Jaaroverzicht 2016

Terugblik op een jaar vol reizen

Een jaar, wat is een jaar? Tja, ik weet dat het jaar 2016 366 dagen telt, maar soms gaat de tijd zo snel en soms zo tergend langzaam. Momenten waarop de dagen voorbij vlogen, omdat ik op reis was, genoot van de zon, heerlijk zat te typen voor Soetkees of gewoon lekker op de bank hing met vriendlief. Een jaar volop waardevolle momenten. Niet alleen vakanties om nooit te vergeten, maar ook ontmoetingen en ervaringen. Ik heb bestemmingen ontdekt waar ik nog nooit was geweest, een nieuwe taal proberen te spreken, dieren gespot waar ik alleen over gelezen had. De zon zien ondergaan aan de andere kant van de wereld. En dan dan bedenk ik me, zonder zon is er ook geen schaduw en er is geen schaduw als de zon niet schijnt. Soms zijn de dagen donker en lang. Soms is er verdriet en is reizen een welkome afleiding, een warm deken, een punt op de horizon. Toch was 2016 absoluut een topper, donkere wolken waren er eventjes, maar de zon overwon alles! Een jaar waarin diepste verlangens uitgroeiden tot een sprankje hoop en uiteindelijk het grootste cadeau ooit. Een enerverend jaar dat een terugblik zeker waard is!

Hoe was jouw jaar en heb jij al reisplannen voor 2017?

Jaar in Beeld 2016

Beste reisfoto's 

Benieuwd naar mijn mooiste kiekjes van 2016?  Daar kan je met me mee reizen als ik op pad ben en deel ik de meest fotogenieke plekjes met je. De foto's met de meeste likes afgelopen jaar was de foto van de wijnlandschappen in Stellenbosch. Op de voet gevolgd door 'the endless roads of Africa', een gigantische ontmoeting met een olifant en de oogverblindende kustlijn van Kefalonia... 

Maar er waren meer pareltjes van foto's. Neem maar eens een kijkje op mijn Instagram account!

JaaroverzichtInsta

Januari: Düsseldorf 

Hoe begin je het jaar goed? Juist ja, door het al bruisend in te knallen in een leuke stad! Met vrienden gingen we naar Düsseldorf om daar af te tellen voor 2016. Op het plein bij het reuzenrad proostten we op het nieuwe jaar en daarna natuurlijk de kroeg in. Düsseldorf is een leuke stad om te bezoeken in de wintermaanden, zeker ook wanneer de kerstmarkten zijn opgebouwd. 

JaaroverzichtJan

Februari: Alto Minho en Amsterdam

De Algarve, Lissabon en Porto kennen we allemaal wel. Maar heb je er wel eens over nagedacht naar Noord Portugal te reizen? In februari bezochten wij Alto Minho en de rest van de regio. We werden aangenaam verrast door wonderschone, kleine dorpjes, een uitgestrekte natuur en vele wijnboerderijen! Ook de zee is hier binnen handbereik. In Alto Minho staat het super de luxe en toch zeer betaalbare wellness-hotel 'Hotel de Minho'. Terwijl het buiten sneeuwt, genieten we van alle wellness-faciliteiten en een ontspannende massage. Ook in de zomermaanden, of júist in de zomermaanden, is dit een leuke omgeving om je vakantie door te brengen. 

Amsterdam is een stad waar ik nooit genoeg van krijg. Er is altijd wel iets leuk te beleven in deze bruisende stad. De grachten, de oude panden, zijn veelzijdigheid, alternatieve straatjes, heerlijk! Dit keer ga ik de stad verkennen met mijn broer. We maken er een broer-en-zus-weekend van. En we besluiten een, voor ons onbekend, deel van de stad te verkennen; het Westergasterrein. Wat een pareltje! 

JaaroverzichtFeb

Maart: Windermere, Robin Hood's Bay en York

Dat Zuid-Engeland de moeite waard is, dat wisten we al. Tijd om het Noorden van Engeland te verkennen. We vliegen op Manchester en rijden vanaf daar met een huurauto verder naar het Noorden. Windermere in het Lake District is onze eerste stop. Wat een prachtig, ruig gebied. Heuvels, bergen, geitjes op de weg en water, heel veel water. Door naar het bijzondere Robin Hood's Bay. Tjonge wat een ontdekking is dit kleine stadje. Ben je van plan naar Engeland te gaan, sla dan Robin Hood's Bay aan de Oostkust absoluut niet over. Het kleine stadje is pittoresk, schattig klein, gezellig en heerlijk Engels. Een stad vol spookverhalen, legendes en mythes. I love it! Tot slot rijden we naar de stad York. Een stad die een weekendje weg absoluut waard is. Hier vind je ook de bekende straat 'the Shambles' uit Harry Potter. 

JaaroverzichtMaart

April: Den Bosch 

Er is geen stad in Brabant waar ik meer van hou dan van Den Bosch. De echte Brabantse gezelligheid vind je hier! Dit jaar stond Den Bosch in het teken van Jheronimus Bosch, de bekende schilder die zijn roots heeft liggen in de stad. Maar Den Bosch is altijd een goed idee; de borrelcultuur, historische straatjes, varen over de Binnendieze en hippe winkelstraatjes. 

JaaroverzichtApr

Mei: Colmar en Utrecht 

Wat een verrassing is het schattige stadje Colmar! Het ligt op ongeveer 5 uur rijden vanaf Nederland en is een beetje Frans en een beetje Duits. Dat klopt ook wel want de stad is in het verleden van beide landen geweest. De vakwerkhuizen vind ik prachtig. Ze zijn er volop, vrolijk geschilderd en overal hangen de bloemetjes buiten. 

Grachten, historische grachtenpanden, een bruisend centrum... Nee, ik heb het niet over Amsterdam maar over UtrechtHoog boven de stad prijkt de Dom. We zijn onmiskenbaar in middelpunt van ons land. De luidende klokken wijzen ons de weg. We volgen de grachten en belanden in het hart van de stad. Een typisch stukje Nederland. We logeren bij het heerlijke Mother Goose met uitzicht op de Dom. Wat een fijn plekje, we komen zeker nog eens terug.

JaaroverzichtMei

Juni: Mechelen en Veluwe

Mechelen is een heerlijke Belgische stad en ligt tussen Antwerpen en Brussel in. Niet alleen is Mechelen een super leuke stad voor een weekendje weg, maar ook een prima uitvalsbasis (dankzij een rechtstreekse treinverbinding) voor een tripje naar Antwerpen of Brussel. Proef biertjes in Mechelen of wandel door de oude begijnhofjes. 

We huren een oud eendje en rijden rond over de Veluwe. Een mini-roadtrip in eigen land! Het kleine blauwe autootje brengt ons door het mooie natuurpark en we stoppen her en der voor een picknick of een kop koffie. De blauwe eend rijdt ons vervolgens naar een heel gaaf huisje in de natuur. Dit houten huisje met open haard ligt aan de rand van het nationaal park de Hoge Veluwe, ideaal. Een echte aanrader! 

JaaroverzichtJun

Juli: Stavelot en Belgrado 

In juli is het tijd voor een weekendje met de meiden. We stappen in de auto en rijden naar de Belgische Ardennen. In Stavelot hebben we een schattig huisje gehuurd, op loopafstand van de beroemde abdij. We huren scooters en toeren over de heuvels en door de groene bossen. Als klap op de vuurpijl vieren we ook nog samen mijn verjaardag in Stavelot! Van grote fijnheid! 

Met Wizzair vliegen we naar Belgrado. Voor ons de eerste keer dat we in Servië zijn. Belgrado is een rauwe stad met een urban vibe. Er is altijd iets te doen en kent een rijk nachtleven. Achter de grauwe gebouwen vind je de gaafste plekjes. De bewoners zijn vriendelijk en vertellen vol trots over hun stad. Het is een bijzondere stad met vele gezichten. Absoluut een aanrader om eens een keer wat ánders dan anders te doen. 

JaaroverzichtJul

September: Kefalonia 

Even er helemaal tussenuit en toch lekker in Europa. We brengen een weekje door op het Griekse eiland Kefalonia. Daar waaien we uit en wanen we ons in een klein sprookje. Kefalonia is nog redelijk onontdekt en vrij van massatoerisme en dat is heerlijk! Een veelzijdig Grieks eiland met verschillende gezichten. Groene bergen eindigen abrupt in de helderblauwe zee. De uitzichten vanaf de kliffen zijn fenomenaal. Het turquoise water is zo helder dat je tot meters diep de bodem ziet. Er zijn witte strandjes met kiezels, maar ook rode stranden met zand. 

JaaroverzichtSep

Oktober: Zuid-Afrika

Een maand lang nemen we de tijd om Zuid-Afrika te verkennen en dat is eigenlijk nog steeds veel te kort. Omdat we keuzes moeten maken en alles even mooi is en we toch niet álles kunnen zien, besluiten we de Tuinroute en de Wijnroute te gaan rijden. Een goede keuze want we zien ontzettend veel moois. Van de bruisende 'moederstad' Kaapstad tot de ruige kustlijn van Knysna, van olifanten spotten in Addo tot wijn proeven in Stellenbosch. De veelzijdigheid van de natuur is ongekend. De eerste artikelen van onze rondreis staan inmiddels online :) 

JaaroverzichtOkt

November: Rotterdam en Duisburg 

De Lonely Planet tipte Rotterdam, dus wij kunnen niet achterblijven dit jaar. Met vriendinnen maken we er een weekendje weg van. We logeren in het King Kong Hostel dat middenin de stad ligt (super fijn!). Rotterdam is zonder meer een stad vol hotspots en dat is wat we vooral doen. We eten en drinken onszelf een weg door de stad. Met een foodtour ontdekken we de lekkerste plekjes van de stad waaronder het hippe Fenix Food Factory.

Hoe kunnen we de donkere dagen beter beginnen dan met een kerstmarkt! Samen met mijn moeder ('ons mam', zeggen we hier) ga ik naar het Duitse Duisburg. De kerstmarkt van Öberhausen, Keulen en Dusseldorf hebben we al gezien, maar het kleinere Duisburg kennen we nog niet. Een fijne kerstmarkt met mooie kraampjes en lekker overzichtelijk om het niet té groot is. Alles is gecentreerd op één plek in de stad. Met name het Landschaftspark is een aanrader, tijdens de zomermaanden zijn er hier vele festivals en evenementen. 

JaaroverzichtNov

December: Zutphen

Last but not least, Zutphen! Wist je dat Zutphen echt een super leuk, schattig stadje is? Het is niet alleen een schitterende stad om te zien, met zijn oude gebouwen, talloze torentjes, smalle straatjes en groene omgeving. Het heeft ook vele leuke winkeltjes, vele restaurants en gezellige café's. Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je weg wil in eigen land, maar deze oude Hanzestad is bijzonder geschikt om even erop uit te gaan. Juist omdat het een klein stadje is, straalt het sfeer en knusheid uit. We logeren bij Hut16, een uniek pareltje middenin de stad. Een oude timmerwerkplaats is omgetoverd tot een hippe B&B met een knipoog naar vroegere jaren. Maar dat is niet alles, er is ook een privé wellness in het huisje aanwezig! Een perfect reisje om het jaar mee af te sluiten... Op naar volgend jaar!

JaaroverzichtDec

Goede voornemens

"Geef zin aan een nieuw begin. Vul haar met dromen, plannen en wensen. Ga op avontuur en verleg je grenzen. Zodat hartstocht kan groeien en passie volop kan bloeien." (Sukha). En zo is het maar net. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Ik sluit mijn ogen en zeg 2016 stilletjes gedag, want om de hoek ligt er een nieuw jaar te wachten. Een nieuw jaar vol kansen, vol avontuur, vol nieuwe mogelijkheden. Omarm haar, grijp het leven vast, ontdek nieuwe dingen, doe waar je hart ligt, gewoon doen. Ik wens je zoveel goeds op je pad. Zoveel mooie momenten. En hopelijk tot volgend jaar, reis je dan weer met me mee?

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in