

Panorama Mesdag 

Het Panorama Mesdag is onlosmakelijk verbonden met Den Haag. Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. Hoe meneer Mesdag het voor elkaar heeft gekregen om zo'n enorm doek te schilderen is verbazingwekkend. Een kunstwerk van 360 graden waar je niet op uitgekeken raakt. Elke keer zie je weer iets anders. Mevrouw Mesdag is trouwens ook terug te vinden in het kunstwerk, kan jij haar vinden? 

Madurodam Den Haag2

Madurodam

Bij Madurodam word je een kleine tijdreiziger. Want er is geen andere plek in Nederland waar je in een halve dag de highlights van het land kan zien! Ik was er nog nooit geweest tot afgelopen jaar en was aangenaam verrast. Het is een hartstikke leuk uitje voor jong en oud. Onze kleine man voelde zich een reus tussen alle kleine gebouwen van Madurodam. Vooral de treinen en boten waren bij hem in trek. Ook is er een leuke speeltuin en coole attracties. Aanrader dus. 

Legoland Discovery Centre Scheveningen2

Legoland Discovery Centre 

De jongste LEGO®-fans (en hun papa's en mama's) kunnen hun hart ophalen in het Legoland Discovery Centre op de boulevard van Scheveningen. De bekendste blokjes van de wereld liggen hier op je te wachten. Je kan er mee spelen, knutselen, uitvinden en creëren. Zie het als een grote speelplaats, maar dan vol LEGO®-blokjes! 

De entree is niet weinig (zonder kortingsbonnen zo'n 20 euro per persoon, ook voor kinderen), maar het is zonder meer een hele leuke activiteit met kids. Er zijn een aantal verschillende speelzones; voor de allerkleinste is er een DUPLO®-zone, een LEGO®-Friends zone, NINJAGO® Trainingszone, Pirateneiland en een Race zone. Hier kun je bouwen en racen met je zelfgebouwde LEGO® voertuig. De kleine vingertjes van onze zoon hebben met veel aandacht een super raceauto in elkaar geknutseld. Vervolgens werd deze op de racebaan gezet en werd er écht geraced tegen de andere kinderen. De snelste tijd kan je noteren en gewoon nog een keer proberen! 

Ook zijn er een aantal attracties waaronder De Fantasie Express waarmee je met een treintje en een toverstaf op missie gaat! En de 4D Bioscoop! Dat was echt een dik succes. Met een 3D-bril voelden het bijna alsof we zelf in de LEGO® film zaten! Spetters, rook en wind, het leek nét echt. Mooi gedaan. 

Legoland Discovery Centre Scheveningen12

In het hart van Legoland Discovery Centre vind je Den Haag en Scheveningen in het klein! De bekendste gebouwen van de stad zijn tot in detail nagebouwd. Het wordt er zelfs dag en nacht. Echt prachtig om naar te kijken. De pootjes-badende LEGO® poppetjes, de picknickende duikers, de swingende festival-bezoekers. Het is een feestje om naar te kijken. Elke keer als je er een rondje loopt, zie je weer nieuwe details. 

Wil je later een echte LEGO® master worden, dan kan je je opgeven voor een Creatieve Workshop. Samen met een Meester Modelbouwer ga je aan de slag en leer je de fijne kneepjes van het vak. 

Even pauzeren kan in het LEGO® café waar je een kopje koffie, sapje en snack kan nemen. Ow ja en als afsluiter niet vergeten nog even door de LEGO® shop te wandelen. Hier kan je een aantal LEGO® specials kopen die je niet in de 'gewone' winkels kan kopen. Ik heb begrepen van 'mijn mannen' dat dat toch wel echt heel cool is ;) Een must-have. 

Legoland Discovery Centre16

Novotel Den Haag City Centre bedspringen

Hotels in Den Haag

Praktische info 

 • Den Haag is goed bereikbaar met de trein. De stad heeft twee grote stations; Hollands Spoor en Den Haag Centraal Station. Vanaf beide stations loop je binnen tien minuten naar het centrum. 
 • Ook met de auto is Den Haag goed te bereiken. Wil je parkeren, volg dan de parkeerborden naar een vrije plek in één van de parkeergarages. In zowel Den Haag als Scheveningen is parkeren betaald. In Kijkduin is parkeren echter gratis. 
 • Een goed startpunt van je tripje Den Haag is de website van de VVV Den Haag, hier vind je ook alle informatie over evenementen, wat je niet mag missen en goede tips. 

Den Haag stedentrip7

Den Haag stedentrip Mama Kelly2

Kurhaus Scheveningen2

Madurodam Den Haag

 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in