Rondreis Zuid Afrika

Route Westkaap Zuid Afrika 

Van de kleurrijke 'Moederstad' naar ruige rotsen, van walvissen spotten tot olifanten kijken, van wild eten tot wijntjes proeven... Deze route door Zuid Afrika is bijzonder afwisselend en brengt je langs waanzinnig mooie plekjes. En groot voordeel, deze route is geheel malariavrij. Handig als je, net als ik toen, zwanger bent of met kinderen reist. Malariapillen zijn niet nodig. Deze route voert je over zowel de beroemde Tuinroute als de Wijnroute, het beste van twee werelden dus! Beide routes staan bekend als beste panoramische routes van Zuid Afrika. Je hoeft dus niet te kiezen, je rijdt gewoon beide routes. De ene heen en de andere terug. 

 

Op reis wil je graag de beste bestemmingen aan doen. Een mooie plek is één (en het allerbelangrijkst) maar een gave accommodatie kan je reis nóg wat meer bijzonder maken. Daarom zocht ik voor onze reis door Zuid Afrika naar de leukste plekjes om te slapen. Van een huisje tussen de olijfbomen tot een ware boomhut tussen de aapjes. Welke is jouw favoriet?

Route filmpje 

Vliegensvlug, in een paar minuutjes van de Kaapstad tot Addo en van Addo terug tot Stellenbosch. Bekijk onze route en krijg een kleine indruk van al dat moois wat er onderweg te zien is...

P1020092 002

A. Kaapstad 

Je begint en eindigt deze reis in het kleurrijke, vriendelijke en mooie Kaapstad. De imposante Tafelberg is overal in de stad aanwezig. Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht op deze miljoenenstad. De Afrikanen noemen hun Kaapstad ook wel liefkozend 'Mother City'. Omdat de stad voor je zorgt, lief voor je is en je omarmt. Een veelzijdige stad; van moderne gebouwen tot pittoreske huisjes. Van een bruisende haven tot een ruige kustlijn. Van glooiende bergen met brutale bavianen tot tropische strandjes met gekke pinguïns. Van boven tot onder, van links naar rechts, Kaapstad leeft en zal je zeker niet vervelen. Dans mee op het ritme van de trommel, eet je weg door de stad met de lekkerste Afrikaanse gerechten en geniet van de bijzondere vibe van de city. 

Lees mijn blog over Kaapstad 

IMG 20161003 095802 001

Kleinschalig boetiekhotel

In Kaapstad logeren we in het stijlvolle, kleinschale boetiekhotel Cape Standard Guest House. Dit hotel heeft een zwembad en ligt op een perfecte locatie. Een kleinschalig en daardoor gezellig guest house met een super goede service. De kamers zijn allemaal anders ingericht, vooral de vernieuwde kamers (vraag daar eventueel naar). Het guest house heeft de looks van beachhotel, maar dan een tikkeltje anders. Met lichte kleuren, veel wit en houten elementen heb je het idee dat je dichtbij de zee bent. En dat klopt ook wel! Op slechts 11 minuten lopen ben je al bij het Kaapse strand. 

Lees mijn blog over Cape Standard Guest House

P1030132 001

B. Hermanus 

Hermanus is één van 's werelds beste plekken om walvissen te spotten! Wat Hermanus in het bijzonder een aantrekkelijke walvisstad maakt, is dat je de walvissen gewoon vanaf het land kan zien! Dit kleine Zuid-Afrikaanse stadje is eigenlijk alleen zo bekend vanwege de walvissen. Van over de hele wereld komen mensen hier samen om deze gigantische beesten te zien. Hermanus ligt op slechts een uurtje rijden vanaf Kaapstad en is dus ook een populaire dagtrip. 

Lees mijn blog over Hermanus

P1030038 001

Stijvolle farm

Op zo'n half uurtje rijden vanaf Hermanus (maar desalniettemin dé tip) vind je een oase van rust. White Water Farm is een oude boerderij helemaal in een nieuw jasje gestoken. Gelegen tegen de bergen met uitzicht op de prachtige natuur van Zuid Afrika. Hier ben je even weg van de drukte van Kaapstad en kom je helemaal tot rust. Neem een duik in het grote zwembad, ga dineren in het heerlijke restaurant en geniet van de natuur om je heen. De accommodaties zijn super de luxe. White Water Farm is echt veel waar voor je geld! 

Lees mijn blog over White Water Farm

Knysna roadtrip Soetkees

C. Knysna

De zee buldert tegen de enorme kliffen van Knysna. De witte schuimkoppen op de golven verraden dat de wind een goede dag heeft. Het helderblauwe water steekt prachtig af tegen de rotsen en het witte strand. Ik sta bovenaan een heuvel, mijn haren leiden een eigen leven en wapperen in mijn gezicht. Mijn uitzicht is fenomenaal... de lagune van Knysna is één van de mooiste plekjes aan de beroemde Tuinroute. De natuur is hier de baas, met de zee als opperhoofd. Het is hier, op deze plek, dat de Knysna-rivier kust met de wilde Indische ocean. Die rivier kronkelt door de groene heuvels en jungle-achtige bossen van Knysna. Want Knysna biedt niet alleen een prachtige ruige kustlijn, maar ook een groen woud vol planten en dieren! Na al dat natuurschoon belanden in een volgend sprookje; onze eigen boomhut in de bossen! Kan iemand me knijpen? Is dit wel echt?

Lees mijn blog over Knysna

P1030293 001

Super de luxe boomhutten

Mijn hart maakt een sprongetje. Dit is veruit de meest bijzondere accommodatie waar ik ooit was! In het hart van de Tuin Route ligt een magisch plekje; het Phantom Eco Reserve. Verstopt tussen de bomen van het Afromontane Forest...We worden meegenomen de heuvel op. Gelukkig met een auto want het is super steil en een hele klim. Daar lopen we verder, over het houten pad, tussen de bomen. Dieper en dieper het bos in. De hutten zijn goed verstopt tussen de bomen, maar de houten bordjes wijzen ons de weg. Een vriendelijke man wijst ons op ons 'huisje' voor de komende dagen; een ware boomhut! En wat voor een boomhut! Een luxueuze villa, omgeven door takken, lianen en boomstammen. Van binnen in het huisje is het net zo'n paradijsje als daarbuiten. En het eten is er echt vurrukkeluk! Tongstrelend! Dus boek dat er zeker bij... 

Lees mijn blog over Phantom Eco Reserve

IMG 20161010 125352 001

D. Tsitsikamma

Ruige kliffen waar de golven tegenaan bulderen. Groene bergen bekleedt als een jungle. Een hangbrug over de wild kolkende zee. Tsitsikamma is één van de mooiste natuurparken aan de Tuin Route! Tsitsikamma heeft haar naam te danken aan de Khoi-stam. Het betekent letterlijk 'plek met veel water'. En dat is er! Een fenomenale kustlijn van wel 80 kilometer siert dit langgerekte natuurpark. Hier en daar worden de rotsen onderbroken door een zandstrandje. Een idyllische plek waar Moeder Natuur extra haar best op heeft gedaan. 

Lees mijn blog over Tsitsikamma 

IMG 20161010 174118 001

Appartemtenten met uitzicht

Op zijn Zuid Afrikaans gezegd is het hier 'van alle kanten mooi'. Waar je ook kijkt, het uitzicht is fantastisch. Vanaf je balkon van dit moderne appartement kijk je uit over de uitgestrekte baai van Plettenberg. Rivieren stromen hier richting de zee en in de verte zie je de kolkende zee en de ruige kliffen. Alkantmooi biedt moderne appartementen omringd door natuur. Op het ruime balkon is het goed vertoeven, want je kan hier heerlijk 'braaien' met op de achtergrond de ondergaande zon. 

Lees mijn blog over Alkantmooi

Addo Elephant National Park

E. Addo Elephant National Park

Een wildpark vol olifanten, maar zonder malaria! Hier zijn de dieren de baas. Olifanten stampen er over de weg, bij de waterpoel wandelen zebra's en in de berm kruipt een schildpad. Ik kijk om me heen en voel me een echte 'wildlife-spotter'. Wanneer de wind waait door de bosjes, denk ik weer een dier te zien. We kronkelen door het park waar de natuur aan ons voorbij trekt. Terwijl de zon langzaam onder gaat, achter de heuvels, in the middle of nowhere, voelen we ons in het échte Afrika. Dit is Afrika, dit zijn nog eens wilde dieren. We slapen in felgekleurde Afrikaanse huisjes op een heuvel en horen 's nachts de bavianen krijsen. Terwijl we wegzakken in een droom vol dieren, weet ik één ding zeker; morgen weer! 

Lees mijn blog over Addo Elephant NP

P1030817 001

Een Afrikaanse droom

Een Afrikaans schilderij waar de kleuren vanaf spatten! Midden in de natuur, op een heuvel, liggen de Afrikaans gekleurde huisjes van Addo Bush Palace. Geïnspireerd door Afrikaanse stammen en de waanzinnige natuur is deze plek een pareltje om te overnachten. We zakken weg in een droom vol dieren en horen 's nachts de bavianen krijsen. Terwijl we ontwaken met een zonnetje achter de heuvels, weet ik, dit is het échte Afrika, dit is een ervaring op zich. We spotten overdag olifanten in Addo, rijden over hobbelige wegen terug naar ons huisje en strijken 's avonds neer bij het knisperende kampvuur. Op ons bord verschijnen zelf gekookte lekkernijen, zoals kudu en wildebeest (echt lekker!). En de volgende dag wacht ons weer zo'n avontuur! 

Lees mijn blog over Addo Bush Palace

P1040674 001

F. Oudtshoorn

Ingesloten tussen twee machtige bergketens en bewoond door struisvogels en stokstaartjes, we zijn in Oudtshoorn. Het lijkt wel of we de verkeerde afslag hebben genomen in rondrijden in het landschap van Nevada, maar dit is toch echt Afrika. Een oude stad, ooit groot en rijk geworden door de veren van de struisvogel. Ook nu nog zie je de lange nekken van de struisvogels om je heen wegschieten. De bergen rondom de stad zijn majesteus en gewoonweg bergpassen rijden is dé manier om deze schitterende omgeving te aanschouwen...

Lees mijn blog over Oudtshoorn

P1040615 001

Authentiek Farmhouse

Aan de voet van de majestueuze Swartberg Pass, op een oude boerderij in het pittoreske Kleine Karoo, vind je Swartberg Country Manor. Het uitzicht is zo fenomenaal dat je eigenlijk helemaal niet weg wil! Hier voel je je een beetje zoals in de oude serie 'Little House on the Priarie'; een historische witte boerderij met uitzicht op de groene vallei en glooiende bergen. Het authentieke farmhouse is opgebouwd tot sfeervolle kamers. Op de veranda van je kamer zie je de groene, soms zwarte toppen, van de bergen. Op de achtergrond struinen de struisvogels door de velden. Je bent hier even weg van alles en iedereen, maar wordt omgeven door zoveel moois! Een oude boerderij omgetoverd tot stijlvolle boutique kamers en een oude schuur die nu restaurant Patat huisvest. Het leven hier is goed, heel goed, het eten nog beter en de hele uitstraling het best. 

Lees mijn blog over Swartberg Country Manor

P1040758 001

G. Montagu 

De bergen schieten aan ons voorbij, hier en daar doemen al wijnvelden op. De wijnroute brengt ons naar het pittoreske en mondaine Montagu. Een klein, wit stadje dat zich graag het kleine zusje van Franschhoek noemt. De witte kerk prijkt aan het einde van de lange straat, Long Street doorkruist de stad met aan weerszijden niets dan schattige, historische Victoriaanse huizen. We slapen op een plek die rechtstreeks uit een hip magazine komt; omringd door groene olijfbomen in een smaakvol huis mét eigen zwembad. Montagu is een ideale tussenstop aan de Wijn Route. 

Lees mijn blog over Montagu

OliveStoneFarm Montagu cottage1

Schattige cottage tussen de olijfbomen

Een schattige, authentieke cottage staat verscholen tussen de olijfbomen. Omgeven door de natuur, kakelende kipjes en een grazende koe. We zijn op de olijfgaard van Adrew en Elaine aangekomen; Olive Stone Farm. Een oase van rust in het mondaine Montagu, aan de panoramische Route62. De cottage is er een dat zo uit een magazine komt gelopen, uniek en 'one of a kind'. Binnen is het al net zo mooi als buiten. We vergapen ons aan het stijlvolle interieur, de gezellige haard, de kneuterige keuken én de buitendouche! 's Ochtends worden we gewekt door de kipjes. Verse eieren en melk van de koe staan al voor ons klaar. Ik stap onder de heerlijk frisse buitendouche en was de slaap uit mijn ogen zodat ik het uitzicht nog beter kan bewonderen; de grote bergen van het Twistniet Natuurpark. 

Lees mijn blog over Olive Stone Farm

P1050750 001

H. Franschhoek 

Wijnliefhebbers, bourgondiërs, foodlovers en levensgenieters opgelet! Dit is de wijnhemel. Een walhalla voor culinaire snoepers. Een plek waar je maag optimaal verwend wordt. Franschhoek is de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Van de top 100 restaurants van het land vind je er maar liefst 8 in Franschhoek! Niet alleen het eten is een culinaire belevenis, maar natuurlijk ook vooral de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen die hier verbouwd worden. De hele stad en haar groene omgeving ademt wijn. We gaan van wijnhuis naar wijnhuis en bestellen de meest lekkere proeverijen. We nippen van een beetje rode wijn, smullen van de hapjes en proberen ook de witte wijn. Alles is even lekker. Het is gewoonweg een opgaven om niet om 13.00 uur al beschonken rond te waggelen. 

Lees mijn blog over Franschhoek

P1050381 001

Luxueuze kamers bij Nederlanders

Voel je als God in Franschhoek en laat jezelf in de watten leggen in de luxe suites van Residence Vive La Vie. Zoals zoveel gebouwen en straten in Franschhoek, heeft ook dit kleinschalige hotel een Franse naam. Toch zijn de eigenaren Nederlanders, die met veel passie hun Zuid Afrikaanse droomhotel hier hebben verwezenlijkt. De uitmuntende service, stijlvolle suites en heerlijke tuin geven je het ultieme vakantiegevoel. En dat voor een toegankelijke prijs middenin het centrum van Franschhoek! 

Lees mijn blog over Residence Vive La Vie

Stellenbosch reistips Zuid Afrika

I. Stellenbosch

Omgeven door groene heuvels, eindeloze wijnvelden en ruige bergen is Stellenbosch hét hart van de wijnbouw. Op steenworp afstand van Kaapstad maar zo anders; rustiek, elegant en landelijk. De natuur is er overweldigend mooi. De ene wijnboerderij is nog meer bijzonder dan de andere. De streek steelt mijn hart. Het beste van Zuid-Afrika in één stad; de prachtige Kaap-Hollandse huizen, zijn verrukkelijke wijnen, het warme zonnetje, de vriendelijke bevolking en culinaire hoogstandjes. Niet voor niets wordt Stellenbosch ook wel eens één groot openlucht museum genoemd. Stellenbosch is een sfeervolle stad met veel hippe eettentjes en goede restaurants. 

Lees mijn blog over Stellenbosch

Aaldering Vineyards Wines Stellenbosch lodges

Logeren op een wijngaard

Voor een paar dagen je eigen wijngaard? Met je eigen luxe lodge omringd door groene wijnvelden zo ver je oog kan zien, voel je je een echte levensgenieter. Aan het einde van de lange oprijlaan zien we de witte Kaap-Hollandse lodge van Aaldering Vineyards & Wines al staan. We strijken neer op het terras waar het uitzicht fenomenaal is. We zien de zon zakken achter de wijngaarden en laten ons de Aaldering wijn smaken. Het voelt een beetje als thuiskomen bij Aaldering, niet alleen vanwege het gastvrije ontvangst en de comfortabele lodges, maar ook vanwege de Nederlandse eigenaren! 

Lees mijn blog over Aaldering Vineyards & Wines

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in